Om bokdigitalisering och författares drivkrafter
DNs huvudledare idag om Googles bokdigitalisering är inget vidare. Läs Nicklas Lundblad istället. Hans poänger, fritt tolkade av mig:
1. När google tillgängliggör böcker som redan är public domain, skapas knappast någon konflikt.
2. För böcker där upphovsrättskonflikter kan finnas, är Googles avtal i många avseenden bättre än exempelvis Bonniers eboksavtal.
3. Om författare drivs främst av viljan att bli läst snarare än av viljan att tjäna pengar, så torde Googles projekt snarast öka skrivandet. Men DN skriver:
Google påminner om en bonde som med stor skicklighet och energi tar in årets skörd men struntar i att skaffa utsäde till nästa år.
Som om incitamenten för bokskrivande försvinner, när böckerna kan läsas av många.
Men hur ska författare försörja sig? Pja, uppenbarligen är google beredd att betala en liten slant. Men även om så inte vore fallet, är situationen inte helt olik vilken strukturförändring som helst:
Ny teknik gör att utbudet av texter ökar och priset faller. Men när något blir billigare och mer tillgängligt, leder det till försörjningsproblem endast för den extremt fantasilösa.
Om själva texten faller i pris, kommer folk nämligen att vilja lägga mer pengar på något annat: Layout, föreläsningar, informationssållning eller något ditåt. (Eller inte alls ditåt, jag är inte framtidskonsult).
En sak är säker: Strategin att på olika sätt motverka de teknologiskt drivna förändringarna, så att utbudet begränsas och prisfallet undviks, kanske möjliggör för några få att försörja sig på det gamla sättet aningen längre. Men det är ingen vinnarstrategi i längden.
Reader Comments