lördag
maj242008
Duktiga elever rullar inte tummarna
24 maj 2008, kl 22:38 | Samhälle och politik
Minister Björklund säljer in sitt förslag om elitklasser på gymnasiet så här (Ekot, Svenskan, DN):
Men påståendet leder debatten helt fel. Duktiga elever är nämligen förknippade med en positiv extern effekt: de gör sina kamrater i klassrummet duktigare.
I forskningen är fenomenet känt som peer group effects, och de brukar inte vara så svåra att kvantifiera med lite ekonometri. Se exempelvis denna:
Duktiga elever ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamraterVilken snygg one-liner: målande bildspråk, "kamrater" istället för "svaga elever", omöjligt att hävda motsatsen...
Men påståendet leder debatten helt fel. Duktiga elever är nämligen förknippade med en positiv extern effekt: de gör sina kamrater i klassrummet duktigare.
I forskningen är fenomenet känt som peer group effects, och de brukar inte vara så svåra att kvantifiera med lite ekonometri. Se exempelvis denna:
Robertson Donald och Symons James, “Do peer groups matter? peer group versus schooling effects on academic attainment,” Economica 70, no. 277 (2003): 31-53.Av denna artikel framgår att båda inblandade skolpolitiker gör det för lätt för sig:
Marie Granlund tror alltså att elitklasser skulle ledatill sämre resultat för den svenska skolan totalt sett. Men JanBjörklund håller inte med och han ser ingen risk för att en satsning påde allra mest begåvade kommer att gå ut över dem som har det svårare iskolan.Medan Granlund möjligen tror att det blir sämre för alla, verkar Björklund sälja reformen som en trivial Paretoförbättring. I själva verket är det en avvägning, som författarna ovan skriver i conclusions:
"Whether or not schools should stream by ability thus involves trading off gains to the able against the losses to the less able" (p 50)
Reader Comments (23)
Bli Aristokrati nästa steg?
Förutsatt att de är i skolan för att lära sig saker, då.
När den 9-åriga grundskolan infördes i slutet av 1940-talet, påverkades faktiskt duktiga elevers framtida inkomster negativt (Meghir & Palme, AER 2005).
Samtidigt finns det ju andra mål med grundskolan än att maximera folks humankapital och framtida löner. Kanske Magnus Persson ovan lärde sig något värdefullt av att vara hjälplärare?
Sen så kommer ju inte klasserna vara 100% jämna oavsett vad man än gör.
Seriöst så tycker jag principiellt sett är fel att hålla tillbaka de duktiga eleverna bara för att de ska fungera som obetald arbetskraft.Men jag är medveten om det kan bero på att jag själv var en duktig elev och att sådana argument inte biter på kallhjärtade nationalekonomer...
Jag tror spetskompetens är betydligt viktigare än bred kompetens för samhället. Genombrott i forskningen görs inte av medelsvenssons. Som liberal är jag naturligtvis emot förbud som säger att föräldrar inte skall få ge sina barn den allra bästa utbildningen som de kan.
Ska kanske tilläggas att det här var så länge sedan så att man fortfarande hade skiktad undervisning i matte och engelska. Det var alltså i den särskilda mattekursen som jag agerade hjälplärare, och vad jag förstått så är den där uppdelningen numera bortplockad...
Det duktiga lär sig inte mer och de inte så duktiga lär sig mindre. Tillråga på allt så missar man en hel del av de duktiga vid en tidig uppdelning eftersom valen då mer beror på vilka föräldrar eleven har än elevens reella kapacitet. (Synd bara att Björklund och hans anhang på departementet inte tycks ha fattat det där.)
(Inom parentes är det därför systemet med meritpoäng till högre studier är klart problemtiska, se t ex högskolekanslern på GP-debatt: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=406915 )
En tydligare skiktning på gymnasiet har inte samma effekter. Fast frågan är i utbyte vad som är den fantastiska nyheten; åtminstone Danderyds gymansium har erbjudit högskolekurser i matematik till vissa studenter i över 20 år. Så Björklund är som vanligt ute och viftar sina väderkvarnsvingar.
Men gymnasiet är ju redan skiktat, så jag har svårt att förstå varför förslaget är så kontroversiellt. Måhända kan man invända att just Danderydseleverna må bra av att blandas med lite mindre priviligierade ungar. För även om man avfärdar betygsatt "social kompetens" som pedagogiskt flum borde det väl ingå i den demokratiska fostran att ha ett minimum av erfarenheter av andra socialgrupper än den egna.
Tänk om det ändå fanns någon utbildning som diskuterade liknande frågor. Kanske de som genomgått en sådan kunde ha analyserat ett sådant beslut och dess konsekvenser. Nu får vi aldrig veta.
http://www.umea.fub.se/kunskapsmappar/mapp3-97/MAPP3972.shtml
Jag hade det enkelt i skolan, särskilt högstadiet och matte/NO, och trots att jag tog "särskild matte" (som det kallades 1992 i sthlm;) ) fanns det ju elever som var långsammare än jag. Det blir ju bara en fråga om "hur mycket långsammare/sämre ska elever få vara" eller "hur stor spridning kan man acceptera".
Jag undrar lite varför man inte studerat forskningen om att duktiga elever, så länge som de får stimulans, är viktiga morötter för de svaga eleverna samtidigt som de duktiga eleverna inser att dom kan mycket.
Den sista saken är det som man kan se tydligast när man undersöker stressnivåer och prestation, särskilt hos högpresterande flickor i samma grupp som jämför sig med varandra och sig själva. Dessa har ingen uppfattning om hur dom står i förhållande till gemene man utan ser enbart till elitklassen och därmed stressas upp... och då sjunker glädjen över att göra sakerna.
Det klart, många av lagstiftarna stirrar väl på KTH, Chalmers och HH/GHH och säger att där är eliten så varför inte försöka få fler dit genom sk "elitklasser".
Själv undrar jag när skolan slutar låta elever gå ut 9an icke läs- och skriv(stav)kunniga, inte kunna räkna överslagsräkning eller ha mer kunskap i engelska än fuck you?!
Högpresternade elever står alltså antingen i skuld till det offentliga eller till sina föräldrar. I det förra fallet är det uppenbart legitimt att deras "externalitet" utnyttjas, i det senare torde det vara legitimt för alla som anser att familjebakgrund inte ska spela någon roll.
Jag uppskattar för övrigt insinuationerna om att jag ägnar mig åt 'appeal to authority'. Då jag arbetar i två länder där omfattande skiktning av elever har överväldigande politiskt stöd kan jag trots denna min autkoritetstro känna mig som rebell. Det är inte illa...
För övrigt tycker jag att Åsa har en fin poäng. Fast elevers välbefinnande är väl knappast ett agument i Björklunds nyttofunktion?
Att elever, hög- som lågpresterande, står i skuld till samhället kan definitivt diskuteras. Visserligen har skattebetalarna finansierat deras utbildning, men å andra sidan råder också skolplikt så de har tvingats ta på sig denna hypotetiska skuld. Kanske står de i skuld till sina föräldrar, men eftersom föräldrarna själva fattar dessa beslut för de omyndiga barnens bästa (i allmänhet) så vi har återigen samma problem, men med andra huvudmän. Och slutligen betalar ju många föräldrar (till hög- såväl som lågpresterande elever) också skatter över medelvärdet, vilket innebär att de redan bidrar i högre grad än andra. Så samhället står med samma resonemang i skuld till dem.
Jag har alltså svårt att se denna skuld som något entydigt. Kanske kan man hävda att högpresterande barn till lågpresterande föräldrar på grund av det låga skatteinbetalandet av föräldrarna har någon slags samhällelig skuld ur denna synvinkel som måste arbetas av? Kanske borde utbildningen finansieras med avgifter istället för skatter för att skapa ett mer moraliskt samhälle där människor inte förslavas för sina ospecificerade och skulder till ett kollektiv? Eller kanske är det endast ett knep för att skuldbelägga de med vissa talanger?
Och slutligen: tror du (eller någon annan här) att utbudet av dessa små lärares arbetstimmar blir optimalt genom detta tvång? Varför? (Jag skulle tro det är fel, men för all del, bevisa gärna.) Om nu dessa barns närvaro ger sådana fantastiska vinster för de övriga, borde man inte arbeta för att optimera denna, exempelvis genom att ge barnen eller föräldrarna incitament för att tillhandahålla denna närvaro?
Jag kan förstå sentimentet bakom basnivån på kunskaper, men jag tror man numera övergett det gamla "två år i varje klass" där elever med otillräckliga kunskaper fick gå om. Istället har eleven nio år på sig att tillgodogöra sig materialet (troligen följt av tre års gymnasium numera). Vad är rätt metod? Svårt att säga. Universiteten höll kvar vid kunskapskraven längst, med konsekvensen att relativt många inte tog någon examen. Men sedan universitetsreformen i början av 90-talet har ju aspekter som "genomströmning" premierats, vilket snarast liknar dagens grund- och gymnasieskola. I praktiken är det alltså "endast fuck you"-modellen som gäller som utbildningsprincip.
I vilken grad bör välbefinnande premieras? Här är den sundaste metoden i mitt tycke trots allt att lämna det till individens fria val. (Vad jag vill minnas så premierade många i min grundskola välbefinnandet. Och dagens studenter verkar enligt tidningarna snarast stressade över alla bisysslor de dragit på sig.)
Stressen i att jämföra sig med de bästa, bra eller dålig? Ja, i de fall då man är ute efter en plats på Chalmers så måste man jämföra sig med alla som tänker söka till Chalmers. Fast att jämföra sig med hela studentpopulationen är, efter att man inte kom in på Chalmers, kanske en slags tröst.
Den andra grupp som av oklara skäl jämför sig med de framtida Chalmeristerna utan att ha någon chans (eller kanske vilja) att nå dit... ja, borde de göra den jämförelsen för att ha en sporre att prestera bättre, eller borde läraren kanske dämpa deras ambitioner till något mindre prestigefullt, som ekonom? Det senare skulle kanske minska stressnivån och öka välbefinnandet, till exempel. Jag får erkänna att det ändå inte känns rätt.
Det som gör mig irriterad är däremot att man fokuserar mer på dessa högpresterande elever (som undertecknad) snarare än att notera att vi just idag har ett skriande problem med ungdomar som slutar nian och inte har adekvata kunskaper just eftersom ingen kan "gå om" och man "ska vidare till gymnasiet".
Högpresterande elever som kommer från ett akademiskt hem, som många gör om man ser till statistiken, behöver inte lika mycket stimulans från skolan om föräldrarna inser att det är en del av deras ansvar att vara aktiva i sina barns liv. Med det vill jag mest poängtera att jag inte ser att skolan ska lägga pengar på att "hjälpa" de bästa barnen istället för de som är medel då pengar är en bristvara. Kanske kommer vi dock att öka diskussionen om "varför vi har en kommunal skola och allmän skolplikt"?
För att inte tala om att vi kanske får tillbaka lite mer praktiska linjer och praktikant/gesällutbildningar eftersom alla inte kan eller vill gå på universitetsförberedande gymnasieprogram
Själv undervisade jag några år på grundskolans högstadium och där hade man nio linjer från årskurs åtta, Det fungerade bra liksom att vi hade skilda lärlingsutbildningar samt en gymnasieskola med olika inriktningar.
Denna skola förstördes totalt av Göran Persson där inriktningen var att alla var lika och ingen skulle hindras gå vidare till högre utbildning utan nödvändiga baskunskaper samt kvalifikationskrav därutöver,
Att summera resultatet av detta kräver en doktorsavhandling. Låt mig endast framhålla den stora gruppen funktionella analfabeter samt att ungdomar samt lämnat skolan blir förtidspensionärer.