Vem använder RUT, vem slår kvinnor och andra statistiska klurigheter
Aningen sent tänkte jag kommentera debatten om vem som använder RUT. Jag har glömt de exakta siffrorna, men i gengäld kan den teoretiska modellen - ett cirkeldiagram - tillämpas för att besserwissra i andra debatter också.
I diagrammet har befolkningen delats in i två ömsesidigt uteslutande grupper: Höginkomsttagare (A) och icke höginkomsttagare (B). Dessutom har de som uppfyller en tredje egenskap - använder RUT-avdraget - markerats med en röd streckad tårtbit (C).
Som synes gäller följande:
1. Bland höginkomsttagare är RUT-användande betydligt vanligare än bland andra.
2. De flesta som använder RUT är inte höginkomsttagare.
Båda är sanna uppenbart sanna, vilket framgår av cirkeldiagrammet.
Det är således tämligen tokigt att ordna en debatt mellan någon som hävdar 1 och någon som hävdar 2. Det ter sig också underligt att påstå att 1 skulle vara riktigare än 2, eller vice versa.
Av cirkeldiagrammet framgår för övrigt också följande:
3. De flesta använder inte RUT.
OBS: Bilden är inte skalenlig på något sätt. Orsaken till att den skenbara diskrepansen mellan olika debattörers syn på Almega-statistiken blev så stor, är att höginkomsttagare är väldigt sällsynta.
Så till debatten om våld mot kvinnor.
Låt A vara alla med valfritt orsaksattribut (alkoholist, man, nybliven arbetslös, taskig fadersrelation eller liknande), låt B vara de som saknar detta attribut och låt C vara de som slår kvinnor.
Följande gäller:
1a. De med orsaksattributet är överrepresenterade bland de som slåss.
2a. De flesta som slåss saknar orsaksattributet.
I debatten uttrycks 2a ofta i vaga termer (kvinnomisshandlaren kan vara "vem som helst" eller är oftast en "helt vanlig familjeförsörjare" eller något ditåt). Detta ökar såklart chansen att den oundvikliga radiodebatten i p1 blir rejält infekterad. Programledare kan nämligen inte förväntas reda ut enkel statistik på detta sätt.
Naturligtvis gäller även följande:
3a. De flesta slår inte kvinnor.
I debatten om kvinnovåld (dock ej i RUT-debatten) tenderar även detta att uppfattas som ett provocerande påstående, varför även denna "åsikt" brukar vara representerad i debatten, som då blir fullständigt outhärdlig.
Reader Comments (17)
@Pontus. Spot on.
Ett forovrigt lika innhallsrikt uttalande som "det ar var mer nationalsocialistiskt partipropagande an polsk mimteater", och sen dra slutsatsen att man har "rätt" efter som det definitivt inte ar polsk mimteater.
;)
a
http://en.wikipedia.org/wiki/Venn_diagram