Veckan som gick, veckan som kommer
Senaste veckan
Ekonomhistorikern Astrid Kander skrev en smula kritiskt på ekonomistas om Martin Anderssons och Christer Gunnarssons bok Hållbarhetsmyten: Varför tillväxten inte är problemet. Kander är sympatiskt inställd till deras grundbudskap, men menar att de ändå gör det lite väl lätt för sig. Recensionen är därmed ett sällsynt nyanserat bidrag i den bisarra debatten om tillväxt är bra eller inte.
Mina försök att begripa mig på pengar fortsätter. I ljuset av den senare tidens händelser är det intressant att läsa George Selgins bok från 1988: The Theory of Free Banking. Den finns numera att ladda ned i alla möjliga trevliga format här.
Har också läst de första 100 sidorna i Matt Ridleys the rational optimist, ännu en i raden av böcker med budskapet att allt blir bättre hela tiden. Inte så dum alls, framför allt är notapparaten detaljerad. En hel del i början kommer från Niall Fergusons The Ascent of Money, som nog också borde stå på läslistan.
I övrigt bjöd veckan på ett Pufendorf-seminarium om finanskrisens effekter, där Robert Barro var det tyngsta namnet, och enligt min mening också stod för de mest övertygande argumenten. Hans budskap sammanfattas väl i följande kommentar (fritt ur mitt minne):
- You’re suggesting that economist are bad for growth. That may well be true, but that’s because most economists are keynesians.
För egen den samlade jag lite tyckarpoäng genom att tala både på filosoficirkeln i Lund och vara med i filosofiska rummet i P1. I det senare deltog även en festlig Lundafilosof: Cathrine Felix. Temat: Effektivitet.
Kommande vecka
På onsdag, SNS-seminarium om konkurrensens konsekvenser, med bland andra Jonas Vlachos. Bakgrunden är en ny antologi om privatisering inom svensk välfärd. Samma dag publiceras dessutom nästa reporäntebeslut.
Reader Comments (6)