Minskar hyresregleringen segregationen?
Tre forskare på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet (ironiskt nog utlokaliserat till Gävle) har jämfört vilka som bor i hyresrätter och bostadsrätter i Stockholm:
Hyresrättsmarknaden är mindre segregerad än bostadsrättsmarknaden med avseende på hushållsinkomst, allt annat lika. Men på hyresrättsmarknaden är segregationen efter ålder, utbildning och etnisk bakgrund tydligare jämfört med bostadsrättsmarknaden
Föga förvånande förvånande: När plånboken inte får bestämma blir kontakter och köer desto viktigare. Men då ökad segregation är ett mycket vanligt argument mot marknadshyror är det bra att detta belyses.
Dock: Jag lyckas inte hitta själva rapporten som debattartikeln hänvisar till. Nog borde den finnas här någonstans?
Reader Comments (5)
Om hyrorna var fria så skulle väl områdessegr. öka ännu mer, då hyran då också kan användas i det spelet, inte bara styra befolkningen genom öka kostnaderna genom ombildningarna?
Hade vi haft marknadshyror hade det varit väldigt mycket mer kostsamt för hyresvärdar att diskriminera. Dessutom mycket enklare att bevisa.
Ibland är det så. Men om vissa grupper av någon anledning ställer sig i kön snabbare, kan även kön segregera.
Privata värdar kan f ö bestämma vem de vill hyra ut till. När de inte får ta marknadsmässiga hyror kan de istället öka vinsten genom att hyra ut till skötsamma som sliter minimalt på lägenheten. Eller hyra ut till någon de känner.
Så kan de naturligtvis göra även om det råder marknadspriser. MEN: då är det mycket dyrare för dem eftersom alternativet alltid är att hyra ut till den som betalar mest.