Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Därför sitter Littorin kvar | Main | Almedalsbloggen »
tisdag
jun192007

Vilka journalister förstår vad Littorin-fallet handlar om?

Journalisters sätt att hantera Littorins bluffexamen avslöjar att de inte är riktigt bekväma med situationen Aftonbladets Lena Mellin skriver att Littorins masterexamen är en "riktig lättviktare", och att det hela är "lite pinsamt" för ministern.

Dethär handlar ju inte direkt om någon tung institution, säger Aftonbladets Lena Mellin.
  Hon vill inte kalla Littorins MBA för en bluff.
  - Nej, han har ju en examen. Men det är nog många som småler lite åt det här. Och man kan ju undra vad han egentligen lärde sig, säger Mellin.
För tydlighets skull: En lättviktig examen i USA skulle kunna komma från Alabama eller Georgia. De har personal med epostadresser och hemsidor. De säljer inte examina som skräddarsys efter livserfarenheter hos den som betalar. De skriver inte så här under rubriken Accreditation:
The use of the words 'accreditation' and 'recognition' are so often widely misunderstood.
Även DN väljer en minst sagt försiktig formulering:
Fairfax university har även figurerat i sammanhang där man diskuterat köpta examina och bluffuniversitet.
Metro - av alla - tycks färstå vad det rör sig om:
Problemet är bara att Fairfax University är en så kallad diploma mill, det vill säga ett företag som beskrivs som bluffuniversitet som säljer examina.
Dessutom hänvisar Metro - helt korrekt - till "den internetbaserade ledarsidan Friktion", som f ö funnits sedan 1998. I ett nytt roande inlägg inkompetensförklarar Friktion först hela journalistkåren, men vänder raskt andra kinden till, och ger några handfasta råd om hur man bör skrida vidare. Fortsättning följer!

 

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (15)

Är det någon som kollat upp vad Lena Mellin har för formella meriter? Hon verkar sanslöst inkompetent.

Stort tack för detta upplysningsarbete!
19 jun | Unregistered CommenterMartin
Här är några av problemen:

* Journalister saknar själva akademisk kompetens och förstår därför inte allvaret i Littorins fusk.

* Oppositionen kommer inte ut på banan av ett enkelt skäl: De vill inte dra uppmärksamheten till sin egen akademiska inkompetens och är rädda att statuera besvärliga exempel. Mona Sahlin har väl aldrig läst på högskola, till exempel. Och finns det någon riksdagsledamot förutom Tobbe Krantz (fp) som har doktorsgrad?

Men var är Akademikersverige?
19 jun | Unregistered CommenterJohan
Hmm, det känns som att den svenska politiska kulturen - på gott och ont - inte fäster så mycket vikt vid akademiska examina. Däremot går det inte att trixa med meriter som
- reservofficer (m),
- facklig representant (s),
- blåställsarbetare (v),
- oklanderlig straighthet (kd), och
- vildvuxen skäggväxt (mp).
19 jun | Unregistered CommenterKalle P
Expressen tror uppenbarligen att Littorins arbetsplats heter "arbetsdepartementet", så vi kanske inte ska vänta oss alltför gedigen analys från dem.

http://www.expressen.se/nyheter/1.727068

Eller är det kanske moderaterna som tror det, och Expressen som inte kollar fakta?
19 jun | Unregistered CommenterMartin
Någon kanske är rädd för att Poppius, Journalisthögskolan, JMG eller den där folkhögskolan för radiojournalister också skulle kunna beskrivas som "Diploma mills"... :)

Nej, skämt åsido. Littorin överlever för att:
1) Han är inte arrogant
2) Han har inte myglat med pengar
3) Det finns ingen svartstäderska som vill tala ut för 30 000 kr.

I ett modernt mediasamhälle är det ju detta det handlar om.

Den enda riskfaktorn nu är om en överambitiös sommarvikarie gräver fram någon ytterligare skit, exempelvis om missyckade studier i Lund, eller så. Gunilla Kinn (http://gunillasdagbok.blogspot.com) har skrivit mycket och bra om detta.
19 jun | Unregistered CommenterLeffe
The Local har koll på fakta.

http://www.thelocal.se/7644/20070619/

Att studera tre år vid ett universitet utan att få ut en examen är väl "misslyckade studier" om något?
19 jun | Unregistered CommenterMartin
ÅRETS SAMMANSLAGNING: Moderaterna går ihop med KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället
19 jun | Unregistered CommenterGöran
Carl B Hamilton lär väl också ha doktorsgrad eftersom han faktiskt är professor. Likaså är också Barbro Westerholm professor enligt sin hemsida. Rojas, som kallar sig docent får väl också antas ha doktorerat.

Så bara i FP kan vi hitta ett antal till med doktorsgrad. I övriga riksdagen kan vi nog hitta ungefär lika många mer :-)
Det är så löjligt av sossarna att inte våga gå på här bara för att dom själva saknar akademiska meriter. Många tycks tro att rangordningen är så här: 1. Äkta akademiska meriter, 2. Fejkade akademiska meriter, 3. Inga akademiska meriter. Men självklart är avsaknad av akademiska meriter långt bättre än bluffmeriter.
20 jun | Unregistered Commenterrevelk
Jag förstår verkligen inte vad det är han "bluffat" med.
Akademiska exima är KNAPPAST relevant för rekryteringen av statsråd och den här examen, hur bra eller dålig den må vara, är totalt orelevant för hans arbete.
Som sagt, det finns en uppsjö liknande skolor inte minst inom journalistyrket i Sverige och utomlands som i princip ger en typ av lättviktiga "examen" efter skräddarsydd utbildning man betalat för.
Har själv gått en sådan för herrans år sedan.
- Det relevanta för hans arbete är prestationer och skicklighet på plats. Det får vi väl alla enas om, att han klarat sitt arbete med glans?
Han har aldrig ljugit eller påstått något vara något det inte är.
Sossarna borde tvångsbildas hela rasket istället. Att den skogstokiga Ulvskog hör till de mest utbildade i partitoppen är löjeväckande.
20 jun | Unregistered CommenterCHARLIE
"Han har aldrig ljugit eller påstått något vara något det inte är."

Vad sägs om att tillskriva sig själv titeln MBA när man bevisligen inte är det?
Fredrik Reinfeldt var under många år medlem i motorcykelklubben Hells Angels. Han säger sig inte ha känt till några oegentligheter inom organisationen, utan såg den främst som ett socialt forum.

”Alla har vi väl gjort våra misstag. Varför verkar vissa tycka att just politiker ska vara perfekta människor?”, frågar sig en moderat väljare. ”Bara för att Reinfeldt styr landet och uppbär en extremt hög lön som betalas med skattemedel, för ett förtroendeuppdrag han fått av landets väljare, kan vi väl inte kräva att han ska vara bättre än någon annan”, funderar en annan moderat väljare.
21 jun | Unregistered CommenterErik
Tack Charlie, för att du vågar ta bladet från munnen! Ser vi inte den gamla vanliga svenska avundsjukan? Alla dessa socialdemokratiska medelmåttor som själva inte skulle ha råd att köpa en utländsk examen är missunsamma mot en som - tack vare hårt arbete - har kunnat lägga undan en hacka och investerar i sin egen framtid. Privata universitet och konkurrens inom universitetsvärlden skulle vi behöva ha mer av i Sverige. Jag är säker på att Littorins universitet tillhandahåller en betydligt bättre utbildning än det postmodernistiska skräp som lärs ut vid våra svenska bygdehögskolor. Det är så fria marknader och konkurrens fungerar, nämligen. Stå på dig, Sven Otto! Heder åt SvD:s ledarsida som inte hoppat på det här drevet!

Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén
21 jun | Unregistered CommenterKurre
Kurre: Gör inte allt till sosse-borgarfråga! Det aktuella "universitetet" är inget godkänt universitet ens i USA. Det är som att kalla en godkänd kurs från Folkuniversitetet eller Medborgarskolan för akademiska studier. Håller helt med att det vore bra med fler privata universitet men inte ens i det jämförelsevis fira landet i väster får vilken institution kalla sig universitet och utfärda examina. Kittorin blev lurad eller så har han medvetet fuskat. Hur som helt är det ingen akademisk examen som är gidkänd i USA och därför borde han inte göra den gällande i Sverige heller.
21 jun | Unregistered CommenterAndreas
Jag mailade faktiskt Lena Mellin efter att ha läst hennes...analys.. av Littorins examen och påpekade att det hela nog var något mer än lätt pinsmat. Det enda som jag tycker är pinsamt är att Littorin antingen är vansinnigt naiv och lättlurad eller barnsligt bångstyrig som vägrat inse att han blivit blåst alternativt inte kan stå för sitt uppenbara kariärsdrag.

Allt annat är mer än pinsamt.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.