I ekonomisk debatt om integrationen av invandrare på arbetsmarknaden
Min ECIPE-rapport förra året har utvecklats till en artikel i Ekonomisk Debatt.
Ur abstract:
De förslag som är mest populära bland de svenska riksdagspartierna för att minska utlandsföddas utanförskap på arbetsmarknaden är att bekämpa främlingsfientlighet och höja de utlandsföddas utbildningsnivå. En jämförande analys av OECD-länderna tyder dock snarare på att länder med stora arbetsmarknadsgap kännetecknas av omfattande kollektivavtal och generösa sociala skyddsnät. Länder med mindre arbetsmarknadsgap har också högre inkomstspridning. Vägen mot minskade arbetsmarknadsgap i Sverige tycks således vara politiskt obekväm, då den sannolikt innebär minskad
facklig makt och ökad inkomstspridning.
Några skillnader gentemot vad jag tidigare skrivit:
I ECIPE-rapporten studeras kvoter, medan ED-artikeln studerar täljare och nämnare separat. Således syns exempelvis att länder med mer täckande kollektivavtal har både högre arbetslöshet bland utlandsfödda och lägre arbetslöshet bland födda inom landet.
ED-artikeln visar att det tycks finnas en trade-off, sådan att att länder med små arbetsmarknadsgap har större inkomstspridning.
I ED-artikeln testas också några nya tänkbara förklarande variabler: OECDs social expenditure, ett index för integrationspolitiken (Mipex, vari Sverige klarar sig jättebra) samt asylinvandringstryck (asylansökningar per capita). De två förra förklarar inte mycket, medan asylmåttet spelar viss roll.
Här är analysen för arbetslöshet:
Här är analysen för sysselsättning:
Slutligen: Här är data i excel-format för den som vill testa egna specifikationer.
Reader Comments (12)
Sedan har jag en annan undran, varför kommer ekonomer så ofta fram till att minskad facklig makt och sämre villkor för arbetare är vägen framåt? Tycker trots allt att dom nordiska länderna visat att det inte alltid behöver vara svaret.
Det här kanske verkar som dumma frågor som dig, men det här är saker jag faktiskt ärligt undrar över och upplever stämmer.
Självklart finns det flera vägar framåt. Historiskt sett finns ganska mycket som talar för att ökad utbildningsnivå är en bra väg. Huruvida statliga åtgärder mot rasism faktiskt har avsedd effekt på människors värderingar är en intressant fråga där jag inte alls är säker på svaret.
Din bild av ekonomers syn på facket är delvis korrekt, och beror nog på att ekonomer ofta ser facket som en kartell för att minska konkurrensen på arbetsmarknaden, och karteller är i standardfallet i problematiska i samhällsekonomiskt perspektiv - oavsett om det är köpare eller säljare som ingått kartellen.
med din fråga
"hur förklaras att norden kan ha haft så stora ekonomiska framgångar om mycket av politiken som förs ligger på tvärs med ekonomisk forskning?"
tangerar du ett jättefält, långt bortom vad jag skriver i den nu aktuella ED-artikeln. Det är dock ett område jag skrivit och funderat mycket kring. Mitt korta svar är att politiken - i ett längre perspektiv - inte varit fullt så "på tvärs med ekonomisk forskning" som stundom gjorts gällande, och att de nordiska framgångarna inte alls är paradoxala eller exceptionella.
Se gärna min bok "Den kapitalistiska välfärdsstaten" för mer info - eller kolla på www.thecapitalistwelfarestate.com
den bedömningen var kanske korrekt vad gäller ungdomar vs äldre, men det betyder inte att den är korrekt när det gäller utlandsfödda vs äldre.
Det finns f ö ganska detaljerad forskning på danska data i frågan, se detta inlägg:
http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2014/1/19/mer-forskning-om-invandringens-konsekvenser-foumlr-natives.html
För övrigt är det väl knappast oväntat att ledarskribenter på DN och SVD håller med dig med tanke på vad du kom fram till. Det är ju i princip vad dom propagerar för varje dag.
Däremot vore det intressant att se om liknande effekter finns på exempelvis ungdomsarbetslöshet.
Sedan ser jag en risk med att direkt applicera resultat från 29 olika länder direkt på Sverige, som om det var enbart Sverige som mättes. Kollektivavtalstäckningen, och även flera av de andra variablerna, fångar trots upp förhållandevis heteogena företeelser som kan, men inte nödvändigvis, stänger ute utlandsfödda.
Håller för övrigt med om ungdomsarbetslösheten men det måste la vara genomfört av någon, i och med att det är ett så hett ämne.