Kan socialdemokratenas experter se bortom genomsnittsarbetslösheten?
Socialdemokraterna tillsätter en expertgrupp om arbetslösheten. Intressant och uppmuntrande:
Kommissionen kommer att sammanställa fakta och erfarenheter från länder som har lägre arbetslöshet och högre sysselsättning än Sverige. Kommissionen kommer att ledas av Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Övriga ledamöter i kommissionen är: Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Robert Östling, forskare vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet.
Den stora frågan är om kommissionen klarar av (får lov?) att se bortom det tämligen ointressanta genomsnittet för svensk arbetslöshet på drygt 8 procent. Åtgärder för ökad sysselsättning i Sverige borde numera vara nästan liktydigt med åtgärder för en bättre arbetsmarknad för marginalgrupper, i synnerhet utlandsfödda.
Som framgår av diagrammet nedan (baserat på SCB:s aprilsiffror) har arbetslöshetsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda ökat de senaste åren (både under alliansens maktinnehav, men även 2005).
Fredrik Reinfeldt har faktiskt försökt påtala problemet. Då gick folk i taket över den kanske inte helt lyckade formuleringen "etniska svenskar" och började hävda att regeringen skyller arbetslösheten på invandrarna (vilket är en konstig och föga konstruktiv tolkning).
Mårten Palme och gänget ovan ger oss nog en bättre diskussion än så!
Reader Comments (11)
Det går väl också att minska invandringen? Från 2006 har arbetslösheten ökat med 80 000 personer. Av dessa är 50 000 utrikes födda. Under perioden har samtidigt 400 000 utrikes födda anlänt. Politikerna har väl gjort allt som står i deras makt för att öka sysselsättningen bland utrikes födda? I valrörelsen kommer Jimmie att säga att Reinfeldt och Löfvén vill väl men att ingen integrationspolitik i världen klarar av en så står invandring. Jag tror han kommer att vinna gehör för detta hos medianväljaren.
Tror du att arbetslöshet är en sjukdom som sprider sig till etniska svenskar?
Din kategorisering är aningen olycklig. Finns det inte mycket som talar för att gruppen utrikes födda är än mer heterogen än arbetskraften i stort -- framför allt med avseende på humankapital? I så fall vore det kanske bättre att önska sig en arbetsmarknadspolitik som inte intresserar sig för människors härkomst, utan tar fasta på deras potential.
Dessutom tyder ju den havererade utbildningspolitiken på att det i framtiden kommer att bli svårt att hitta sysselsättning för många inom gruppen inrikes födda också. Och med tilltagande globalisering torde det bli alllt svårare att överhuvud taget skilja grupperna åt.
Jag kunde illustrerat genom att jämföra på många andra håll än inrikes vs utrikes, exempelvis utbildningsnivå, ålder eller hälsa. Delar helt din oro för när de problem vi idag hör om i skolan syns på arbetsmarknaden om 10-15 år.
Förhoppningsvis fortsätter utrikesfödda att flytta hit - den finska skolan sägs ju vara bra ;-)