Ulvskog i Agenda om de ökande klyftorna
Om en stund sänds Agenda, vari jag och Marita Ulvskog diskuterar ojämlikhet maa Roine/Waldenström-studien.
Karin Hübinettes första fråga till Marita är: Hur kunde de rika bli så rika med socialdemokrater vid makten? Ulvskogs svar är att ojämlikheten framför allt ökade 91-94 - när det var borgerlig regering - och att den sjönk 2000-2005 under s-styre.
Suck.
1. Siffrorna hon hänvisar till rör inkomster, studien i fråga rör förmögenheter.
2. Inkomstfördelningen 1991 har inte alls har med regeringen Bildt att göra. Det tar åtskilliga år innan en politik slår igenom fullt ut på fördelningen.
3. Även om det VORE möjligt att göra sådana jämförelser som partisekreterare älskar att göra, är det tveksamt om Ulvskog kan rå hem sin poäng: Kika på följande kurva som min kollega Niclas saxat från Finansplanen:
De som kan sin ekonomiska statistik ser att det faktiskt ser ut som om borgerliga regeringar är bättre på att öka jämlikheten, medan s-regeringar är bättre på att skapa tillväxt. Om det alls vore meningsfullt med dylika jämförelser, vilket det alltså inte är.
(I övrigt vill jag be om ursäkt för det bryska sätt på vilket jag för in min egen bok i debatten. Det är inte lätt att vara blygsam och samtidigt utnyttja sin etertid i marknadsföringssyfte...)
Reader Comments (15)
Annars tycker jag det är intressant hur programledaren hela tiden ville få det till att det är ett enormt problem med förmögenhetsfördelningen. En distinkt normativ frågeteknik.
a
http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2006/11/20/social-rrlighet-i-sverige-och-usa.html
Vill man studera rörlighet måste man dock titta på i vilken utsträckning folk byter plats i inkomstfördelningen.
En intressant sak att fundera på är att det går att hitta enskilda indikatorer på högre inkomströrlighet i USA än i Europa (även om indicierna beträffande Sverige är svaga), men den amerikanska ginikoefficienten närmar sig ändå inte den svenska när inkomsten över flera år beaktas istället för ett enda.
En fin översikt över forskningsläget finns här:
http://wox.sagepub.com/cgi/content/abstract/32/2/140
Som jag tolkade Ulvskog så syftade hon på möjligheten för barn till låginkomsttagare att skaffa sig utbildning och hög inkomst (nu blir ju inte lönen för högutbildade med automatik så hö, men det är ju en annan femma). Där verkar du ge henne rätt, Andreas.