Internet: Bra eller dåligt för demokratin?
När det händer något tragiskt, jagas det syndabockar. Just nu ligger internet, bloggar och dataspel risigt till. Så här skrev exempelvis Thomas Hylland Erikson, professor i socialantropologi, i Svenska Dagbladet nyligen, med anledning av händelserna i Norge:
Rubrik: Internet filtrerar fram hat.
… Med god hjälp från internet (och ”World of warcraft”) gick han [gärningsmannen] allt djupare in i en parallellvärld där gråzonerna är borta, alla frågor har enkla svar, och bara ett fåtal problemställningar kräver uppmärksamhet.
Tesen kan uttryckas som att internet gör det lättare för människor att undvika motargument och nyheter som inte passar in i den givna världsbilden: En “ideologisk tunnel-existens” (Bo Rothsteins uttryck).
Stämmer det? Nog gick det att läsa selektivt och hoppa över artiklar från meningsmotståndare även i gammelmedia? Men visst, vill man uteslutande få nyheter från något extremt ideologiskt perspektiv och inget annat, är det lättare nu än förr.
Internet gör det dock också lättare att argumentera emot. Naturligtvis är det mycket jobbigare att ta debatten i kommentarstrådarna där främlingsfientliga hänger – men kanske gör det också mer nytta än att bära en ‘jag gillar olika’-knapp?
Slutligen: Internet innebär kraftigt sänkta kostnader för informationsspridning. Det betyder att mäktiga aktörers distributionsmonopol luckras upp. Kina kan exempelvis inte låtsas som ingenting när tågen spårar ur och 40 personer dör (DN-artikel).
Om man lägger ihop dessa effekter och andra, är det mest troliga att internet är bra eller dåligt för demokratin?
Reader Comments (8)
Det är också lättare för vem som helst att vinkla en nyhet med hjälp av internet, inte bara gigantiska mediakonglomerat eller statstelevisionen. Att hitta korrekt information på nätet är inte nödvändigtvis lättare än det var att hitta den i ett bibliotek: om det kostar mer att sprida information kommer det att bli en selektion på vad som sprids; annorlunda uttryckt, billig informationsspridning innebär också billig desinformationsspridning. Bra eller dåligt?
En annan intressant följd är ju att privatpersoner som twittrar eller driver bloggar har möjlighet att publicera viktig information utomlands innan ambassader eller utrikeskorrespondenter har fått reda på att något har hänt. Vad händer om man så småningom får en situation där bloggar och twitter genomgående publicerar snabbare än nyhetsmedier? Har vi då verkligen uppnått något som är bra för demokratin? Demokrati kan ju inte bara handla om att alla ska ha möjlighet att tycka till och delta. Folk kommer dessutom ändå att också efterfråga de mer djuplodande artiklarna som ofta bara tidningarnas pappersversioner kan erbjuda.
"Vad händer om man så småningom får en situation där bloggar och twitter genomgående publicerar snabbare än nyhetsmedier?"
Du menar _traditionella_ nyhetsmedier, antar jag? Bloggar och twitter är väl per definition nyhetsmedia?
"Har vi då verkligen uppnått något som är bra för demokratin? Demokrati kan ju inte bara handla om att alla ska ha möjlighet att tycka till och delta."
Nej, inte _bara_ detta, men just denna del kan knappast andes vara dålig för demokratin (torde väl gälla för de flesta demokratibegrepp)
"Folk kommer dessutom ändå att också efterfråga de mer djuplodande artiklarna som ofta bara tidningarnas pappersversioner kan erbjuda."
Visst kommer de det (även om jag inte ser varför det måste vara på papper). Så vad är det som inte är bra för demokratin?