OECD-indikatorer på integration
Här har OECD lagt ut en interaktiv excel-fil, med olika indikatorer på integrationen av invandrare. Om någon till äventyrs fortfarande tror att Sverige är bra på arbetsmarknadsintegration av utlandsfödda, finns här en del att lära.
Bilden nedan visar exempelvis sysselsättningsgrad för lågutbildade utlandsfödda till vänster, och skillnaden gentemot natives till höger.
Reader Comments (9)
Måste man inte ta hänsyn till att Sverige tar emot relativt många invandrare, och dessutom många lågutbildade? Har Sverige fortfarande lyckats dåligt när man tar hänsyn till detta?
Dessutom kan man väl fråga sig hur stor del av sysselsättningsskillnaderna mellan invandrare och infödda som beror på kulturskillnader mellan kvinnors tendens att arbeta eller stanna hemma. Eller? Skillnaderna mellan infödda och invandrare kanske blir mindre i länder där fler infödda kvinnor stannar hemma?
Se staplarna USA och UK som har "rivit" dessa gränser har sämre förmåga att uppehålla en hög syssellsättning totalt än Sverige.
Stephan har såklart rätt i att utbildningsnivån hos de utlandsfödda kan vara en (del)förklaring - eller graden av jämställdhet. I båda fallen är det osannolikt att det skulle förklara var för Sverige lyckas så mycket sämre än andra länder, men visst är det möjligt.
Varför fungerar det inte då även för infödda. Tycker mest att N&S ger walkover till till sådana i USA och UK som hävdar att "invandrare tar våra jobb"
Det är dock ingen orimlig gissning att Sverige förvisso har relativt sett färre utlandsfödda i arbete, men att de som arbetar har relativt sett bättre arbetsvillkor.