Ökar antalet dödade i trafiken kraftigt?
Igår meddelades att antal dödade i trafiken ökar kraftigt. Jag gissade på basis av min livserfarenhet att det förhöll sig precis tvärt om och att nyheten berodde på feltolkning av kortsiktig fluktuation kring fallande trend.
Mycket riktigt: 2010 var antalet döda “rekordlågt”. Gårdagens nyhet bygger på preliminära siffror från januari till maj – inte ens ett halvår – och innebär en ökning med 33 procent jämfört med samma period 2010.
Eftersom 2010 var ett ovanligt år, skulle även en helt normal siffra för 2011 vara en stor procentuell ökning på årsbasis. Den långsiktiga trenden – som inte alls nämns i rapporteringen – ser för övrigt ut så här:
Jag undrar om de journalister som är inblandade i denna rapportering medvetet snedvrider, eller bara är inkompetenta. (OBS: Jag undrar verkligen, båda är nämligen högst troliga).
Reader Comments (10)
Det finns ryggsträngsdjur (nära släktingar till ryggradsdjuren) som tillbakabildat hela hjärnan under evolutionen. För att det faktiskt funkade toppenbra.
Kolla aldrig en bra story två gånger - den kan spricka.
http://www.trafa.se/upload/Statistik/V%C3%A4gtrafik/Trafikarb_fordonskm_p%C3%A5v%C3%A4g_1950_1997.pdf
varav framgår att detta mer än tiodubblats från 1950 till 1997. Det betyder att sett till körd sträcka har det blivit oerhört mycket säkrare att åka bil, även sedan 1980. Inget tyder på att trenden avtar.
En intressant artikel skulle dokumentera denna enorma förbättring och diskutera dess orsaker. Jag anar en rad tänkbara faktorer:
Smartare vägdragningar (planskilda korsningar och rondeller snarare än vanliga korsningar)
Bättre akutsjukvård - och kortare transporttid till akutsjukvården (vilket i sin tur torde hänga ihop med urbaniseringen)
Lägre genomsnittlig alkoholhalt hos förarna.
Säkrare bilar (bilbälte, krockkuddar mm)
Men hur viktiga är dessa olika faktorer?
http://www.fokus.se/2011/06/jakten-mot-nollpunkten/