Ett tredje exempel på korrelation och kausalitet
I oktober efterlyste jag ett tredje roligt exempel på när media inte förstår – eller låtsas inte förstå – fenomenet skensamband och omvänd kausalitet. Jag fick flera bra förslag, men det givna exemplet måste naturligtvis bli facebook-nyheten som kom nyligen.
Här kommer en rubrik-kavalkad. Metodologiskt känsliga varnas.
Facebook får var fjärde användare att må dåligt
Studie: "Svenskar mår dåligt av Facebook"
Facebook får oss att må dåligt
Facebook sprider olycka
Rubrikerna har naturligtvis inte täckning: Det kan vara så att facebook orsakar olycka, men det kan vara så att mindre lyckliga använder facebook oftare eller mer. Den ärade bloggläsaren kan själv fundera på vad som är mest troligt, studien visar inget mer än en korrelation.
Exemplet illustrerar ytterligare en trend: Forskarna förstår naturligtvis själva att orsakssambandet troligen främst går åt motsatt håll än vad ovanstående rubriker antyder, men PR-människor är inblandade och den mindre troliga tolkningen är ju en mycket bättre nyhet.
När nyheten släpptes fanns rapporten för övrigt inte ens tillgänglig (!) pga ett exklusivitetsavtal med TV4 och DN (!!), förklarar Ida Nilsson, medförfattare och kommunikationsstrateg (!!!) i en intervju på second-opinion:
Ida Nilsson har förståelse för att allmänheten vill ta del av grundmaterialet, men tycker samtidigt att folk kan vara lite för otåliga ibland, eftersom man är van vid att snabbt hitta information på nätet.
Även Deeped Niclas Strandh berättar en hel del intressant om studien.
Reader Comments (16)
För att ytterligare beklaga mig så har jag varit arbetslös i 9 månader efter att ha skrapat ihop över 300hp på SU, bland annat innehållande det underbara ämnet nationalekonomi. Jag har definitivt inte använt FB mer pga det men jag inser att en del säkert gör det.
För att avsluta på en positiv not så fick jag idag besked om jag har fått en projektanställning och kan börja nästa vecka :)
http://svtplay.se/v/2734062/rapport/6_3_19_30
(25 min o 50s in i sändningen)
Kommunikationsstrateg Nilsson verkar tycka att det är ett problem att folk lätt och snabbt kan hitta information på nätet.
Överhuvudtaget tror jag att att de negativa beroendeeffekterna av internet och datorspelande är stora och något vi behöver forska mera om.
Av egen erfarenhet vet jag att jag är betydligt mindre lyckligt närt jag spenderar mycket tid framför datorn (och då pratar jag inte om jobbrelaterade datorandvändning).
(det förutsätter ju förvisso att det finns en kontrollgrupp av icke-facebookanvändare, och det saknar tydligen studien...
ny idé: Men tanke på hur många nya ord som tillkommer i svenska tidningar årligen, är det orimligt att korrelera kan användas i rubriker?
'Facebook korrelerar med lägre lycka' kunde varit rubriken och så kan läsaren själv fundera hut vilka kausala mekanismer som kan tänkas finnas åt olika håll.
Vad sägs?
Det lär snarare vara så att deprimerade och fattiga människor oftare bor ensamma.
Den här kanske ändå tar priset:
http://www.aftonbladet.se/wellness/article13809263.ab
forskningsresultatet: människor med många facebookvänner har en speciell typ av hjärna
nyheten i aftonbladet: Fler Facebookvänner får hjärnan att växa
(tipstack till fredric s)
Detta är en bedrift så sällsynt att den borde kvalificera Linnea Johansson för stora journalistpriset.
Är följande ett exempel på felaktiga slutsatser om orsakssammanband?
http://www.svd.se/mat-och-vin/pizza-atare-blir-mer-deprimerade_6967281.svd