Onyanserat om Brain Drain på DN-debatt
I en debattartikel i DN skriver Staffan Bergström och Anders Molin om Brain Drain, närmare bestämt problemet (?) att sjukvårdspersonal i fattiga länder rekryteras till USA.
Trots sin längd ger artikeln en ganska ensidig belysning av fenomenet, som förutsätts vara ett stort problem. Men artikeln utelämnar - så när som på en mening mot slutet av artikeln - två viktiga faktorer:
För det första: Utvandrare från fattigare länder skickar hem betydande belopp till vänner och familj. Enligt estimat är dessa överföringar globalt sett betydligt större än det samlade ulandbiståndet. Dessutom är detta pengar som går direkt till hushållen utan mellanhänder. [Gammeltoft, 2002. "Remittances and Other Financial Flows to Developing Countries." International Migration 40:181-210.]*
För det andra: När en filipinsk sjuksköterska kan 20-dubbla sin lön genom att flytta till USA (exempel från DN-artikeln) ökar utbildningspremien kraftigt. Om dessa incitament gör att fler utbildar sig, kan humankapitalet i utvecklingsländerna öka kraftigt även om många av de färdigutbildade flyttar utomlands. [Stark, Oded. 2005. "The New Economics of the Brain Drain." World Economics 6:137-140.]
Mot bakgrund av vad forskningen faktiskt säger, är det underligt att en professor och en doktor skriver en artikel som får rubriken "Sluta plundra fattiga länder på deras sjukvårdspersonal".
---
* Detta omknämns av Bergström & Molin såhär "Många länder får också ett stort inflöde av pengar från utvandrade medborgare. Ett minimikrav man bör ställa är att rika länder dimensionerar sin utbildning av hälsopersonal för att inte bli beroende av import från fattiga länder."
Reader Comments (6)
http://www.katallaxi.se/2005/10/25/gratis-ar-gott/
Den ena boken kommer från Världsbanken och heter "International migration, remittances, and the brain drain". Den andra kommer från Center for Global Development och heter "Give Us Your Best and Brightest: The Global Hunt for Talent and Its Impact on the Developing World". Vi hurrar för långa boktitlar.
Sedan så hade TT en notis om remittances förra veckan:
http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_12262674.asp
Har uppgifter från denna rapporten från Unescap som egentligen handlar mer om fattigdom och utveckling i Asien men som tar upp frågan på sidan 23 och några sidor framåt plus lite här och var i resten av rapporten.
http://www.unescap.org/pdd/publications/survey2006/index.asp
"Det råder ingen tvekan om att mer skulle kunna göras för att öka volymen på de hemskickade pengarna och göra så att de används mer effektivt" enligt Unescap."
Jag undrar vad UNESCAP har för raffigt effektiviseringsprojekt i åtanke...
Hursomhelst: I ett fattigt land är huvudproblemet just fattigdomen: Folk måste ha råd att utbilda sig, att utbilda folk och att anställa de utbildade. (Fattigdomsbekämpning i allmänhet är ju ett eget kapital (minst)).
Slutligen ghåller jag nog med dig: Aidsepidemin är förmodligen det största problemet i Afrika just nu.
Sossarna borde åka till afrika och sjunga "we shall overcome".
Eller så borde vi skicka ner en skvadron svenska musiker till sydafrika och...och..