När amerikaner hänvisar till skandinavien...
Den där Reason-intervjun spreds fort bland amerikanska högerbloggar. Man kan ana att argumentet Sverige ofta dyker upp i den amreikanska debatten.
I den här diskussionstråden hittade jag ett mycket träffande citat om den amerikanska debatten, tillskrivet Bjørn Stærk.
Usually, any mention of Scandinavia is not actually about Scandinavia, it's about a local American issue on which Scandinavia can serve as a remote and non-factcheckable source of rhetorical ammunition
Mer här.
Reader Comments (16)
...any mention of the US is not actually about the US, it's about a local Swedish issue on which the US can serve as a remote and non-factcheckable source of rhetorical ammunition
Intressant intervju. Anser du att de höga marginalskattesatserna på arbete var en betydelsefull hämmande faktor på svensk ekonomisk utveckling? Vad har du för bevis för det? Vad grundar du det på?
Det har inte överhuvudtaget rört sig om en liberal ideologisk agende påhejad av liberala nationalekonomer och annan maktelit som ville betala mindre i skatt och få mer ekonomisk frihet?
Jag kan tänka mig att det finns negativa effekter av höga marginalskattesatser på arbete och att kanske mer och mer ju mer rörlig arbetskraften blir men visst är det också frågan om vilken människosyn man har, där nationalekonomer ofta fäster sig för mkt på de privatekonomiska drivkrafterna för mänsklig kreativitet.
Bergh, A. (2008), "A Race to the Bottom for the Big Welfare State?," in Institutional Competition, eds. A. Bergh and R. Höijer, Cheltenham/Northampton: Edward Elgar.
i övrigt verkar du tro att jag inte tänkt på de andra effekter du nämner i din kommentar, men det har jag. och anser trots detta att det finns fog för att säga som jag skrev ovan.
Men efterson högutbildades och höginkomsttagares arbetsutbud är så komplext iom inkomst o substitutionseffekter kan man inte säga mkt med särskilt stor säkerhet där.
Kanske att incitamenten att räkna matte på chalmers från kl 8-20 vore lägre med höga marginalskatter dock, det kan jag faktiskt köpa, även om det bästa så klart vore ett genuint intresse att göra det men så funkar det nog inte alltid och ingenjörer är ju extremt samhällsviktiga.
Jag skall kolla upp dina referenser, särskilt din sistnämnda artikel, verkar intressant! Jag kommer nog läsa Lindbeck kritiskt, var han inte liberal höger kring 97? Vet inte var han står nu. Men samtidigt är det så klart bra att du går i god för hans vetenskaplighet trots potentiell bias.
Jag antar att de klippt en el i intervjun. Men är inte den svenska sjukvården ganska bra internationellt sett när man väl får vård? Alltså köer och sånt existerar förstås, men när man väl är inne på sjukhusen är väl kvaliten bra?
Sen ställer jag mig lite undrande till detta med att USA inte kan ta efter Sverige för att deras public sector är ineffektiv. Jag menar du har ju själv skrivit att tex. Medicares administrationskostnader är lägre än de privata försäkringsbolagen, så exempelvis inom sjukvårdsförsäkringssektprn borde de väl ta efter Sverige i USA? Samma sak borde väl även gälla en del andra sektorer? USA har ju också en vad jag vet effektiv offentlig finansierad forskning via National Institutes of health och Pentagon som skapat en hel del forskningsgenombrott. All amerikansk stat och offentlig sektor är väl inte dömd att förbli ineffektiv? Eller menar du att den svenska offentliga sektorn bara är (relativt) effektiv av kulturella skäl och därför inom alla områden omöjliga att försöka efterrrapa i ett land som USA?
Mvh
August
Det jag skrivit är att svenska socialförsäkringar i regel har lägre administrationskostnader än privata amerikanska.
Naturligtvis skulle USA teoretiskt sett kunna införa effektiva socialförsäkringar, och det vore förmodligen en bra idé. Men det som hände när Obama skulle säkra röster för sin sjukvårdsreform är illustrativt för USA. Kulturella skillnader är naturligtvis inte opåverkbara, så jag tycker absolut att båda länder ska lära sig av varandra, men jag anar att det kommer att gå ganska sakta...
http://www.andreasbergh.se/blogg/2008/4/3/west-wing-adverse-selection-och-medicares-administrationskos.html
''Påståendet att Medicares administration bara är 2 procent har naturligtvis ifrågasatts, men den kanske mest citerade rapporten kommer ändå bara upp i 5-8 procent.''
Men det kanske du hade glömt bort.
Ds.
Min kommentar rörande Obama gällde inte bara att han var tvungen att "mesa till" den, utan det oerhörda motstrånd som finns i USA mot federala (kostnadskrävande) reformer, vilket paradoxalt nog gör de ännu mer kostnadskrävande eftersom röster mer eller mindre måste köpas.
dokument utifrån hade ett intressant reporatage om detta (som dock inte kan ses på nätet längre...)
http://svt.se/2.123493/1.2001794/nar_usa_fick_vard?lid=puff_2006342&lpos=lasMer