Istid eller växthuseffekt: Har klimatforskarna gjort helt om?
I senaste Independent Review skriver Randall G. Holcombe om klimatfrågan, och påpekar att för bara 25 år sedan var det självklart att klimatfrågan syftade på den stundande istiden och hur mänskligheten skulle klara sig. Hans slutsats:
Had we acted on their [scientists] recommendations back then, we would have implemented policies that today’s scientists view as harmful.
Bland de tokigare exempel som nämns, var att Nixon var nära att bygga en damm som skulle förhindra att arktiskt vatten kylde av stilla havet. Och man diskuterade om kärnkraft kunde användas för att värma världshaven.
Detta lät lite väl bisarrt, är det verkligen representativt för klimatforskningen 1980?
Låt se. Holmcombes referens för dessa förslag är Lowell Pontes bok The Cooling. Den analyseras systematiskt här, och verkar vara rena skämtet, populärvetenskap när den är som sämst.
Förutom att boken saknar en normal referenslista, har den ett förord där forskaren Bryson faktiskt påstår att det finns konstigheter på nästan varje sida i boken:
There are very few pages that, as a scientist, I could accept without questions of accuracy, of precision, or of balance...
Således: Om någon låter påskina att forskarna runt 1980 var lika eniga kring hotet från en stundande nedkylning, som de idag är kring växthuseffekten, skulle jag förhålla mig skeptisk. I synnerhet om de använder The Cooling som exempel på att de har rätt.
i? Andra bloggar om: klimatfrågan, växthuseffekten, global uppvärmning
Reader Comments (5)
Trots vissa drag av tossig rättshaverism även där