Klassklyfta nr 2: Våld och hot
I förra posten visades att klassklyfta mellan arbetare och tjänstemän när det gäller självskattad är tämligen konstant i Sverige. Men kikar vi på andel som säger sig ha utsatts för hot eller våld de senaste 12 månaderna, finns faktiskt en tendens: Andelen ökar, och den verkar öka snabbare för arbetarklassen.
(Källa: ULF-data)
Notera toppen runt 2000 - kan det ha med Göteborgskravaller, reclaim-the-streets och Attac-rörelsen att göra? Eller är jag helt ute och cyklar?
Klart är emellertid att på 80-talet fanns ingen klasskillnad att tala om, men det verkar det ha funnits sedan dess.
Coming up next: Ojämlikhet i förväntad livslängd!
Reader Comments (7)
Kan i storleksordningen 1% av den vuxna befolkningen (eller är det bara den arbetande befolkningen som kan delas in i arbetare och tjänstemän?) utsatts för våld eller hot om våld i samband med kravallerna i Göteborg?
Säg att 50000 personer måste påverkas. I demonstrationstågen gick mellan 10000 och 20000 personer i tre dagar, och dessa var delvis samma personer. Till det några tusen ordningspoliser, men de lär nog redan svara ja för precis varje 12 månadersperiod, så de står ju inte för något tillskott.
Om riktigt många av dem som var i Göteborg kände sig hotade kanske det kan ha haft genomslag i statistiken, men att fenomenet skulle förklara puckeln under dessa år är nog inte sannolikt.