torsdag
apr262007
Mäklare i Malmö/Lund respektive Stockholm
26 apr 2007, kl 2:06 | Lite väl akademiskt, Samhälle och politik
Ärade läsare,
skulle ni klara följande fråga?
skulle ni klara följande fråga?
Normen bland mäklare i Stockholm är att ange ett utgångspris som ligger långt under marknadspris, ofta mer än 30 procent under. Resultat: Budgivning, så gott som alltid.
I Malmö och Lund är budgivning mindre vanligt, även om det fortfarande är huvudregel. I denna region är det betydligt vanligare att lägenheter säljs efter endast ett bud, som mycket väl kan ligga under det angivna utgångspriset.
Om vi antar att mäklare på båda orter har erfarenhet nog att avgöra ungefärligt marknadspris för en given lya, vad förklarar dessa olika strategier rörande hur man sätter utgångspriset?
Reader Comments (14)
I södra Sverige däremot så litar mäklarna på folk i högre usträckning (småstad, alla känner alla, socialt kapital hela faddrullan (vore intressant att jämföra antal bud och slutpris i förhållande till utgångspris i områden där främst folk som känner stan köper bostad med områden där nyinflyttade köper). De tror inte att man kan locka folk med underutgångspris. Men de tror också att folk bjuder mer rätt från början och ser därför inte något jättebehov att dra massa folk som trissar upp priserna. Eller är de tom så ansvariga att de inte vill bidra till att trissa upp bostadspriserna i regionen? =)
Men när prisnivån blir tillräckligt hög gör den feta kommissionen att det är värt risken att bryta mot regelverket. Lockpriser börjar sprida sig även utanför Stockholm.
En kvalitativ förklaring kan också ligga i att danskar utgör en betydande målgrupp. I Danmark ägnar man sig inte åt budgivning vid fastighetsköp, varför skånska mäklare skippar det lockbetet.
Har du svaret, Andreas Bergh?
Bostadsmarknaden i Stockholm och Malmö/Lund är två olika marknader, helt enkelt - även om det som säljs är snarlikt.
Om man vill vara mer specifik får man gå in och analysera i vilka avseenden som marknaderna skiljer sig åt, och det är sannolikt på mer än ett sätt, skul jag tro.
På en marknad med stor omsättning skulle alltså lockpriser fungera, medan det på en marknad med liten omsättning istället kan vara rimligt att överprissätta och acceptera prutande istället.
På en het marknad som försvårar en korrekt förhandsvärdering för säljaren kan ett lågt utgångspris i kombination med en ordentlig budgivning ge en mer nöjd säljare än en hög prissättning och måttlig budgivning. I båda fallen borde en het marknad ge ungefär samma slutpris. Kan mäklaren sedan kombinera detta med ett progressivt mäklararvode har han två anledningar till att sätta ett lågt utgångspris:
1.) En nöjdare kund och därmed fler nya kunder.
2.) Ett relativt sett högre arvode
Kan man sedan ta med i beaktningen att mäklaren därmed också får fler besökare till objektet och därmed kan exponera sig för fler presumtiva säljare så är detta en desto större anledning att gå ut lågt.
På en mer loj marknad är det riskabelt att göra på detta sätt iom marknadsvärdet är svårare att få uppnå genom en budgivning.
Antalet intresserade per objekt är lägre i skåne, risken (för säljare och mäklare) är att en budgivning lämnar köparen med ett betydande konsumentöverskott: Med färre intresserade kan det vara mycket stor skillnad mellan högsta och näst högsta betalningsvilja.
Därtill är det så att de mäklarföretag i Stockholm som är mest ökända för att använda lockpriser inte har det som betalningsmodell, utan i stället en fast stege, som ger lika mycket vid samma försäljningspris oavsett om det är i närheten av utgångspriset eller inte. Så det är knappast incitamentet med genom en kick som ger för låga utgångspriser.
Ett par aspekter att lägga till är:
1. Ett lågt utgångspris lockar många speukulanter
2. Ett för lågt utgångspris lockar för många och inte minst fel spekulanter (om alla räknar med 30 % budgivning från u-pris och marknadsvärdet i stället är +50% är ju risken stor att ingen tänker betala mer än + 30 från u-priset och då har man ju faktiskt förlorat på det låga u-priset).
3. Hemnets (och liknande sajters söksystem) där man anger ett maxutgångspris. Det är förvånansvärt många lägenheter som ligger pris på eller strax under ett sådant brytvärde.
Mäklare malmö
Det beror nog på att vissa mäklare/mäklarfirmor kör med den stilen för att skapa en tävlan genom budgivning och få upp priserna