Om Norberg, Stiglitz och behovet av bankregleringar
Johan Norberg recenserar Stiglitz bok om finanskrisen, som nu kommit på svenska: “Fritt fall”. Först håller de med varandra en smula:
Många delar [Stiglitz] avsky inför det han kallar ”Det stora amerikanska rånet”, men … lät det ske, i tron att alternativet hade varit en kollaps av banksystemet … Men det fanns ingen anledning att bryta mot kapitalismens traditionella regler, menar Stiglitz. Ett företag eller en bank som inte kan betala sina skulder ska ställas under konkursförvaltning. Aktieägarna ska förlora sina pengar och fordringsägarna blir i stället de nya aktieägarna. … Om tillgångarna inte täcker skulderna bör banken sättas under tvångsförvaltning, där staten går in som ägare eller delägare och uppfyller åtaganden mot insättare och letar efter en ny ägare som kan driva banken vidare.
Norberg gillar dock inte Stiglitz idéer om hur kriser ska förebyggas: Strängare reglering av bankerna, kapitaltäckningskrav, begränsade riskabla affärer, och kanske förbjuda ersättningssystem som stimulerar risker. Norbergs argument:
Även om man efter krisen gärna skulle nicka instämmande röjs här en svår paradox i Stiglitz tänkande. Han visar att politiker, centralbanker och tillsynsmyndigheter var inkompetenta och gjorde allting fel – men menar att det bästa sättet att hindra nya kriser är att ge dem ännu mer makt.
Denna poäng känns lite väl enkel. Nog måste det vara möjligt att lära sig av tidigare misstag och förändra vissa av regelverken? Är det att ge inkompetenta politiker mer makt att höja bankernas kapitaltäckningskrav? Kanske det. Men kanske är det ändå en åtgärd värd att överväga?
Reader Comments (8)
Däremot vore det intressant med lagar mot moral hazard. Även om det är smått barbariskt, borde man tvinga styrelsen/ledningen för den bank man bailat ut att stå i skammstock eller liknande. Det måste kännas, rejält.
Mer rimligt är väl att politiker lär sig i ungeför samma takt som företagsledare?
Ang. Hallandsåsen - nog var det sunk cost som skulle illustreras?
Företagsledarna har små incitament att lära sig, givet den moral hazard vi har just nu skulle jag säga.
Och givetvis skall det vara sunk cost, my bad.
Historiskt sett har det ju faktiskt funnits banker som varit 100% solida. Kanske inte så populärt ur ett politiskt perspektiv då man inte kan styra dessa banker med reporäntan. Sett ur ett dylikt perspektiv känns de flesta regleringar som hundratals små korkar i syfte att täta ett genomruttet läckande skrov. När många av oss inte ens vill åka båt.
Vem uppfann den o enbart för bolag !
Tror inte fordringsägaren uppfann konkurslagen.
Den 'som driver bolag' kan krypa bakom bolaget o låta fordringsägaren o till slut den yttersta människan 'betala kalaset'.
Finns ingen ägare, som ju inte allas är ovanligt i Sverige, så blir det ju tjänstemännen som driver bolaget, Styrelse, VD o neråt.
'moral hazard' alltså.
Där privata står med skulden tills 'döden skiljer dej åt'.
1) bade foretag och personer kan sattas i konkurs i Sverige
2) om man avskaffar konkurs dodar man formodligen hela aktiemarknaden och gor att folk inte langre vill investera i foretag utan att sjalva driva dem - kanns knappast onskvart.
3) fodringsagare har nog inte sadar avsevart mycket emot konkurser eftersom det ger dem verktyg for att fa tillbaka (en del) av sina pengar eller ta over foretaget vilket det inte ar sakert att de hade kunnat annars.
-men Norberg är oftast alltför populistisk i sina krönikor...de enkla lösningarnas man blir de falska lösningarnas man..
Dagens makthavare kanske innerst inne har insett sina misstag och bara håller uppe den retoriska fasaden för att slippa erkänna felen. Men det finns då en risk att morgondagens makthavare tror att dagens makthavare är uppriktiga, och förbereder sig för att upprepa misstagen.