Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem
« Omslag | Main | Lästips för solskenet »
tisdag
apr222008

Är vänstern ointresserad av nationalekonomi?

Socialdemokratiska studentförbundet ordnar kurs: "En nationalekonomi för vänstern". Utmärkt, det torde göra både vänstern och nationalekonomin gott.

Lustigt nog är jag tillsammans Johan Lönnroth enda nationalekonom på denna kurs. I övrigt deltar:

  • en professor i arbetsvetenskap (Lena Gonäs)
  • en doktorand i sociologi (Klas Gustavsson)
  • en doktorand i samhälls- och välfärdsstudier (Linnea Nilsson)
  • en lektor i socialt arbete (Daniel Ankarloo)
  • en professor i sociologi (Walter Korpi)
  • ordföranden för Vänsterpartiets programkommission (Ali Esbati)
  • en journalist (Björn Elmbrandt)
  • en doktorand i ekonomisk historia (Klas Rönnbäck)
  • en professor i historia (Lars Ekdahl)
  • en fd. socialdemokratisk riksdagsledamot (Maj-Britt Theorin)
  • en översättare (Stefan Lindgren)
  • en konstnärlig ledare (Frida Röhl)
Hur tolka detta? Förmodligen tycker inte socialdemokratiska studentförbundet att nationalekonomer har något att säga som vänstern kan ha nytta av. (Tolkningen har visst stöd i det faktum att Ali Esbati talar under rubriken "Varför vi inte kan lita på nationalekonomer!" före det att jag och Björn Elmbrandt tänks diskutera "Penningens och ekonomernas makt").

Det kan man såklart tycka. Men då har man en ganska konstig uppfattaning om vad det är att vara nationalekonom. Eller att vara vänster.


PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (26)

'Ali Esbati talar under rubriken "Varför vi inte kan lita på nationalekonomer!"'

Det låter bekant. För en 6-7 år sedan var han i Linköping på universitetet och talade om något liknande. Bland annat läste han högt ur en artikel av Gary Becker, det var visst meningen att man skulle skratta åt Becker. Det handlade ganska mycket om kritik mot positivismen, och han förde i stället fram Tony Lawson och den kritiska realismen.
22 apr | Unregistered CommenterDennis
De kunne vel i det mindste have inviteret Jan Jörnmark, som ganske vist er økonomhistoriker, men som ved et eller andet om makroøkonomiske forandringer og deres sociale konsekvenser.

Ellers husk at bede de unge SSU'ere om at følge Dani Rodriks (som du har på din blogroll) og Mark Thomas udmærkede blogs. For ikke at glemme VoxEU og Ekonomistas. For nu at holde det overskueligt.
Det var som fan. Den tycker jag att jag borde fått komma på. Nåja, jag har ju en tendens att tycka att det jag gör är ganska bra.
Du skulle ge nationalekonomin ett alldeles för mänskligt ansikte, Niklas... Bättre då att ta dit en elaking som jag :-)
22 apr | Unregistered Commenterbergh
Ursäkta om jag är lite lätt provokatorisk men är inte det lite av vänsterns signum att vara emot kvantitativ vetenskap? Det går ju liksom inte att seriöst fortsätta vara vänster om man inte är det...
22 apr | Unregistered CommenterEmil
Lyssnade du på Esbati framförande? I så fall; förde han fram några intressanta argument, eller var det på samma spår som Dennis nämner?
22 apr | Unregistered CommenterMarcus
Oj, Emil, där satte du ju onekligen huvudet på spiken. Så, jag får väl ändra mig då. Tack så hemskt mycket för informationen!

Och Bergh, det ligger det onekligen något i:-D
Marcus, detta event ligger i framtiden, 3 maj närmare bestämt. Och ja, jag ska med intresse lyssna på övriga punkter...
22 apr | Unregistered Commenterbergh
Aha, jag missade datumet..:oops:
22 apr | Unregistered CommenterMarcus
Ali Esbati har väl mig veterligen ingen doktorshatt, men annars borde han väl kunna kallas nationalekonom?
23 apr | Unregistered CommenterHenrik
Ja, jag tänkte just säga det. Esbati har ju gått på Handels, så civilekonom eller motsvarande är han väl? Att man inte ger mycket för hans ekonomiska analyser är väl en annan sak :-)
23 apr | Unregistered CommenterJocke
När blev Nationalekonomi en kvantitativ vetenskap?
23 apr | Unregistered CommenterPelle
Det är väl inte så konstigt, nationalekonomin motsäger ju alla vänsterns flumteorier om hur saker och ting borde att fungera, genom att tydligt visa hur de faktiskt fungerar både teoretiskt och praktiskt. Skrämmande att man kan värja sig så totalt mot verkligheten av ideologiska skäl.
24 apr | Unregistered CommenterFrancisco
@pelle: Det er nok ikke så meget spørgsmålet om kvantitativ analyse som om overgangen til økonometrisk analyse i nationaløkonomien, som kan være interessant.

Hvis jeg skal sige det lidt firkantet (for firkantet, men never mind), er det iøvrigt sådan, at kvalitativ analyse og relativisme (hvilket ikke er samme sag) tidligere var koblet til konservativ tænkning, mens kvantitativ analyse og positivisme (hvilket heller ikke er samme sag) var progressivt, for ikke at sige socialistisk. Skiftet kom i løbet af 1960'erne med nymarxismen.
Ojoj vilket märkligt inlägg... med tanke på att nationalekonomer efter statsvetare är den största gruppen inom socialdemokratiska studentförbundet... kanske är det också så att vi ser att annat än abstrakta ekonomiska teorier kan spela roll för ekonomin och kanske framförallt främja debatten..?
"kanske är det också så att vi ser att annat än abstrakta ekonomiska teorier kan spela roll för ekonomin och kanske framförallt främja debatten..?"

Kanske det, men på marginalen tycker jag det är uppenbart att det är mer abstrakta ekonomiska teorier som behövs.
Två citat från personer som använder sig av nationalekonomins påstådda kvantitativa landvinningar, i detta fall tillväxtprognoser:

"När det gäller prognoser så menar jag att, i slutändan är det maggropskänslan som avgör utfallet ... en helhetssyn är faktiskt att inte vara för försiktig eller formell. Att kunna förklara saker intuitivt är mer eller mindre det som räknas".

"Det finns de som inte passar för sådant här arbete. Det finns visionärer och, om jag får säga det så, räknenissar. Men även om kartan skiljer sig från verkligheten, så måste du hålla dig till kartan".

Mer läsning:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2007/09/mer-om-tillvxtprognoser.html
http://vansterekonomi.blogspot.com/2007/09/usla-tillvxtprognoser.html
25 apr | Unregistered CommenterLisa
Det är lätt att dra alla nationalekonomer över en kam men det är inte rätt.
francisco - "...genom att tydligt visa hur de faktiskt fungerar både teoretiskt och praktiskt". Jag skrattar gott när jag läser detta dravel. Ångrar du inte nu att du inte läste klart nian? Eller förlåt, då kanske du satt i en gummibåt på väg mot Miami och hade ingen möjlighet att gå klart skolan.
28 apr | Unregistered CommenterCarl
Hmm...jo men hur intressant hade det varit att lyssna på 10 papegojor som står och säger samma sak en hel dag på ABF då? Nationalekonomi är det enda samhällsvetenskapliga ämne jag läst där man är helt okritisk till det egna ämnet och där det endast existerar en infallsvinkel till alla problem.
29 apr | Unregistered CommenterPastey
Jag har visserligen inte läst särskilt mycket nationalekonomi men tillräckligt mycket för att veta att det inte är en samhällsvetenskap där man är helt okritisk till det egna ämnet.

Hurvida det bara finns en infallsvinkel kan diskuteras. Det är sant att man har en gemensam teoretisk begreppsapparat men den används ju till att formulera modeller som skiljer sig åt på måmga sätt. Det finns ju gott om oenighet inom ämnet t ex.
@Johan: det tog ett tag innan jag fattade din ironi, men okej, hatten av! En skojig variant på
"Varför är du så sur?"
"Håll käften, jag är INTE ALLS SUR!!!"
29 apr | Unregistered CommenterJonas
" @Johan: det tog ett tag innan jag fattade din ironi, men okej, hatten av! En skojig variant på
"Varför är du så sur?"
"Håll käften, jag är INTE ALLS SUR!!!""

Detta misslyckade försök till skämt lider ju bland annat av den logiska bristen att jag inte är ekonom, så min eventuella kritik eller brist på kritik säger inget om vad nationalekonomer tycker.
And this is why I like www.andreasbergh.se. Nice popst.
10 mar | Unregistered CommenterOlin
How do you do it, www.andreasbergh.se?

http://evangelisedmanel.blogspot.com/
13 mar | Unregistered CommenterLucas

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.