Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Om regeringens dåliga opinionssiffror | Main | Korrigeringar »
måndag
jul022007

LNB-Krönika om Florida-hysterin

Senaste LNB-krönikan spinner vidare på Floridas inflytande i svenska kommuner, tidigare ältat här. Min oro verkar inte helt obefogad - Ida T uppmärksammade mig på följande ledare i corren:

Planerna på en förarlös spårvagn på balkar fem meter upp i luften genom centrala Linköping tycks också ha somnat in. Det är synd, för det är projekt av det slaget som kan göra staden unik – och attraktiv för den nya kreativa klassen

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

References (18)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (29)

Intressant. Hur förhåller du dig till fenomenet Malmö? Den allmänna storyn om Malmö är ju att förr var staden en arbetarklasstad med industri på dekis - men sen la man massor med pengar på spektakulära satsningar för att få dit den "kreativa klassen"; Malmö högskola, Bo01 och Turning Torso - och nu är man en hipp boom-town. Som Lundabo måste jag erkänna att skillnaden mot för femton år sedan är häpnadsväckande.
2 jul | Unregistered CommenterThomas N

Lyle Lanley: Well, sir, there's nothing on earth
Like a genuine,
Bona fide,
Electrified,
Six-car
Monorail!
What'd I say?
Ned Flanders: Monorail!
Lyle Lanley: What's it called?
Patty+Selma: Monorail!
Lyle Lanley: That's right! Monorail!
[crowd chants `Monorail' softly and rhythmically]
Miss Hoover: I hear those things are awfully loud...
Lyle Lanley: It glides as softly as a cloud.
Apu: Is there a chance the track could bend?
Lyle Lanley: Not on your life, my Hindu friend.
Barney: What about us brain-dead slobs?
Lyle Lanley: You'll be given cushy jobs.
Abe: Were you sent here by the devil?
Lyle Lanley: No, good sir, I'm on the level.
Wiggum: The ring came off my pudding can.
Lyle Lanley: Take my pen knife, my good man.
I swear it's Springfield's only choice...
Throw up your hands and raise your voice!
All: Monorail!
Lyle Lanley: What's it called?
All: Monorail!
Lyle Lanley: Once again...
All: Monorail!
Marge: But Main Street's still all cracked and broken...
Bart: Sorry, Mom, the mob has spoken!
All: Monorail!
Monorail!
Monorail!
[big finish]
Monorail!
Homer: Mono... D'oh!
2 jul | Unregistered CommenterMonorail!
bra fråga Thomas. Naturligtvis är det inte fel att bygga trevligt och havsnära i kuststäder (sitter där själv och skriver detta). Men den politiska inblandningen i Bo01 var väl inte helt lyckad:

http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=000019

(rappporten samförfattad med martin karlsson så det finns säkert en dold agenda OBS roligt skämt)

man ska nog vara försiktig med att tolka malmös nyvunna hipphet som ett stöd för att Florida-inspirerade politiska projekt fungerar.

När det gäller simpsonsavsnittet om monorail bör beaktas att verkligheten ofta överträffar dikten. Den hugade kan fördjupa sig i hur det kom sig att problemtyngda landskrona nyligen spenderade rejält med skattemedel på ett trådbusssystem.
2 jul | Unregistered Commenterbergh
Det empiriska stödet för Floridas teorier tycks vara svagt, men det går naturligtvis trots detta att hitta enskilda exempel där de tycks funka bra.

I fallet Malmö har nog integrationen med Köpenhamsregionen betytt mer än något annat.
2 jul | Unregistered CommenterMartin
Ha, ha, jag hade ingen aning om att du författat en hel rapport om politikens inblandning i Bo01. Nej, även om jag bodde utomlands 2000-05, så hörde jag ju talas om alla turer kring den bomässan. Ändå så tycker jag att det var både visionärt och modigt av beslutsfattarna i Malmö kommun att vilja ha både högskola och bostadsområde i det nerdekade hamnområdet i Malmö. Många politiker hade nog baxnat inför ett Turning Torso och försökt stoppa det med alla medel. (Jag sitter faktiskt också härnere och skriver detta). Det är svårt att veta hur mycket av Malmös "hipphet" som beror på integrationen med Köpenhamn, men som jag minns det blev Malmö hippt redan innan proppen gick ur den ketchupflaska som kallas Öresundsintegrationen.
2 jul | Unregistered CommenterThomas N
För övrigt tycker jag rubriken är dåligt vald. Ordet "hysteri" är en ungefär lika stark signal av brist på sakargument som "Jag är inte rasist, men..." är för rasism.
2 jul | Unregistered CommenterMartin
Det senaste numret av Fronesis handlar om borgerligheten och innehåller några kritiska artiklar om Florida och den kreativa klassen. Jag har inte läst Fronesis, och vet inte om kritiken är bra eller intressant, men den finns där i alla fall.
2 jul | Unregistered CommenterDennis
För den som intresserar sig för hur på tok det kan se ut när man applicerar Floridas teser på Sverige, kolla här:

http://www.hgu.gu.se/files/handels_mainsite/news/sweden_in_the_creative_age_2007_06_19.pdf

Det befängda med sådana här poppisidéer är inte bara det som den gode Bergh poängterar, att KsO:s och kommunchefer slår bakåtvolter av glädje, för här minsann, här sker något nytt och kul. Nej, det är också att vanligtvis sansade och halvduktiga forskare (det finns fler exempel än detta...) börjar springa efter pengar och formulerar projekt och forskningsidéer efter vad som är inne just nu.

Jag råkar känna till att det kommer betydligt mer av den här varan i framtiden, även på fallstudiebasis. Och jag vågar nästan avslöja att kulturgeografer är inblandade.

Dennis: känner till det där, rätt mycket postmodernister inblandade där. För att anknyta till en tidigare Bergh-post (om just postmodernismen): allt är inte så jäkla tokigt alltså. Men det mesta, mind you. Men inte allt.
2 jul | Unregistered CommenterGummo
martin: jag har väl dragits med i kvällstidningarnas rubriksättning. bättring utlovas.

ang turning torso: den är utan tvekan stentuff. Men det är inte ormligt att tänka sig att med lite liberala bostadspolitik (ffa friare hyressättning), hade Malmö fått flådiga havsnära bostäder snabbare än vad som nu blev fallet och till lägre kostnad för skattebetalarna.

naturligtvis är jag inte emot att kommuner ibland vågar lite djärvt, som att bygga höghus. men många erfarenheter manar till ordentlig försiktighet.
2 jul | Unregistered Commenterbergh
martin: jag har väl dragits med i kvällstidningarnas rubriksättning. bättring utlovas.

ang turning torso: den är utan tvekan stentuff. Men det är inte orimligt att tänka sig att med lite liberalare bostadspolitik (ffa friare hyressättning), hade Malmö fått flådiga havsnära bostäder snabbare än vad som nu blev fallet, till lägre kostnad för skattebetalarna.

naturligtvis är jag inte emot att kommuner ibland vågar lite djärvt, som att bygga höghus. men många erfarenheter manar till ordentlig försiktighet.
2 jul | Unregistered Commenterbergh
Jag träffade en nyutexaminerad statsvetare som fått jobb som omvärldsanalytiker eller om det var samhällsplanerare i en småkommun i Västra Götaland, och som nu hade fått i uppdrag av de Floridafrälsta kommuncheferna att "implementera tolerans". Några invandrare, några homosexuella, så kan man få fart på vilken sömnig småstad som helst.

F ö tycker jag inte senaste Fronesis var särskilt "postmodern" (vad det nu betyder). Sombart torde ju t ex svårligen kunna vara postmodernist. Och de texter jag läst hittills tycks snarare oldskoolmarxistiska, men det är möjligt att jag inte rikigt har förstått vad som ligger i begreppet postmodernism (se tidigare kommentarstråd). Vad syftar du på, Gummo?
3 jul | Unregistered CommenterJohan
Jag var slapp, Johan, och hängde inte med i Fronesis-referensen. Det är det här numret jag tänker på:

http://www.fronesis.nu/nummer/15/staden
3 jul | Unregistered CommenterGummo
I min mening är gamla Fronesis-numret inte mer postigt än nya numret av Neo, som försöker "dekonstruera" sommaren. (Är det inte skrämmande att vi tillåter dessa obildade människor förpesta vår kultur med ovetenskapliga villfarelser? Vad skall nu hända med vår civilisation? Har de inte läst nya Axess? ;-) )

Hur som helst - för framtida Neo-nummer kan jag rekommendera följande pomo-recept, från Johanthan Rées farväl till Jacques Derrida i Prospect Magazine:

"choose your text: anything will do - a speech, an article, a book or a play. Second, spot the dichotomies on which it depends: science vs common sense, masculine vs feminine, insider vs outsider and so on. Third, note that these dichotomies cannot be justified in terms of the arguments that make use of them. Serve immediately, while observing sagaciously that every argument presupposes more than it can prove, and watch everyone’s dreams of absolute certainty go up in smoke."
3 jul | Unregistered CommenterKalle P
Hej Andreas!

Hör av dig om du vill snacka Florida på allvar... ;)
4 jul | Unregistered Commenterevelina
Och hittills har han bara gjort det på låtsas, eller?
4 jul | Unregistered CommenterKricke
om det överhuvudtaget ska vara lönt att "snacka Florida på allvar" i ett svenskt sammanhang så bör hans olika index åtminstone redovisas på kommunnivå, helst på stadsdelsnivå. att söka samband mellan hans tre T på länsnivå (vilket görs i den rapport som gummo länkar till) ger ju inte särskilt mycket. en inte särskilt kvalificerad gissning är att stockholms läns teknology-index till stor del dras upp av specifika platser som kista (mycket IT där) och solna (karolinska m.m.) och liknande medan diversity-index dras upp av platser som alby och rinkeby och liknande. tittar man sedan på korrelation mellan dessa index i hela stockholms län så ser det såklart finfint ut, men det är ju i verkligheten helt skilda världar.

just diversity-indexet är det som jag tycker är mest problematiskt att överföra till en svensk kontext eftersom vi har en mycket mer reglerad fördelning av immigranter jämfört med t ex usa. invandrare i sverige söker sig inte till de miljöer de upplever som mest öppna, de placeras i specifika (företrädesvis miljonprograms-) områden och blir sedan kvar där. utöver detta lilla krux måste vi också komma ihåg att de invandrare florida mäter i sina usa-studier är en helt annan typ av invandrare än majoriteten av de som kommer till sverige som flyktingar.

dessutom bör man vara försiktig med att använda patent som ett ensidigt mått på innovativitet. patent är en väldigt komplicerad indikator som inte nödvändigtvis har så mycket med innovation att göra. men annars var det ju en fin rapport, trevlig färg och så.
4 jul | Unregistered Commentervp
Evelina, du kan lugnt utgå från att mina inlägg är allvarligt menade.

Jag har nu läst rapporten. Den består av olika index konstruerade främst mha deskriptiv SCB-statistik. Dessa visas på länsnivå vara högt korrelerade med varandra och med olika standardmått på ekonomiskt välstånd.

Visst kan det vara kul att ranka svenska län efter inkomstnivå eller snarlika faktorer, men om syftet med rapporten är att göra ett bidrag till debatten om hur välstånd förklaras/skapas, skulle jag gärna se följande:

* Referenser till existerande forskning
* Multivariat analys
* Diskussioner om orsakssamband

Rapporten är f ö finansierad av “Stiftelsen för ekonomisk forskning i Västsverige”
4 jul | Unregistered Commenterbergh
Är syftet med rapporten att utgöra ett bidrag till debatten om hur välstånd skapas? Jag uppfattade den som en statistiksamling och inte mycket mer. Som sådan får man nog säga att den fullgör sitt syfte.

Dock tyckte jag det var roande att se att Kronobergs län hamnar bland "leaders" i kreativitetstävlingen. Låt oss minnas det när vi i sommar dricker kaffe i plastmuggar på Börjes i Tingsryd!
4 jul | Unregistered CommenterMartin
Hej Andreas,

Det var ju trist att min humoristiska underton inte framgick... ;) Jo, jag har förstått att du menar allvar i din Florida-kritik och det uppskattar (t.o.m.!) jag. Däremot vet jag inte om du i din Florida-kritik på allvar får någon motrespons(?). Det är väl först i samtalet som vi kommer fram till nya samt nyanserade insikter kring temat!? Just det här temat är viktigt att vi närmar oss därför att det erbjuder en ny syn på ekonomisk tillväxt och det underliggande samspelet mellan individ, plats och företag. Särskilt viktigt är det att vända ut och in på det eftersom så många lokalpolitiker och företagsledare lyssnar till det. Sunda människor önskar alltid göra mer nytta än skada med sina idéer - Florida ingår i den kategorin. Jag känner honom som en humanist.

Själv så köper jag många utav utgångspunkterna - annars hade jag inte varit med och gjort studien. Men svårt är det att köpa allt. Särskilt när man försöker applicera synsättet och metoden på en svensk kontext. Klart att det uppstår problematik.

Studien använder sig av en metod. Floridas metod. Fördelen med det är att den kan användas för internationella jämförelser - nackdelen, som sagt, viss avsaknad av nationell kontext. I.o.m. att en så specifik metod använts så blir din kritik av finansiär inte relevant. Det har inte vinklats eller friserats åt västsvenskt håll.

Läste någon utav dina bloggläsares inlägg som handlade om att kommunnivå och stadsdelsnivå vore önskvärt. Relevant kommentar! Olika nivåer har olika förtjänster beroende på vad man vill illustrera för processer. (I många sammanhang hade jag även gärna sett regioner större än befintliga län). Jag vill lyfta fram att vi har gjort kommunindexeringar. De framlyfts visserligen inte lika mycket som länsindexeringarna. Se appendix i rapporten samt inbakat i övr text. Framöver, med hjälp av en mer detaljerad databas vi just fått in house, så räknar vi med att kunna se mönster på stadsdelsnivå. Spännande därför att korrelationerna kan bli annorlunda...

...vilket leder mig vidare till ditt önskemål om diskussion kring orsakssamband. Vad är hönan och ägget i sammanghanget? Tuff puck. (Florida har börjat göra en del kvantitativa analyser på senaste tiden för att försöka klarlägga detta en aning. Kan bli intressant att följa.) Är det tolerans och mångfald som skapar kreativitet och ekonomisk tillväxt? Eller är det ekonomiskt välmående som skapar mer öppensinne och förtroende? Och finns det ett direkt samband mellan ’tolerans’ och ekonomisk tillväxt? Eller förklaras korrelationen av ett storstadsfenomen? För visst är det så att om vi går ned på stadsdelsnivå i t ex Göteborg så ser vi skilda världar vad gäller inkomst- och utbildningsnivå mellan Bergsjön och Askim...


Apropå inkomstnivå; vi rankar inte svenska län efter inkomstnivå (finns gott om andra undersökningar som gör det). Vi rankar efter olika variabler inom Teknologi, Talang och Tolerans. Dessa indexeringar har sedan ställts mot ekonomiska parametrar såsom bruttoregionalprodukt för att se om de 3T:na verkligen har en relevans för ekonomisk tillväxt. Som synes korrelerar det i Sverige.

Yes, well... jag måste runda av för idag. Tack för kommentarer och reflektioner, Andreas och andra! Era synpunkter kommer onekligen att bidra till att utveckla den här typen av forskning.
/Evelina
4 jul | Unregistered Commenterevelina
I Tingsryd så, som det uttrycktes förra året, "kryllar det av uppfinnare".

http://www.katallaxi.se/2006/09/15/ett-par-saker-3/
5 jul | Unregistered CommenterDennis
Det var ett trevligt långt inlägg! Några små tillägg:

Jag gillar humoristiska undertoner :-)

Jag menade inte att rapporten är vinklad pga finansiären

Jag vet att ni inte rankar efter inkomstnivå, men eftersom indexen är högt korrelerade med inkomstnivå blir rankingen snarlik.

Och slutligen: Jag har faktiskt fått mothugg av Charlotta Mellander, i kommentarerstråden här:
http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2007/6/2/varning-for-richard-florida-sjukan-i-svenska-kommuner.html#comments

(notera att jag inte ens lyckats samla mig till ett svar :-)


5 jul | Unregistered Commenterbergh
Ah, Tingsryd i våra hjärtan... DN uppmärksammade den kulturella och kreativa dynamiken i Tingsryd för några år sedan: "Den Tingsrydsbo som inte är ett under av kulturell aktivitet finns knappast att uppbåda."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=206846&previousRenderType=1
5 jul | Unregistered CommenterJohan
...jo, det ryktas att du är rätt trevlig också...
...ses i Almedalen, kanske...?
5 jul | Unregistered Commenterevelina
tingsryd, kreativitetens högborg. sjukt roligt!. men jag tog en snabbtitt på den rapport smålandsposten baserar sin artikel på, och man får nog säga att de tolkar den högst välvilligt. det lyfts ju faktiskt fram att kronoberg, undantaget växjö, är sämre än riket på i princip alla florida-index. fast det var kanske lite off topic, detta handlade ju framförallt om tillämpigheten av florida-modellen i sverige (och egentligen överhuvudtaget). jag är väldigt skeptiskt. jag ser fram emot några forskningsbidrag som förhåller sig kritiskt till florida-modellen istället för att bara köpa den av pragmatiska skäl (som göteborgsrapportörerna). jag tror inte det räcker med multivariat analys och förfinade tekniker så länge man fyller databaserna med skräp. jag tror man måste slakta hela modellen och anpassa den efter en helt annan kontext (att använda bohemian index och liknande är enligt min uppfattning bortom alla gränser för vad som kan betraktas som seriös samhällsvetenskap).
5 jul | Unregistered Commentervp
Som vanligt, när något får kritik både från höger och från vänster är det dags att börja lyssna noggrannt.

Vänsterkritiken mot Florida går ut på att han uppmuntrar till nyliberal stadspolitik, medan högern tycks mena att han inte är tillräckligt nyliberal (om vi bara sitter still och håller klaffen ska säkert allt ordna sig).

Det mest provocerande är förmodligen att Florida gillar europeisk socialdemokrati, för att den kombinerar entreprenörsskap med socialt ansvarstagande. För mig utgör Malmö ett av de få riktigt lyckade exemplen på ompositionering (och nej, det hade inte gått av sig själv; det är därför folk röstar (m) nationellt men (s) lokalt här) i Floridas anda, även om den inleddes nära ett decennium innan Floridas idéer fick fullt genomslag.

Slutsats: varken old-school-liberaler eller old-school-socialister har det lätt nu för tiden.
5 jul | Unregistered CommenterNils
"varken old-school-liberaler eller old-school-socialister har det lätt nu för tiden"

Nice one, Nils!!
5 jul | Unregistered CommenterKalle P
Jag gillar Floridas idéer på ungefär samma sätt som jag gillar progg: det låter bra, men man ska nog inte dissekera budskapet alltför mycket.

Vad gäller Malmös socialdemokratiska politik kan jag tyvärr inte instämma i vad Nils säger ovan. Entreprenörskap handlar inte om kommunalråd med 325 meter höga visioner. Det handlar om att ge enskilda individer utrymme att vara kreativa.

Jag satt i Rosengårds stadsdelsfullmäktige på den tid man klubbade ett projekt med namnet "Rosengård - nationellt exempel". I planerna ingick att kommunala tjänstemän skulle komma på förslag till företagsprojekt som arbetslösa invandrare i stadsdelen sedan - på kommunens bekostnad - skulle driva. Den socialdemokratiska majoriteten var inte särskilt intresserad av att diskutera hur existerande småföretag skulle kunna tänkas klara sig i konkurrensen.

Så exemplet Malmö måste nog föras in i matrisen som en kombination av old-school-socialdemokrati (kommunalråd som pekar med hela handen) och old-school-liberalism (mikroperspektivet skiter man högaktningsfullt i).
5 jul | Unregistered CommenterMartin
Martin: Du kan inte avfärda ett mer än tioårigt stadsförnyelseprojekt med att slentriangnälla på Turning Torso och lyfta upp ett enstaka beslut i en politisk församling där du satt i opposition. Tycker jag i alla fall.

6 jul | Unregistered CommenterNils
Nu var det inte Turning torso utan Scandinavian tower som var mitt exempel. Turning torso mäter bara 190 meter och är således en mycket mindre vision.

Jag trodde att det skulle framstå som uppenbart att exemplet från Rosengård var just ett exempel på ett mer utbrett fenomen.

Det är naturligtvis fritt fram att kontra med representativa exempel på hur de styrande socialdemokraterna främjat entreprenörskap i staden. Själv känner jag inte ett enda så det vore mycket intressant att ta del av.
6 jul | Unregistered CommenterMartin

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.