Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Sambandet mellan skattetryck, offentliga utgifter och tillväxt | Main | Floridas "kreativa klass" sågas av Glaeser och Wetterberg »
måndag
apr242006

Den fräscha debatten om Internets effekt på dagstidningar

Andres Lokko inledde ett underhållande samtal om bloggar och dagstidningar på publicistklubben med att konstatera att han är skiträdd för Internet: Där skriver folk bra texter om samma saker som han - utan att ta betalt.

Av övriga - Gabriel Byström (GP), Martin Jönsson, (SvD), Pontus Schultz (attention), Jonas Thente (DN-kultur), och Karin Olsson (fd Lundagård, numera Resumé) - var det bara Jonas som lät en smula defensiv.

Debatten om Internets effekt på dagstidningarna är gammal. Men det är nog först nu nätet är så spritt att något möjligen kommer att märkas. Tidningars distributionsmonopol på texter har luckrats upp. Som alltid när konkurrensen ökar, är det bättre att fokusera sina komparativa fördelar, än att låtsas som om inget hänt.

Vilka är då papperstidningens komparativa fördelar?

  • Den är lätt att ta med och batteriet tar inte slut.
  • Den är så billig att det inte gör något om man spiller kaffe på den.
  • Den kan vara vilsam för ögat att läsa, proffsigt layoutad kan den t o m ge en estetisk upplevelse.
  • Den innehåller ett begränsat urval av information, behagligt när nätets storlek och uppdateringsfrekvens skapar informationsstress.

Till nackdelarna hör dock att papperstidningen aldrig uppdateras, fördröjningen (när texten når läsaren är den minst 8 timmar), och att den är usel som debattforum.

Framgångsrika papperstidningar kommer att utnyttja nätet mer än idag. Mervärde skapas genom att sålla, värdera och paketera: Utvalda bloggkommentarer från experter och eldsjälar blir intressantare läsning än en text producerad av någon fast anställd på 1 timme innan deadline.

Min gissning är att det snart blir vanligt med bloggcitat i pressklippsspalterna, där tidningarna vanligen citerar varandra - en logisk följd av att tidningskrönikan numera stundom är en bloggkrönika.

Nästa steg är förmodligen att kultur- och nöjesredaktioner upptäcker att man kan publicera recensioner från pålitliga bloggare utan annan betalning än den tydligt angivna källhänvisningen.

Därefter finns det risk för konflikt: Antingen kommer bloggaren i fråga att stämma tidningen om de inte betalar arvode enligt gängse normer för frilansare.

Alternativt kommer ett strejkhot från journalistfacket i protest mot konkurrensen från folk som skriver utan betalning.

Hursomhelst: Egenskapen att kunna förstå och värdera det hen läser på nätet, blir knappast mindre viktig hos journalister i framtiden - ett understatement föranlett av NMI:s avslöjande om Svenskan-journalisten som inte hajade att The Onion är en satirtidning.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (14)

Alltså att Svenskan-journalisten inte visste, eller förstod, att The Onion är en satirtidning är så förbannat pinsamt. Att journalisten inte får sparken är ofattbart. Nästa citat kommer väl ifrån China-TV!
25 apr | Unregistered Commenterpontus
Varför outsorcar inte dagstidningar ledarsidan? Att ha relativt dyra människor anställda för att skriva sina åsikter om världen...det om något görs det i ofantlig omfattning i bloggvärlden. Rätt ofta med mer sakkunskap och finess än bland ett fåtal ledarskribenter. En anställd som varje dag gallrar ut det bästa i bloggvärlden...billigare och bättre!?
25 apr | Unregistered CommenterMikael
Det finns ju sådant, Liberala Nyhetsbyrån till exempel. Problemet är väl att ibland vill tidningen ha mer lokala grejer, och då kanske det inte spelar så stor roll om det sitter en översmart bloggare i en avkrok någonstans. Dessutom är det sällan som en vanlig bloggare har de kontakter som ibland behövs till det större.
25 apr | Unregistered CommenterDennis
Nja, jag vet inte. Svenskan och DN har ju vanligtvis några åsikter om ekonomisk politik, politik eller sociala fenomen i allmänhet. Ofta läser man något minst lika bra hos bloggare, om inte bättre (som hos Berghs betraktelser som exempel). Kanske är Sverige för litet dock, jag vet inte...i USA bloggar ju mängder av mycket duktiga professorer i t ex nationalekonomi (som dessutom kan skriva mäkta bra!)...sen rekryteras de ju inte sällan som krönikörer för dagstidningar likaså.

Något vi också är väldigt ovana med i Sverige...varför köper t ex inte DN och svenskan in helgkrönikör från ledande forskare i olika ämnen, istället för att använda sina egna sakkunniga, som ständigt är långt efter ämnesutvecklingen i respektive fråga...? Det kanske är svenska forskares fel likaså, för dåliga skribenter och/eller ointresserade. Tråkigt är det dock...det skulle vara mer intressant att läsa om svensk ekonomi skrivet av någon som är jäkligt duktig just på saken...
25 apr | Unregistered CommenterMikael
Bra poäng Mikael. Varför kontrakterar inte den svenska pressen sakkunniga för kolumner etc.? Personligen älskar jag Dear Economist i FT, Freakonomics i NYT och jag brukade älska Krugman i dito (nu verkar han ha ballat ur lite grann).

Hade det inte varit extremt roligt att läsa lite Per Krusell (eller Lars E.O. eller Assar) i söndagsbilagorna?
25 apr | Unregistered Commenterpontus
Calmfors skriver i DN med ojämna mellanrum. Och Andreas har ju några ekonomikrönikor här och där, men det var väl ett tag sedan nu?
25 apr | Unregistered CommenterDennis
För journalisten kan nog faran vara att bli ersatt av någon bättre. Själv intar jag t.ex. större delen av det allmänna nyhetsflödet via utländska tidningar numera, och det specifika via internet. Jag upplever en klar kvalitetsförbättring dessutom.

Lokalnyheterna hanteras dock av SvD, och jag kan tänka mig att denna avdelning dör sist. En annan klassisk komparativ fördel för journalisten är artiklar baserade på läckor, fast just di svenske har aldrig varit särskilt bra på detdär med anonyma källor.

För en tidning är hotet snarare ett annat. Amerikanska tidningar svälts t.ex. på lokalannonser av Craigslist och de andra annonspengarna flyttar gradvis till där folk tittar, dvs internet. Var tjänar svenska tidningar sina pengar? Nåväl, i Sverige finns ju alltid presstödet. Våra skattepengar är ju välkänt sentimentala.
25 apr | Unregistered CommenterT Lindgren
Många kloka kommentarer. Jag har tipsat LNB om att man kan börja varva in bloggcitat i pressklippen, och de sprider fortfarande en krönika av mig varje månad - jag var bara varit blygsam nog att inte påtala dem på bloggen. Dessutom bygger de ofta på blogginlägg, eller på rena självklarheter som den här:

http://www.vk.se/Article.jsp?article=57299

Åsikten att lokalbevakningen kommer att dö sist skriver jag under på, om den alls kommer att dö.

Framtidens papperstidning har en bred täckning av tyckande på nätet, några kontrakterade krönikörer och en chefredaktör som står för tunga linjeledare rörande EMU, biltullar och annat viktigt;

samt en riktigt bra lokalredaktion. TT-telegram kan man läsa på text-tv, i metro eller t o m i sin mobiltelefon.
25 apr | Unregistered Commenterbergh
Om ni inte redan sett den:

Economist har en survey om New Media i senaste numret (bara delvis online utan pren.
http://www.economist.com/surveys/displaystory.cfm?story_id=6794156)

"Generally speaking, people who have faith in democracy welcome participatory media, whereas people who have reservations will be nostalgic for the top-down certainties of the mass media."

26 apr | Unregistered Commentermarcus
Tack för bra reflektioner för oss som inte kunde vara där. Vill påpeka att Resumé faktiskt länge klippt in kommentarer från nätet i tidningen. Även de värsta belackarna får komma till tals.
Frågan (min egoistiska) är hur det nya friska blodet från mloggosfären kommer att påverka det redan nu katastrofala löneläget för frilansare i en bransch med överetablering.
26 apr | Unregistered CommenterLisa
Lisa - välkommen hit!!!

Min fundering till dig: Av betalda frilansare - till skillnad från bloggare och gratisskrivare - kan man kräva att de levererar den 15e varje månad och alltid skriver 2400 tecken. Sådant gillar redaktörer.

Men frilansare som skriver för långt och aldrig håller deadline får det tufft.
26 apr | Unregistered Commenterbergh
Ah, det är därför jag alltid är pank!
26 apr | Unregistered CommenterLisa
Även Lars Jonung skriver krönikor i DN då och då.
26 apr | Unregistered CommenterJohan
I strictly recommend not to hold back until you earn enough cash to order different goods! You can just get the <a href="http://lowest-rate-loans.com">loans</a> or college loan and feel yourself comfortable

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.