Institutionell ekonomi med Selma Lagerlöf
För en tid sedan träffade jag Anders Johnson. Han påpekade att institutionell ekonomi på sätt och vis fick nobelpris för hundra år genom Selma Lagerlöf. Så här skriver han i sin bok Katekes för reformvänner som kan laddas ned här:
Selma Lagerlöf fick Nobelpris i litteratur 1909 för sin roman ”Jerusalem” från 1902. Där gör hon en institutionell analys av frågan varför Palestina var så fattigt. Hon konstaterar att landet har ett geografiskt läge vid Medelhavet mellan Österland och Västerland som ger utomordentliga möjligheter till lönande handel. [...] Palestinas fattigdom beror, enligt Selma Lagerlöf, på de politiskt bestämda reglerna:
”Det var den turkiska regeringen borta i Konstantinopel, som var orsak till hela olyckan. Det var den, som hade låtit de gamla vattenledningarna förfalla, som inte höll vägarna vid makt, som satte sig emot allt järnvägsbyggande, som hindrade företagsamma utlänningar att anlägga hamnar, som förbjöd att införa västerländska böcker och tidningar.Det var den, som lade så tunga skatter på envar, som företog sig ett nyttigt eller inbringande arbete, att folk föredrog att dåsa bort sitt liv i overksamhet.Det var den, som inte upprätthöll rättvisan, utan tillät domare att ta mutor, som lämnade rövare att i långa tider husera ostraffade, som hade låtit hela folket förslöas och försummas, tills det inte mer var i stånd att tänka på att resa sig.”
Reader Comments (5)
http://dagensarena.se/ledare/vardvalsmyten-ar-punkterad/#comments
Mvh
August
http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/05/kapitalets-rorlighet-och-bankkriser.html
Mvh August, trogen bloggläsare)
a