Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Flytt | Main | Vem vinner mest på jobbavdraget? »
måndag
sep242007

DN - Sveriges bästa journalistik om regeringens budget!

Jag gick nyss in på DN.se i syfte att få reda på hur stort budgetöverskottet är. Det var en miss. Följande skärmbild visar samtliga artiklar de länkar till under rubriken höstbudgeten:

Två artiklar om hur folk i radhus och bostadsrättsföreningar "drabbas" respektive "straffas hårt" (vad är värst?).

Artiklarna bygger väldigt mycket på bostadsrättsorganisationen SBC. Mycket kortfattat beskrivs vad det faktiskt rör sig om (bl a höjda taxeringsvärden). Någon helhetsberäkning av hur budgeten påverkar de "drabbade" görs inte - trots att den tredje artikeln är en grafik som ska göra det lättare för DNs läsare att räkna ut hur deras privatekonomi påverkas.

Fjärde - och sista artikeln - berättar hur mycket ministrarna vinner på höstbudgeten.

Detta är alltså hur DN - vårt flaggskepp när det gäller dagstidningsjournalistik, det bästa Sverige har att erbjuda - skriver om budgeten. Stora journalistpriset nästa.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (44)

Sverige är en jävla bananrepublik, har du inte fattat det än?
24 sep | Unregistered CommenterErik
Den undersökande journalistiken verkar vara satt på undantag nuförtiden. Tyvärr inte bara i DN.
24 sep | Unregistered CommenterTom
Alliancens (dvs. kd's) skattepolitik er ... æhm ... interessant og vil uden tvivl give inspiration til en hel del opsatser og artikler i tiden, som kommer.

Jeg noterede selv DN's dækning og vil kategorisere den som (tænker lidt...) ...fascinerende. Den kan uden tvivl anvendes som case på journalistuddannelserne.
DN har fastnat i en nedåtgående spiral. Man har inte gjort bra dagstidning sedan övergången till tabloidformatet. Sedan dess är tyvärr nyhetsplats fullsmetat med tyckande från ointressanta, outbildade och oinsatta journalister.

Alltså, förvånas inte över att det ser ut sådär. Förvånas istället den dag det ser vettigt ut...
24 sep | Unregistered CommenterLeffe
Men det är ändå makabert att detta är analysen kring statsbudgeten från Sveriges största morgontidning... Vad säger det om det svenska samhället? I USA finns det ju en hel del skräptidningar, men det finns också en hel del mycket seriösa. Här har vi bara förväxta skoltidningar. Är det konstigt att akademiker inte vill delta i debatt som förs på den nivån? Vem i helvete skulle man rikta sig till? Läsarna är ju informerade på en sjuårings nivå och helt oförmögna att ta till sig seriös analys.

25 sep | Unregistered CommenterErik
Erik, ta det inte personligt, men vilken jävla planet är du från? Visst, DN är en kackig tidning. Visst, vi har kanske inte världens bästa tidningar och journalistisk analys. Men dina härligt Timbrodoftande konspiratoriska utfall är ju bara löjliga ("Sverige är en jävla bananrepublik"; "Axess är en jävla vänstertidning"; "Sverigedemokraterna är sossar" etc etc, det är bara att gå tillbaka i dina egna inlägg för att läsa det här svavelosande Sverige-Sossehatet

Jag menar, vi kan bråka om DN och vi kan svära oss blå över ditten och datten, men det går ju ändå inte att komma ifrån att det är ett förbannat välfungerande land vi lever i:

http://www.economist.com/markets/rankings/displaystory.cfm?story_id=8908438

Men du kanske vill underkänna den här källan också? Om verkligheten inte överens med kartan - så stämmer Timbrokartan?
25 sep | Unregistered CommenterKricke
Wow... Det här ska bli skoj att följa!

* Sätter sig förväntansfullt med en härlig påse popcorn *

A sugarplum lunker
*Sätter sig förväntansfullt med en krämig cappuccino och halvfranska band*

;)
25 sep | Unregistered Commenterpontus
* Tittar uppgivet på klockan och den tomma popcornförpackningen *

A sugarplum lunker
Jag ber om ursäkt för att jag uttryckt mig olämpligt. Jag ska aldrig säga så igen. Sossarna är det enda som står mellan välfärdens förlovade rike och ond, bråd död på afrikas savanner.

För övrigt tycker jag att det är kul att iakta hur svensk fascistvänster använder timbro som ett skällsord. Det är som om de verkligen, på fullaste allvar, är så dåligt pålästa att de inte vet att det finns åsiktsströmningar utanför socialdemokratin och därför drar den ologiska slutsatsen att alla andras åsikter måste vara en konspiration med timbro inblandad. Men det är ju jäkligt effektivt utifrån ett maktperspektiv så det är väl ytterligare ett bevis på hur bra och ändamålsenlig den svenska skolan är.
25 sep | Unregistered CommenterErik
Och vadå välfungerande land? Jag skulle ju för bövelen bli bestulen på mindre andel av min inkomst om jag bodde i somalia och bodde mitt bland de likala rövarbanden. Jag och mina vänner kan inte gå på krogen för att dricka en öl och röka en cigarett tillsammans. Jag tvingas betala för en mängd saker som jag finner direkt omoraliska. Du måste men välfungerande på samma sätt som kinas myndigheter är effektiva när det gäller att tysta opposition.
25 sep | Unregistered CommenterErik
Hmmm. Inte för att jag vill lägga mig *jag äter popcorn härborta*; men rökförbud finns väl på andra ställen än i Sverige (t o m - hör och häpna - 6 amerikanska delstater!)? Kanske inte i Somalia då.

Och man måste vara, hmmm, fascistvänster för att tycka att det är märkligt att kalla Sverige för, jag citerar, "en jävla bananrepublik", när de ständigt rankas i topp i olika demokrati- och "lite korruption"-ligor. Jag förstår inte logiken.

Men så, jag ska inte sno Krickes blixt, nu när handväskorna är kastade.
25 sep | Unregistered Commentergummo
"(t o m - hör och häpna - 6 amerikanska delstater!)"

Varför skulle vi höra och häpna över det? Just den typen av paternalistiska regleringar är nog amerikanska politiker nästan lika glada för som svenska. Skillnaden mellan Sverige och USA i regleringar ligger snarare i att det finns färre av dem som påstås "skydda svagare part". (Det finns förstås en del såna i USA också.)

Med risk att låta som Erik, tycker jag tendensen vissa svenskar har att framställa USA som ett nyliberalt paradis/helvete är ganska irriterande.
Richter: det står i partimanualen att det är så, sluta sprida timbrolögner.
25 sep | Unregistered CommenterErik
Ah, idag fick ungen snällt gå och betala avgiften till den politiska aktivistorgansiation som han tvångsanslutits till. Viva bananrepubliken Sverige!
25 sep | Unregistered CommenterErik
Allvarligt, både Richter och Erik, det här med att utmåla alla som inte tycker som en själv som "såsse" är en liiite märklig attityd. Att jag just nämnde de amerikanska delstaterna var en genial passning från min sida till Erik, då han i ett tidigare inlägg här lyften fram USA som lite av ett mönsterland vad gäller kvaliteten på tidningsutgivningen.
25 sep | Unregistered Commentergummo
Vem har jag kallat såsse?
Vem har jag kallat såsse?
Ingen. Jag drog dig över en kam då jag övertolkade "Med risk att låta som Erik, tycker jag tendensen vissa svenskar har att framställa USA som ett nyliberalt paradis/helvete är ganska irriterande." Förlåt. Jag framställde alltså inte USA som ett nyliberalt paradis. Jag försökte tillämpa sarkasm i skrift = jättesvårt.
26 sep | Unregistered Commentergummo
Erik, du får väl flytta då? Eller är det inte så mycket bättre i Somalia att det är värt det?
Ahme - jag skrev ju att det inte var personligt. Att det ska bli en sån hets!

Och - som Niklas sa.
26 sep | Unregistered CommenterKricke
"en genial passning från min sida till Erik, då han i ett tidigare inlägg här lyften fram USA som lite av ett mönsterland vad gäller kvaliteten på tidningsutgivningen."

Och det står jag för. Jag menar att USA:s bästa tidningar är många gånger bättre än de bästa svenska.
26 sep | Unregistered CommenterErik
"Erik, du får väl flytta då? Eller är det inte så mycket bättre i Somalia att det är värt det?"

Klassisk strawman. Jag har aldrig påstått att det är bättre att bo i Somalia; det är det knappast. Vad jag påpekade var att trots att Sverige är så enormt utvecklat jämfört med Somalia så har vi inte avskaffat principen om rövarbandets rätt att stjäla min egendom. Men självklart blir jag hellre bestulen av en tjänsteman som iaf döljer pistolen (dvs. hotet om våld) bakom ryggen än ett gäng i pickup truck och kalashnikovs.
26 sep | Unregistered CommenterErik
Kanske ska vi återgå från personangreppen på mig och den allmänna förvirringen kring "Den Stora Timbrokonspirationen" (TM) och diskutera DNs coverage av statsbudgeten. Finns det någon som inte finner sig förfärad över att man på landets största dagstidning inte finner någon djupare analys?
26 sep | Unregistered CommenterErik
Det är väl ett lysande exempel på en effektiv marknad? Kunderna får det de är beredda att betala för.

Johan: Hur vet du, utan att anta en effektiv marknad, att kunderna får det de vill ha? (pass på för cirkelresonemang)

Håller med Erik: Topp echelon kvaliteten på dagstidningar i USA är nog bra mycket högre än motsvarande i Sverige. Och, ja, det där med Somalia var nog lite av en strawman.

(En annan sak; man behöver inte ha det sämst för påstå att saker kan förbättras.)
26 sep | Unregistered Commenterpontus
Erik,

En fråga (utan baktanke, ironi eller någonting annat): anser du att skatt är stöld?

Vänligen,

A sugarplum lunker
Erik - jo, jag tror vi har etablerat att alla här är förfärade över DN:s brist på analys av statsbudgeten. Nu väntar jag med spänning på nästa Bergh-inlägg. Kommentatorsfältet här var uppiggande, lite rallarsviner, lite skön analys, inte så mycket "lite väl akademiskt". Hoppas på lite mer "lite väl akademiskt" i nästa inlägg. Jag älskar de inläggen.

//Ett Bergh-fan.
26 sep | Unregistered Commentergummo
Så då tycker du alltså att Sverige är det bästa du kan få av de val som finns? Det finns ju andra utvecklade länder att flytta till.
"Så då tycker du alltså att Sverige är det bästa du kan få av de val som finns?"

1. Valet förvrids av att jag har anknytning till fysiska objekt samt släkt i Sverige. 2. Svaret är nej, och jag undersöker möjligheten att flytta. Dock måste jag säga att människor som säger att det bara är att flytta om man inte gillar vad som pågår i konsekvensens namn borde säga samma sak när motorcykelgäng utpressar krogägare. Och de skulle ha lika fel i det fallet.

"anser du att skatt är stöld?"

Jag menar att perspektivet absolut inte är uppenbart felaktigt och ligger nog mer åt det hållet än den totalitära syn som är mainstream i dagens Europa (och inte minst i Sverige). Dock har jag inga problem med att anlägga ett pragmatiskt perspektiv och acceptera uttag av skatt för vissa saker. Dock talar vi om skattesatser i storleksordningen 5%, och alla förslag om rena överföringar av inkomst är uteslutna.
27 sep | Unregistered CommenterErik
Erik> Givetvis kan man kritisera utan att för den skull flytta. Men uppenbarligen tycker du att fördelarna med att bo i Sverige för tillfället överväger nackdelarna.

Sedan blir det lite svårt att ta någon på allvar som kallar Sverige bananrepublik. Det är ju generellt så att man ser problemen och smutsen tydligast från nära håll. Andra länder och system som kan verka fantastiska från avstånd, framstår generellt avsevärt mer problematiska när man väl flyttar sig dit för studier eller jobb. Det är min och många andras erfarenhet. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet förstås.

Det är väl för övrigt inte så märkligt att det finns mer kvalitativa tidningar som fokuserar på djup i USA. Det finns mer skräp där också. Marknaden är som sagt "lite" större än Sveriges. Jag tror t ex kvällstidningar har en ganska bra koll på vilka rubriker som går hem (dagstidningarna också förstås). Sedan kan en bunt akademiker sitta och tycka att det är trist med DN:s ytliga artiklar och att kvällstidningarna idag mer handlar om skvaller om trasiga människor i Hollywood. Det gör jag med. Men att tro att Sverige är unikt uselt i det avseendet är inte lite naivt.
27 sep | Unregistered CommenterMikael
Erik,

Jag antar att det är nattväktarstaten du kan tänka dig att finansiera via skatter, men inte så mycket mer?

Vad tycker du t ex om vårt system med studiemedel? Bör det avskaffas?

Mvh

A sugarplum lunker
Förstår inte riktigt relevansen, men i princip ja.
27 sep | Unregistered CommenterErik
Relevans: finansieras inte studiemedel med hjälp av skatter (det trodde jag)? Nog är det väl någon post i statsbudgeten som täcker detta, eller?

Det kan ju knappast vara återbetalarna som täcker dessa utgifter... ;-)

A sugarplum lunker
Förstår inte riktigt vart du vill komma? Tala ur skägget, gosse.
28 sep | Unregistered CommenterErik
Heh, heh!

* Drar skäggtömmarna åt sidan och artikulerar väl *

Jo, undertecknad tycker det är ganska sympatiskt med ett system som tillåter de flesta (som skött sina studiekort på gymnasiet väl) att fortsätta med högre studier, oavsett ekonomisk bakgrund.

De flesta (faktiskt alla) jag pratat med från andra länder har förundrats (positivt) över det svenska studiemedelsystemet. Nu är ju detta inget tungt argument för detsamma, men (som sagt) jag gillar grundtanken och betalar alltså gärna mer i skatt för detta.

Eftersom du tycker skatt är stöld utgår jag från att du inte delar denna syn. Jag antog också att det är nattväktarstaten du kan tänka dig att finansiera via skatter, men inte så mycket mera. Därav min fråga ovan...

I klartext: jag är bara lite nyfiken på hur du, oh välrakade yngling, tänker dig att ett alternativt system kan tänkas se ut? A la USA, eller någonting annat?

Vänligen,

A sugarplum lunker
Den största risken i livet är vem som är dina föräldrar. Under ett veil of ignorance välfärdskriterium är det självklart att försäkring mot en sådan risk är välfärdsökande. Offentlig skola och studiemedel etc. är naturliga inslag.
28 sep | Unregistered Commenterpontus
Med det perspektivet blir rashygieniska institut och tvångssteriliseringar också välfärdsökande. Om vi inte ser det som välfärd att få bestämma över sin egen fortplantning och inte utsättas för förnedrande statligt förtryck, vill säga. Men om vi åsätter det ett värde borde vi även åsätta rättena tt bestämma över sin egen inkomst ett värde. Således är det inte alls självklart att en sådan policy är välfärdsökande ens utifrån ett veil of ignorance-perspektiv, och framför allt inte tydligt varför en konstaterad välfärdsökning genom en sådan policy skulle skilja sig från den som kan erhållas genom tvångssterilisering.
28 sep | Unregistered CommenterErik
En veil of ignorance-försäkring minskar väl inte kontrollen av din egna inkomst mer än en vanlig försäkring? Klart att man alltid kan ångra sig då husjäveln aldrig brann ner. Men tidsinkonsekvens kan väl knappas vara det vi pratar om eller?
28 sep | Unregistered Commenterpontus
FÖrstår inte riktigt vad du menar nu. En veil of ignorance-färsäkring skiljer sig ju från vanliga försäkringar på väsentliga sätt. För det första tas vid vanliga försäkringar beslutet att ingå avtalet av samma person som får pengar under vissa omständigheter. EN veil of ignorance-försäkring måste ju ingås av tidigare generationer. För det andra talar vi ju vad avser veil of ingorance-fallet i praktiken inte om en försäkring utan om tvångsanslutning till ett program för omfördelning av egendom.
28 sep | Unregistered CommenterErik

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.