Är vänstern ointresserad av nationalekonomi?
Socialdemokratiska studentförbundet ordnar kurs: "En nationalekonomi för vänstern". Utmärkt, det torde göra både vänstern och nationalekonomin gott.
Lustigt nog är jag tillsammans Johan Lönnroth enda nationalekonom på denna kurs. I övrigt deltar:
- en professor i arbetsvetenskap (Lena Gonäs)
- en doktorand i sociologi (Klas Gustavsson)
- en doktorand i samhälls- och välfärdsstudier (Linnea Nilsson)
- en lektor i socialt arbete (Daniel Ankarloo)
- en professor i sociologi (Walter Korpi)
- ordföranden för Vänsterpartiets programkommission (Ali Esbati)
- en journalist (Björn Elmbrandt)
- en doktorand i ekonomisk historia (Klas Rönnbäck)
- en professor i historia (Lars Ekdahl)
- en fd. socialdemokratisk riksdagsledamot (Maj-Britt Theorin)
- en översättare (Stefan Lindgren)
- en konstnärlig ledare (Frida Röhl)
Det kan man såklart tycka. Men då har man en ganska konstig uppfattaning om vad det är att vara nationalekonom. Eller att vara vänster.
Reader Comments (26)
Det låter bekant. För en 6-7 år sedan var han i Linköping på universitetet och talade om något liknande. Bland annat läste han högt ur en artikel av Gary Becker, det var visst meningen att man skulle skratta åt Becker. Det handlade ganska mycket om kritik mot positivismen, och han förde i stället fram Tony Lawson och den kritiska realismen.
Ellers husk at bede de unge SSU'ere om at følge Dani Rodriks (som du har på din blogroll) og Mark Thomas udmærkede blogs. For ikke at glemme VoxEU og Ekonomistas. For nu at holde det overskueligt.
Och Bergh, det ligger det onekligen något i:-D
Hvis jeg skal sige det lidt firkantet (for firkantet, men never mind), er det iøvrigt sådan, at kvalitativ analyse og relativisme (hvilket ikke er samme sag) tidligere var koblet til konservativ tænkning, mens kvantitativ analyse og positivisme (hvilket heller ikke er samme sag) var progressivt, for ikke at sige socialistisk. Skiftet kom i løbet af 1960'erne med nymarxismen.
Kanske det, men på marginalen tycker jag det är uppenbart att det är mer abstrakta ekonomiska teorier som behövs.
"När det gäller prognoser så menar jag att, i slutändan är det maggropskänslan som avgör utfallet ... en helhetssyn är faktiskt att inte vara för försiktig eller formell. Att kunna förklara saker intuitivt är mer eller mindre det som räknas".
"Det finns de som inte passar för sådant här arbete. Det finns visionärer och, om jag får säga det så, räknenissar. Men även om kartan skiljer sig från verkligheten, så måste du hålla dig till kartan".
Mer läsning:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2007/09/mer-om-tillvxtprognoser.html
http://vansterekonomi.blogspot.com/2007/09/usla-tillvxtprognoser.html
Hurvida det bara finns en infallsvinkel kan diskuteras. Det är sant att man har en gemensam teoretisk begreppsapparat men den används ju till att formulera modeller som skiljer sig åt på måmga sätt. Det finns ju gott om oenighet inom ämnet t ex.
"Varför är du så sur?"
"Håll käften, jag är INTE ALLS SUR!!!"
"Varför är du så sur?"
"Håll käften, jag är INTE ALLS SUR!!!""
Detta misslyckade försök till skämt lider ju bland annat av den logiska bristen att jag inte är ekonom, så min eventuella kritik eller brist på kritik säger inget om vad nationalekonomer tycker.
http://evangelisedmanel.blogspot.com/
http://specieschinch.blogspot.com/2010/03/species-video-endangered-interferingly.html