En liten titt på Grekland med OECDs ögon
Fallet Grekland skulle faktiskt kunna beskrivas som en kris som förutsetts men som inträffade ändå. Genom en liten specialdatabas jag råkar ha tillgång till, har jag kollat upp vad OECD sagt i sina Economic Surveys om Grekland sedan tidigt 80-tal. Några exempel:
1983-84
Redan i början av 1980-talet varnades för "major economic imbalances". Statsskulden var bara 40 % av BNP, men budgetunderskottet 1982 var 11% och inflationen var 20%. Båda på tok för höga, enligt OECD.
1985-87
Nu konstateras att "imbalances have worsened" och att "modest efforts to remove structural impediments to growth were unsuccessful".
Pensionssystemet beskrivs som "actuarially unsound" och det efterlyses "better linkage between lifetime contributions and benefit in pension system".
Statsskuld 60%, underskott 10%, inflation 19%.
1995
Nu rekommenderas Grekland att höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen: Den är så låg att rörligheten på arbetsmarknaden hämmas, och många förlitar sig på de generösa pensionerna istället.
Statsskuld: 110%, budgetunderskott 10%, inflation 9%.
2001-02
Kritiken mot det generösa pensionssystemet upprepas, och konkreta råd ges: "raise statutory retirement age, reduce replacement rate, implement stricter eligibility criteria".
Vidare konsteras att Greklands komplexa och starkt progressiva inkomstskattesystem gör det svårt att driva in skatt. Det konstateras att fallande budgetunderskott och inflation gjorde det möjligt för Grekland att kvala in i EMU.
Statsskuld: 117%, budgetunderskott 4%, inflation 3%.
2006-07
Nu talas om "substantial fiscal consolidation since 2004" och "good growth performance". Kritiken av bl a skatte- och pensionssystemet upprepas dock.
Källa: OECD, economic surveys, diverse årgångar. Se även Bergh & Dackehag, 2010. "OECD Recommends: A Consensus For Or Against Welfare States? Evidence From a New Database", presented at American Public Choice Society 2010 Meeting, Monterey, USA.
Reader Comments (15)
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/social-misstro-orsakar-kriser_4732593.svd
Det krävs ganska rejäla ideologiska skygglappar samt en förväxling av korrelation och kausalitet för att få detta till en plädering för en större offentlig sektor.
"En hög kvalitet i den offentliga förvaltningen skulle i så fall vara nyckeln [] till en hög social tillit"
Dock undrar jag om kausaliteten som beskrivs ovan verkligen är belagd? Är det (1) hög kvalitet i den offentliga förvaltningen som leder till hög social tillit, eller är det (2) hög social tillit som leder till hög kvalitet i den offentliga förvaltningen, eller (3) är kausaliteten dubbelriktad?
http://www.pubchoicesoc.org/papers_2010/Bergh_Bjoernskov.pdf