torsdag
okt042007
"Välj hur mycket du vill betala" - fungerar det?
4 okt 2007, kl 20:35 | Lite väl akademiskt, Samhälle och politik
I Wien på Der Wiener gäller principen "All you can eat - pay as you wish". Nu gör Radiohead något liknande: ladda ner deras album, välj vad du vill betala (dock minst 10 öre). Greg Mankiw tror inte de får in så mycket.
Vi får väl se. Gerhard Riener har samlat in data från Der Wiener, och det visar sig att folk betalar trots att de inte måste. Men där måste man stå ansikte mot ansikte med en kassaperson och säga att man betalar noll. På nätet är det kanske mindre som tar emot för snåljåpar...
Vi får väl se. Gerhard Riener har samlat in data från Der Wiener, och det visar sig att folk betalar trots att de inte måste. Men där måste man stå ansikte mot ansikte med en kassaperson och säga att man betalar noll. På nätet är det kanske mindre som tar emot för snåljåpar...
Reader Comments (32)
http://www.thelongtail.com/the_long_tail/2007/10/radiohead-econo.html
Exakt. Jag drog in en tia när jag försökte mig på det för några år sedan, jag misstänker att det var det jag var värd.
Simpsons avsnittet 7F19:
Homer takes Lisa to the museum and sees the sign, `Suggested donation: $4.50'.
Homer: Eh, what do you mean by `suggested donation'?
Clerk: Pay any amount you wish, sir.
Homer: And uh, what if I wish to pay ... zero?
Clerk: That is up to you.
Homer: Ooh, so it's up to me, is it?
Clerk: Yes.
Homer: I see. And you think that people are going to pay you $4.50 even though they don't have to? Just out of the goodness of their... [laughs]
Well, anything you say! Good luck, lady, you're gonna need it!
För övrigt tycker jag ideen liknar Ron Pauls diskussion om att lägga ner IRS och gå över till ett "honor system" vad avser skattebetalning. Vågar gissa att de flesta som gillar tanken bakom Radioheads försök inte är lika intresserade av Ron Pauls förslag. ;)
Det har jag jääävligt svårt att tro.
Kanske finns svaret i Richard Dawkins bok "The Selfish Gene"? Har själv inte läst den (läser dock just nu hans "The God Delusion", vilken starkt rekommenderas), men titeln verkar ju lovande... ;-)
Vänligen,
A sugarplum lunker
Vad avser den där altruistiska genen så är jag också tveksam till dess existens, och att den skulle ha isolerats och dokumenterats är ju bara nys. Men även om man en dag gör just detta så måste ju varje resonabel person hålla med om att ämnet som sådant får för stort utrymme i akademisk debatt eftersom frågan är intressant ur ideologisk synvinkel. Ok, det finns studier som visar på att människor faktiskt ibland uppvisar till synes altruistiskt beteende. Men det finns miljoner studier som visar på att människor är själviska. Den rimliga slutsatsen att utgå ifrån torde enligt mig vara den att människan i grunden är självisk men ibland altruistisk (eller har komplexa immateriella preferenser, väl själv).
Läste någonstans att skilsmässofrekvensen bland par som varit med om katastrofer och överlevt tenderar att vara högre än hos andra par. Studiens slutsats var att det beror på att det framkommer extremt egoistiska karaktärsdrag i sådana situationer (överlevnadsinstinkt?), och att det är svårt att förlika sig med dessa efteråt...
I den fantastiska 1984 är det vad huvudpersonen gör mot slutet... Förråder sin kärlek för att slippa sina plågoandar och sin värsta mardröm...
Mvh
A sugarplum lunker
En "altruistisk" gen är en gen som gynnar spridningen av andra gener på sin egen bekostnad. Om exempelvis genen för blå ögon skulle leda till ett beteende som främjade spridningen av genen för bruna ögon och motverkade spridningen av genen för blå ögon, så skulle denna gen vara altruistisk. En "selfish" gen, som Dawkins hävdar att alla gener är, är gener som främjar sin egen spridning.
Man behöver inte vara professor i evolutionsbiologi för att räkna ut att en altruistisk gen, rent definitionsmässigt, rensar ut sig själv ur den evolutionära processen och att gener som klarar sig i genpolen är själviska.
Det knepiga är att genetisk egoism inte alls behöver innebära social egoism. Att ta stora risker för att rädda livet på nära släktingar kan exempelvis vara högst egoistiskt ur ett genetiskt perspektiv, medan det klassas som socialt altruistiskt. På samma sätt ökar ofta individen spridningen av sina gener genom att vara socialt framgångsrik, vilket kan kräva altruistiska punktinsatser emellanåt.
Robert Trivers fick frågan om det verkligen inte finns andra biologiska grunder till altruistiskt beteende än kin selection (hjälpa släktingar) och tit-for-tat. "Sure there is," svarade han. "Being selected against."
Då blir väl slutsatsen att att människor är egoister (i evolutionär mening)? Är det den allmänt rådande meningen bland de vetenskapspersoner som sysslar med dessa frågor (eller är det kontroversiellt)?
Vänligen,
A sugarplum lunker
Experiments involving cooperation and bargaining problems usually find divergence from predictions based on a rational and self interested individual."
Snott från Olof Johansson-Stenman som sysslar med behavioral economics.
Jag kan tänka mig att det skulle bli en stor skillnad mellan spel som utförs face-to-face respektive anonymt via internet (dvs. anonymitet inte bara mellan aktörerna utan att aktörerna är helt anonyma gentemot alla iblandade).
Tror själv mycket på Dawkins tes att vårt beteende är till stor del tumregler; e.g. kin selection motiverar en tumregel av altruism. Eftersom en tumregel är trubbig per definition, kan den lätt, från ett evolutionsperspektiv, missfire. Resultatet är då "altruism" eller, kanske mer tydligt, adoptivföräldrars kärlek för sina, icke biologiska, barn. Precis som göken.
"Recent bargaining experiments demonstrated an impact of anonymity and incomplete information on behavior. This has rekindled the question whether 'fair' behavior is inspired by regard for others or driven by external forces. To test this, we compare a dictator game treatment which provides receivers with information about the source of offers with one which does not, controlling for anonymity in a double blind setting. Combined with extant results, our findings suggest that about half of dictator giving observed in experiments is purely internally motivated and the other half driven by external factors such as experimenter observability or regard by receivers."
Och haer aer en laenk till sjaelva papperet:
http://personal.rhul.ac.uk/unte/249/koch_normann_06.pdf
Nja, jag håller inte med. Om jag hjälper en gammal tant över gatan så¨att inte mina grannar ska tycka att jag är elak och hjärtlös och i förlängngningen ge mig en försämrad position i området så är jag väl inte altruist i ordets vanliga bemärkelse?
Om man gör nåt snällt man inte hade behövt göra och blir glad för att man får uppskattning för att man gjorde det, har man gjort något altruistiskt då? Eller krävs det att man blir glad enbart av "inre" orsaker?
Räknas i så fall inre orsaker som har en yttre orsak, typ att man har fått så mycket uppskattning när man gjort sådant förut att numera behövs inte uppskattningen längre? Eller krävs det inre orsaker som så gott vi kan veta inte har någon specifik yttre orsak?
Eller krävs det till och med att man är snäll och att man mår dåligt av det för att det ska räknas som altruism?
Jag inser att den här definitionen är öppen för stark och berättigad kritik vad avser användbarhet. Det ter sig emellertid för mig som om problemet med subjektiv intention är omöjligt att komma förbi om vi inte totalt skall ge upp utökandet av begreppet välfärd från strikt materialistiska förhållanden till känslomässiga preferenser, exempelvis rättvisa.
http://www.freakonomicsbook.com/articles/bagelman.html
I övrigt kan jag bara påminna om Matt Ridleys utmärkta The Origin of Virtue även om den börjar bli lite daterad.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=713143
[url=http://www.anger-classes.com/]managing anger[/url]