Eko-odling igen, och om poängen med att uppmuntra alternativen.
Betrakta denna standardargumentation mot ekologisk odling (från UNTs ledarsida). Om de har rätt, vad förklarar miljörörelsens och de flesta partiers vurmande för eko-odlingen? Är det verkligen så enkelt som UNT-ledaren hävdar?, nämligen att
Ekologisk mat [...] är samvetsdövande delikatesser för de högre klasserna i den rika delen av världen
Huvudargumentet i artikeln är att ekologisk produktionen är mindre effektiv, vilket möjliggör utsagor som denna:
Enligt Norman Borlaug, amerikansk agronom och fredspristagare, skulle bara fyra av dagens sex miljarder människor kunna äta sig mätta om alla grödor odlades ekologiskt.
Kruxet är att argument av typen 'om alla gjorde så...' inte nödvändigtvis har relevans i en situation där alla inte gör så. Man kan vilja uppmuntra ekologisk odling i dagsläget utan att förorda att alla grödor odlas ekologiskt.
I samma ledarartikel kan faktiskt anas vissa argument för att eko-trenden gjort nytta. UNT skriver:
Visst, handelsgödseln framställs med insats av fossila bränslen. Men å andra sidan ger detta fem-tio gånger mer bunden solenergi i form av högre skördar. Dessutom finns snart "grön handelsgödsel", påpekar forskarna.
Jag har förstått att handelsgödsel idag är något annat än det var på 80-talet, vilket gjort vissa argument för eko-odling föråldrade. Gott så. Men dylika förbättringar av den konventionella odlingen kan ha påskyndats eller t o m kommit till på grund av att den alternativa odlingsrörelsen visade på problem och erbjöd kritiska konsumenter ett alternativ.
En möjligen tokig parallell: Utan att att tycka att hela världen borde gå över till Apple, finns det klara fördelar med att Microsoft har utsatts för konkurrens.
Således köper jag Apple-prylar lite då och då. Ibland är de bättre och nästan alltid ser de bra ut på hyllan. Och i det långa loppet har Apple bidragit betydligt till att windows XP är ett anständigt operativsystem.
Reader Comments (8)
Det är sant, men med det argumentet kan man också rättfärdiga när man häller lösningsmedel och andra miljögifter i toan. Eller att man inte röstar osv.
Sen vet jag inte riktigt om jag vill kalla syntetiskt handelsgödsel som kräver kärnkraft för grön. Det är då inget den fattiga världen kan syssla med iaf. Tron om att kärnkraft ska rädda allt är också lite skrämmande eftersom det skulle innebära sån överdriven mängd reaktorer.
För lösningsmedel är det bästa förmodligen att ingen gör det. Men det kan finnas aktiviteter där det bästa är att några få gör det. Det är förmodligen bättre att några experimenterar med solceller än att ingen gör det. Men det vore heller inte bra om alla gjorde det.
Ekologisk odling kan mycket väl vara en aktivitet där optimum är lågt men positivt.
Tanken att ett visst utmanande av etablerade normer är av godo har både Keynes och Hayek varit inne på, se Berggren i CPE, om bloggad här:
http://nonicoclolasos.wordpress.com/2008/07/21/bor-etablerade-normer-foljas/
I övrigt tolkar jag ditt inlägg som att inte är helt ute och cyklar när jag ser ekologisk odling som ett experimenterade/normbrytande som ökar innovationstakten i konventionell odling.
Men ja, konventionell odling utvecklas ju fortfarande, vi besprutar mindre och använder flytgödsel bättre och så vidare. Den har inte stannat kvar i 70-talet, det vore nog inget bra om den hade gjort det. T ex har de fått ner kadmium i handelsgödsel ordentligt. Men att påstå att vi inte skulle kunna föda alla munnar idag om vi fortsätter utveckla och utvidga det ekologiska jordbruket är bara löjligt. Som sagt tar Agroetanols kontrakterade Vete till etanol för bensin-inblandning upp fler hektar än den nuvarande ekologiska spannmålsodlingen. Det är i nuläget en spannmålsmängd som motsvarar spannmålslivsmedel till ett land som Norge eller Finland. GMO och döda allt annat än växten man odlar kan inte vara vägen vi har att gå. Sen ser jag inte heller ekologisk odling som teknikbefintlig, det är där man verkligen måste utnyttja all teknik. Att bara koncentrera på areal användningen och säga att det inte finns några miljövinster (jag trodde då en giftfri miljö och biologisk mångfald var miljömål), enbart för att ekologiskt har sämre avkastning verkar tämligen löjligt. Miljömålet är trotts allt inte 100% ekologiskt. Sen kommer SVT med något så löjligt som att kalla det sensationellt och att ekologiskt jordbruk skulle vara något annat än modernt jordbruk i sitt rapport-inslag när de redan haft med tomten Lars Bergström i kanalen förut med samma påståenden. Vilket vi vetat om hela tiden att skördarna är lägre. Men vad är det folk behöver äta egentligen? Inte ens de konventionella svenska spannmålsprodukterna duger egentligen utan vi har berikade produkter som vetemjöl special och importerat durumvete. Det mesta är ju bara foderkvalité.
Så varför inte satsa några miljarder på att komma på ett icke-oljebaserat jordbruk som kan försörja världens befolkning?