Uppsatsen om hur kvinnor skapar högre vinster klar
Via Daniel har jag nu fått läsa uppsatsen om hur kvinnor i företagsstyrelsen ger högre vinster. Den är välskriven, betydligt mer nyanserad än DN-artikeln, och förmodligen värd sitt betyg VG.
Den har dock en svag punkt just där jag misstänkt, nämligen i diskussionen av orsakssambandet. Under rubriken "Hönan eller ägget" (som upptar en halv av totalt 35 sidor) diskuteras om det är kvinnor som orsakar vinster, eller om det är företag med höga vinster som tycker sig ha råd med kvinnor i styrelsen.
Men den mest uppenbara invändningen - att det kan vara en helt spuriös korrelation - diskuteras inte. Det första Svante Körner lärde mig på statistik 1-10 var att samvariansen mellan radiosändningar och sinnessjukdomar inte bevisar orsakssamband vare sig från det ena eller andra hållet.
I min värld faller dock skuggan inte över uppsatsförfattarna, utan över DNs debattredaktör. Av redaktören för landets viktigaste (?) debattsida kan man åtminstone kräva följande:
- att han genomskådar skillnaden mellan korrelation och orsakssamband
- att uppsatsstudenter på D-nivå inte kallas forskare vid Uppsala universitet.
- att en publicering av en debattartikel som bygger på en D-uppsats förutsätter att uppsatsen är framlagd, godkänd och finns tillgänglig för den som vill läsa.
i? Andra bloggar om: dn-debatt, forskning, jämställdhet, massmedia, företagsvinster
Författarna är också tydliga med att beskriva den tänkbara mekanismen från kvinnorepresentation i styrelsen till högre vinster:
Om heterogena styrelser är mer kreativa och innovativa samt är bättre på att hitta nya marknader och kunder borde det ge upphov till fler möjligheter och bättre affärer. [...]
Förmågan till kreativt tänkande och tänkande utanför ”boxen” ökar och därmed ökar förmågan att fatta mer långsiktiga strategiska beslut s.k. ”Blue ocean strategier” (Kim & Mauborgne 2005)
Reader Comments (9)
Hälsningar
En av författarna
Utan att ha läst varken artikeln eller uppsatsen kan jag ändå beklaga tendensen att vissa sociala mål (som representation och lika möjligheter) i slutänden värderas efter deras ekonomiska effekter. Jag antar att de flesta anser att betydelsen av kvinnors representation i styrelser inte enkom avgörs av det ekonomiska utfallet?
Jag erkänner dock villigt att jag missade att de inte sätter vinsten i relation till företagets storlek (jag var nog alltför upptagen med att leta kausalitetsresonemang :-)