På vad sätt blev svensk arbetsmarknad mer flexibel 2008?
I OECDs index för employment protection laws (EPL) har Sverige länge legat konstant på 2,49 (jämfört med snittet på 2,1 och Danmarks 1,8. Skalan är 0-6).
Det senaste som hände var väl 1997 när två-personersundantaget från turordningsreglerna infördes för företag med färre än 10 anställda.
Men 2008 föll Sverige i index från 2,49 (som vi haft sedan 1998) till 2,18. Vad är det jag har missat? Har regeringen fått igenom en flexibilitetsreform trots (på grund av?) all retorik kring att gilla den svenska arbetsmarknadsmodellen?
Någon som vet? Indexet ska inte mäta akassans generositet, så det borde inte vara förklaringen...
Reader Comments (7)
Min andra kommentar är att undra om det möjligen kan ha något med Laval-domen i EG-domstolen att göra. Det är väl den stora grejen inom arbetsrätten på senare år, och den domen kom i slutet av 2007.
http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/ifoHome/a-winfo/d3iiv/_DICE_division?_id=6745832&_div=6746020
Där hänvisas till OECD, närmare bestämt denna sida
http://www.oecd.org/employment/protection
Det working paper som det länkas till under Latest Update hittar man "In Sweden, the maximum allowable duration for most kinds of fixed-term and temporary work agency contracts was increased", men utan någon annan tidsangivelse än att det skulle ha skett de senaste 5 åren. I alla fall, är det möjligtvis den Allmänna visstidsanställningen som är anledningen? http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=11015&id=3526
Johan, ja, jo självklart, men ändringar i OECDs index brukar gå ganska lätt att spåra till specifika reformer. så även nu :-)
(Forovrigt informerade min Norska ekonomvan mig om att Norks BNP kommer ga om Sveriges om ungefar tre ar. BNP, alltsa inte BNP per capita ... Spikrak trend alltsa. Nerat.)