Gissningar om RUT-avdragets framtid
Vad kan tänkas hända med RUT-avdraget efter ett regeringsskifte i höst? Tre tänkbara alternativ, modellerade efter tre helt andra frågor: A. Turordningsreglerna i LAS; B. kärnkraften eller C. friskolorna.
Vad menas?
Alternativ A innebär att RUT avskaffas omedelbart efter en rödgrön valseger, så resolut att framtida borgerliga regeringar inte ens kommer att bry sig om att försöka återinföra avdraget.
B innebär att de rödgröna enas om att avskaffa avdraget i en takt förenlig med målet om full sysselsättning dock senast 2020.
Jag gissar att båda ovanstående är ganska osannolika, och satsar mina slantar på alternativ C, att hus-avdraget är den nya skolpengen. Jag tillåter mig att brodera ut lite...
C. Avdraget avskaffas under mandatperioden, men återinförs omedelbart under annat, mer socialdemokratiskt klingande, namn.
Det nya avdraget är riktat mot låginkomsttagare och äldre, men efter några år har gränserna glidit så att de flesta kvinnor räknas som låginkomsttagare, och alla över 55 räknas som äldre.
Historien skrivs om så att utländska statsvetare kommer att hävda att socialdemokraterna införde avdraget (jfr skolpengen).
Daniel Lind utvärderar avdraget och kommer fram till att den höga sociala rörligheten i Sverige gör att avdraget inte blivit en fattigdomsfälla, utan snarare en väg in på arbetsmarknaden.
Mona Sahlin påpekar stolt att hon redan 1996 insåg att detta var framtidens melodi för socialdemokratin.
Frågan är väl bara vad det kommer att heta.
Hushållsstöd för arbetarklassen, kanske? Förkortat: Husa.
Reader Comments (20)
LIka bra att gissa vidare: Alliansen torde vinna på diskussionen kring RUT. Att mycket få använder avdraget idag säger inget om hur många som hoppas kunna nyttja det i framtiden.
Själv tror jag att det är ganska få som avgör sitt partival på en så banal plånboksfråga som RUT-avdraget. Men den som lever får se - eller rättare sagt, vi får se vad göteborgsstatsvetarna säger efter valet ;-)
du har väl sett denna:
http://www.henrikoscarsson.com/2010/03/om-rut-och-blockbyten.html
"Av femtiotvå undersökta sakfrågor i Valundersökningen 2006 hamnade hushållsnära tjänster på tredje plats när det gäller sambandet mellan åsikt och blockbyte ..."
så, björn, banala plånboksfrågor tenderar att få folk att rösta på ett visst sätt. och visst finns fosskningsstöd för det, och vi behöver inte ens gå till göteborgarna - bara surra med Henrik!
http://www.ifn.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=44eef23b-57ce-4b1f-93bb-986fb2ee5ee9&OwnerType=0&PropertyName=File1&FileName=Elinder-Jordahl-Poutvaara+Ekonomisk+Debatt+nr+2+2009.pdf
Andelen som byter sida bland köparna lär vara mindre, samtidigt som de i absoluta tal är fler.
Det är helt enkelt sant att tre av fyra har "vanliga inkomster" och det är helt sant att det är mycket vanligare bland höginkomsttagare att använda avdraget. Förklaringen är att det finns mycket fler vanliga inkomster än höginkomsttagare. Båda påståenden är alltså riktiga.
"Hushållsstöd för arbetarklassen, kanske? Förkortat: Husa.", Stort garv!