Identifikationsstrategier
Det pågår en debatt i Journal of Economic Literature och Journal of Economic Perspectives om identifikationsstrategier och forskningsfrågor. "Pågår" i sammanhanget betyder att det för flera år sedan hölls konferenser och skrevs papper i frågan, men nu finns de tryckta.)
Enkelt uttryckt rör debatten nedanstående fyrfältare: Förr hade papper intressanta frågor, som dock var svåra att besvara. För att hjälpligt studera frågorna empiriskt utvecklades mängder av avancerad ekonometri. Ingen kom på tanken att ekonomer kunde göra kontrollerade experiment.
Numera är kontrollerade experiment det tuffaste man kan göra. Ett välutformat fältexperiment gör att man slipper all krånglig ekonometri och test av instrumentalvariablernas giltighet. Det enda som behövs är att räkna ut om skillnaden mellan kontrollgrupp och treatmentgrupp är stor och signifikant.
Debatten rör (bl a) om denna utveckling skett på bekostnad av de intressanta frågorna, så att forskningen numera ger bättre svar men på mindre intressanta frågor. Sambandet illusteras av den streckade linjen i ramverket nedan:
I figuren kan vi rita in följande tumregler:
McGloskey's imperativ: Syssla endast med riktigt intressanta frågor!
Finks fördömande: Cross-country evidence is no evidence!
Trenden talar för ett uppsving för vissa områden inom nationalekonomin, exempelvis utvecklingsekonomin, där det finns möjlighet att besvara intressanta frågor med naturliga experiment: Om biståndspengar ändå ska användas för att ge internet åt en by, varför inte göra detta så att det skapas en naturlig kontrollgrupp och effekten blir möjlig att utvärdera?
Reader Comments (5)
Det skulle kunna vara kostnadsineffektivt att besvara den lilla frågan. Alltså att samhällets resurser skulle kunnat användas bättre än att finna ett definitivt svar på en ointressant fråga.
"Nothing wrong with answering the Big Questions either, but don't let's fool ourselves into thinking that we have identification or generalizable findings."
Argumentet att ge sig på de intressanta frågorna, trots att vi kanske inte får något svar, skulle kunna vara att 1) om vi inte försöker så får vi sannolikt inga svar på dem alls och 2) det alternativa användsområdet (ointressanta frågor) för samma resurser (forskare) är nästan värdelöst, så vi kan lika gärna satsa på något meningsfullt men osannolikt/svårt.
Sammanfattningsvis så tror jag båda angreppssätten behövs. Att satsa på de stora frågorna kan ses som högriskinvesteringar som kan ge mycket men de satsade resurser kan också förslösas, medan de små frågorna kan ses som lågriskinvesteringar med säker men begränsad avkastning. En långsiktig investeringsportfölj mår förmodligen bra av att ha lite av båda.
Jobbskatteavdraget är väl ett bra exempel. Här finns både en förståelse för mekanismen bakom - om man tjänar mer på att jobba vill fler jobba mer - och (tror jag) experiment som visar att det här fungerar. Men: 1. Storleken på effekten spretar rejält i olika studier. 2. Hur påverkas människors upplevda trygghet vid risk för sjukdom och arbetslöshet? Hur påverkas sammanhållningen i samhället? Hur påverkas arbetsutbudet långt upp i inkomstskikten? Det är exempel på frågor som vi skulle behöva veta mer om. 3. Hur påverkas attityder till sjukskrivning och arbete? Den långsiktiga effekten kanske blir större än vad vi anar. 4. Den empiri som t.ex. Finanspolitiska rådet utgått ifrån handlar egentligen inte (i alla fall inte huvudsakligen) om jobbskatteavdrag, utan om sänkta ersättningsnivåer. Effekten borde bli densamma, kan man tycka. Men läxan från andra områden är att det inte alls är så enkelt i verkligheten.
Allt detta behöver ju inte leda fram till att man låter bli att införa ett jobbskatteavdrag - den vetenskap som ligger bakom den politik som fördes innan kan ju angripas på precis samma sätt. Men det är klokt att vara rätt ödmjuk inför kunskapsläget. Sedan får väl politiken tillåtas ha sitt språk och vetenskapen sitt. Jag har inga invändningar mot att Anders Borg säger att jobbskatteavdraget ger si och så många fler jobb, men den som sitter på ett universitet kanske ska uttrycka sig på ett annat sätt, även om man riskerar att sänka intresset för resultaten man presenterar.
And please don't confuse "small" questions with "uninteresting" questions.
In any case, you'e right that employing lots of different approaches is a good idea.