Lundastudent, ditt kaffe är nu 50 procent dyrare. Hur rättvist är det?
På EC i Lund (och möjligen även på andra håll vid LU, det känns ju osannoligt att ekonomerna skulle vara först med detta) har kaffet bytts ut. 2 kronor koppen i automaten har blivit 3 kronor koppen.
Kaffet är nu både fairtrade och ekologiskt.
50 procent dyrare är en ganska rejäl prisskillnad. Någonting säger mig att kaffearbetarna på fairtradeplantager inte har 50 procent högre lön än arbetare på vanliga odlingar. Men jag har - naturligtvis - inte orkat kolla upp det.
Såldes: Någon borde skriva en uppsats om detta. (Nej, det räknas inte som offentlig ekonomi, så be nån annan vara handledare)
Maila företaget. Ta reda på inköpspriser och påslag i hela jämrans produktionskedjan. Krydda med en fördelningspolitisk fundering kring hur påslaget fördelas.
Hur mycket av vinsten hamnar hos arbetarna? Vad händer med antalet sålda koppar när priset går upp från 2 till 3 kronor, och hur påverkar detta i olika led? Den ambitiöse kan sannolikt samla in data.
Hur rättvist är fairtrade - egentligen?
Mer om fairtrade här och hos Vlachos.
Reader Comments (12)
Vänsterrörelsernas ständiga propaganda för hur hemsk kapitalismens utbredredning är kopplad med saker som fairtrade, etc liknar mest katolska kyrkans avlatshandel. Man uppfinner en synd, slår i folk att de måste ha dåligt samvete och säljer sedan syndernas förlåtelse.
Däremot tycker jag nog att kaffet är godare nu - eller är det bara inbillning?
http://www.mises.org/story/1548.
Om organisationen satsar slantarna i samma område där kaffet är producerat torde väl inte ägaren av automaten protestera? Effekten är väl den samma, om man får tro på "Fairtrade" konceptet.