Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem


tisdag
jan102006

Förenklad antifrihandelsargumentation i The Guardian

Den oftast väldigt läsvärda The Guardian tokar ibland till det, exempelvis när en artikel argumenterar mot frihandel genom att jämföra tillväxt i Mexico och Vietnam:

Since Mexico signed the Nafta (North American Free Trade Agreement) deal with the US and Canada in 1992, its annual per capita growth rate has barely been above 1%. Vietnam has grown by around 5% a year for the past two decades.

Om Guardianartikeln var en besvikelse, är följande svar från Robert MurphyMises-institutet en positiv överraskning, bland annat eftersom han är solklar på vad teorin säger - och inte säger:

Lowering trade barriers will cause an immediate increase in real income, but it won’t necessarily lead to perpetual increases year after year. Per capita economic growth [...] is due to such factors as technological innovation, institutional reform, and net capital investment. Free trade will thus cause higher rates of growth in the long run only if it works through these other factors.

I övrigt påpekar Murphy det uppenbara: Det finns många andra skillnader mellan Vietnam och Mexico som påverkar båda länders tillväxt. Och Nafta-avtalet innebär - namnet till trots - inte fri handel.

måndag
jan092006

Enstaka ruttna polisäpplen?

Justitiekansler Göran Lambertz har gjort sig ovän med polisfacket. Ungefär så här sade han i Ekots lördagsintervju:

...det finns i vissa kretsar bland poliserna en kultur som innebär att man ibland ljuger för att skydda varandra, och kanske ibland också för att få fast en person som man säkert tror är skyldig [...] och det tar emot för domstolarna att uttrycka att de tror att en polis ljuger...

Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen, är kritisk, och i P1-morgon möttes de två. Karlsen kräver bevis och frågar retoriskt "Var finns de här subkulturerna?". Lambertz har naturligtvis inga bevis i juridisk bemärkelse, men han hade plockat med sig rejält med böcker, domar och artiklar till studion, som alla styrker hans tes.

Debatter som den här blir lätt lite konstiga, eftersom Lambertz med nödvändighet låter minst sagt vag när han anekdotiskt berättar vad han hört och läst att kriminella brukar säga till sina advokater. Å andra sidan ger Karlsen ett misstänkt naivt intryck när han inte vill erkänna existensen en speciell poliskultur utan istället talar om "ett och annat fall" av poliser som begått fel. Rikspolischefen tycker att Lambertz uttalande inte ens är värt en kommentar eftersom det är "för löst i konturerna."

Men visst finns det en speciell poliskultur - en snabb sökning på "police culture" i de vetenskapliga databaserna gav mig 48 publicerade artiklar, mestadels inom psykologi. Ur abstract på en av de första träffarna läser jag:

The unique nature of law enforcement has always fostered a distinct subculture that often pushes law enforcement officers (LEOs) to accept unique cultural tenets that are quite different from those held by average citizens
Källa: Woody (2005) The Police Culture: Research Implications for Psychological Services.

 

Naturligtvis vill dock polisfacket inte diskutera poliskultur alls. Istället används försvarslinjen att det finns enstaka ruttna äpplen inom poliskåren. Dessa ska dömas, och övriga ska slippa problemetiseras av sådana som Lambertz.

Enstaka ruttna äpplen var även USAs försvarslinje efter skandalen i Abu Ghraib, och den har till och med använts för att förklara förintelseläger. Den håller inte i något av fallen - se exempelvis detta läsvärda inlägg av Scott Horton.

Förklaringar som bygger på ruttna äpplen är förrädiskt tilltalande, eftersom problemets lösning ser ut att vara så enkel: Sparka eller fängsla de ruttna äpplena så är saken biff. Men problemet är mycket mer komplext än så, och jag kan inte se varför den svenska poliskåren skulle vara ett undantag.


måndag
jan092006

Calmfors om tjänstehandel

Lars Calmfors hör till de ekonomer som är riktigt duktiga forskare, men som inte syns på debattsidorna riktigt lika ofta som vissa andra. Å andra sidan, när han ger sig in i debatten har han nästan alltid något viktigt att säga, och han är mycket nyanserad. På DN-debatt gör han idag följande poänger om byggfackets protektionism:

  • Man kan inte rimligen anklaga facket för att vara omoraliskt. Facket agerar precis som vi förväntar oss att en intresseorganisation gör: slår vakt om sina privilegier.
  • Samhällsekonomiskt är frihandel att föredra, och det är ologiskt att ha frihandel för indutriprodukter med inte för tjänster.
  • Det finns oundvikliga omställningskostnader för dem som tidigare gynnats av att vara skyddade mot konkurrens.
  • Lagstadgad minimilön skulle kunna vara en lösning, men det finns en risk att den sätts så högt att vissa enklare jobb försvinner.

lördag
jan072006

Ståldal om trängselavgifterna

Av Ekots bloggkrönika om Piratpartiet uppmärksammas jag på att ännu en trevlig figur i den förbundsstyrelse jag en gång satt, bloggar för fullt: Mikael Ståldal. Tycker Ekot borde citerat det kloka han skriver om trängselavgifterna istället - här och här.

fredag
jan062006

Selektiv läsning av Newsweeks Sverigehyllning

Den här artikeln om Sverige i Newsweek lär eka ett tag i debatten. Den börjar som en hyllningsartikel, men blir mer nyanserad efter ett tag. Och naturligtvis läser LO-bloggare som Nicklas Eriksson artikeln ganska selektivt ("Men Anna, det som inte är så positivt är det ju Reinfeldt som säger. Och att borgare aldrig får nog, det är ett välkänt faktum.")

 Så låt oss för ögonblicket lägga den låga sysselsättningen åt sidan, och strunta i att svenskar är minst benägna att starta eget inom hela EU, som Klas Eklund påpekar i artikeln. Men någon inom vänstern kanske kan vara lite självkritisk och erkänna att Eklunds tredje kritiska punkt är allvarlig:

"[...] and the 'total inability to handle the integration of immigrants,' who face an unemployment rate one third higher than native Swedes. The disparity is among the widest in Europe."

 

torsdag
jan052006

Heja Johan Lönnroth!

För den som vill ha lite insikt i vänsterpartiet, rekommenderas Lönnroths öppna brev till Ohly. Långt och detaljerat, så det är nog bara partiforskare som orkar läsa allt.

torsdag
jan052006

Konsekvenserna av att kunna välja 100% ersättningsnivå

Johnny Munkhammar skrev i gårdagens SvD att man borde få välja vilken ersättningsnivå man vill ha i socialförsäkringarna, och premien man betalar ska vara sådan att den "följer med ersättningsnivån: låg ersättning, låg skatt." Enligt artikeln förhindrar detta att alla väljer 100 procents ersättningsnivå.

Vilka konsekvenser skulle detta förslag skulle få? Detta skulle kunna vara en tentamensfråga på en ganska avancerad kurs i offentlig ekonomi. Här kommer en början.

För det första måste slås fast vad som avses med att "premien följer med". Numera är det ju endast pensionssystemet som har en egenavgift, övriga socialförsäkringar finansieras på pappret främst av arbetsgivaravgifter. Ska den som väljer lägre ersättningsnivå få sänkt skatt eller ska dennes arbetsgivare få sänkt arbetsgivaravgift?

En större fråga är hur mycket man ska vinna på att minska sin ersättningsnivå: Ska premiesänkningen bygga på den individuella risken, risken hos någon grupp man tillhör (kön, yrke, allergiker), eller på genomsnittsrisken bland alla försäkrade?

Jag dryftade saken med Johnny, som inte hade någon bestämd uppfattning. Sannolikt är det dock endast det sista som är praktiskt genomförbart (och kanske även etiskt tänkbart). Då är det troligt att de som skulle välja 100% är de som har högre risk än genomsnittet, eftersom de ekonomiskt tjänar på detta. (Fotnot: Eftersom moral hazard-problemen lär förvärras när ersättningsnivån närmar sig 100%, får man nog tänka sig att premien stiger icke-linjärt när ersättningsnivån närmar sig 100%, annars blir det väldigt dyrt.)

Huruvida folk med risk under snittet skulle välja 0% är däremot inte uppenbart. Avgörande är om de kan köpa ett billigare skydd på en privat försäkringsmarknad. Då måste de trovärdigt kunna signalera att de är lågrisk-personer. Detta kan vara ganska svårt, kräva medicinska tester, undersökningar av sjukdomar i familjen och annat kostsamt.

I vissa fall kommer dessa riskdiskrimineringskostnader sannolikt att vara så höga att lågriskgrupperna trots allt väljer att stanna kvar i den offentliga försäkringen, där de väljer lägre ersättningsnivå. Konsekvensen av förslaget blir då att socialförsäkringen omfördelar mer till högriskgrupper.

I andra fall är det lätt att signalera att man tillhör en lågrisk-grupp, exempelvis för män som vill slippa betala pensionsavgifter för kvinnor som i snitt lever längre. Effekten av förslaget blir då att män skaffar sig förmånligare privata försäkringar, medan kvinnor blir kvar i det offentliga systemet, som ekonomiskt måste kompensera männens uttåg på något sätt. Troligen får kvinnor som vill ha lika hög pension som män arbeta lite längre (pensionssänkningar och skattehöjningar riktade enbart mot kvinnor ter sig osannolika). Detta skulle möjligen kunna ses som rättvist just eftersom kvinnor lever längre.

Hittills har risken betraktas som exogen. Så är det naturligtvis inte, och en god idé med konkurrens och valfrihet är att det kan skapas bättre incitament för att med exempelvis friskvård hålla nere riskerna i sjukförsäkringen.

Detta är bara en grov ansats till konsekvensanalys av förslaget, och det är fritt fram för hugade att fortsätta.

Till sist vill jag påminna om vad som kan vara ett underskattat förslag från Fölster, Gidehag och Norén, som (om jag minns rätt) skapar incitament till förebyggande åtgärder utan att skapa ovan beskrivna problem med att olika riskgrupper selekteras på ett olyckligt sätt.
onsdag
jan042006

Om vägavgifter och civilisationens oundvikliga kostnader

Johan Norbergs försvar av trängselavgifterna har tydligen ånyo fått hans läsare att sätta kaffet i tokstrupen, och plocka fram sina bästa motargument ("Hur mycket fick du betalt för att hoppa upp i knäet på de gröna och sossarna?).

Själv är jag inte så förvånad över att en libertarian förordar självreglering med hjälp av prismekanismen. Lite frågande noterade jag dock Johans släng om det dumma i att intäkterna inte går tillbaka till folket i form av skattesänkningar.

Ty hela systemet kostar 3,8 miljarder som skattefinansieras. En halv miljard väntas komma in i avgifter. Dessa tänker man faktiskt inte festa upp, så skattebetalarna kommer undan med 3,3 miljarder netto. Sveriges skattebetalare, inte Stockholms, nota bene.

Hursomhelst, för en nyliberal torde Paulas invändning vara den bästa: Det blir ju trots allt högre skatt.

Själv ser jag i denna diskussion en chans att veva ett av mina favoritargument mot just nyliberaler, nämligen att användandet av prismekanismen inte är gratis. Det finns kostnader för betalningssystemet som på något sätt måste delas av alla som gynnas av dess effektivitet, på samma sätt som upprätthållandet av äganderätten och avtalsrätten har en kostnad som på något sätt måste fördelas på ett kollektiv. Denna kostnad blir högre ju bråkigare folk är, och ju klumpigare upphandlingen sker.

Slutsats: Skatt är inte stöld - det är marknadspriset för att slippa leva i Hobbes world of warcraft (där det som bekant inte bara rådde trängsel utan också en del annat bus...)

(Vad sägs om det prettoinlägget från en som aldrig spelat WoW, inte läst Hobbes i original och nyss flyttat från Lund till Östermalm, och således bara sett de jämrans tullstationerna på bild???)

onsdag
jan042006

Socialbidrag för arbetssökande ska endast gälla nordbor?

Regeringen har utrett om EU-medborgare som söker jobb i Sverige ska kunna få socialbidrag. Bara om de kommer från Norden, blev svaret. Och de som kommer från Norden, behöver inte ens vara EU-medborgare. Läs mer om detta hos Dennis.

De nordiska gemenskapsbanden tycks vara betydligt starkare än EU-medlemskapets formella institutioner.


tisdag
jan032006

Den bisarra intelligent design-debatten

Visa debatter i USA ter sig helt barocka från ett svenskt perspektiv. Dit hör debatten om att i skolorna lära ut intelligent design, idén att bl a människan är så fiffigt konstruerad att fiffigheten i sig motbevisar evolutionsteorin och stödjer idén om Gud som en intelligent designer.

Ett av de roligare inläggen i denna debatt hittade jag här av journalisten David Smillie.

Why would an intelligent designer equip each of us with an appendix — an organ whose sole purpose is to become infected and periodically explode? If this was Intelligent Design, then it implies the designer hates us the way many interior designers hate the people who actually live in their creations.

Men ännu roligare är förmodligen websiten som beskriver sig som "Satirical critique of the intention of the Kansas school board to teach intelligent design" och som därför lanserat det flygande spaghetti monstret. I ett öppet brev till  Kansas skolstyrelse har de skrivit:noodledoodlewall.jpg

Let us remember that there are multiple theories of Intelligent Design. I and many others around the world are of the strong belief that the universe was created by a Flying Spaghetti Monster. It was He who created all that we see and all that we feel. We feel strongly that the overwhelming scientific evidence pointing towards evolutionary processes is nothing but a coincidence, put in place by Him.

Med sådan argumentation, vem behöver Dawkins?

Läs mer hos exempelvis Tankeorganisation.

tisdag
jan032006

Valår igen. Skoj.

Trots att Sverige numera har fyraåriga mandatperioder, känns det som om det är val allt oftare. Kan detta vara ett ålderstecken måhända?

När jag såg den här bilden från jinge, blev jag trött på valrörelsen redan dag tre detta valår.

b140.jpg Snart kommer väl MUF att trycka upp ett fejkat sossemärke där det står "Längtar du också tillbaka till Sovjet?".

Men eftersom Morian redan manat till sans, ska jag jag försöka jobba upp lite optimism istället. Mina vänner påstår att om man kryssar klokt går det fortfarande att rösta på folkpartiet, och i så fall är det Gulan som gäller. Googlingen verkar ju lovande, men på sikt hoppas jag nog att det kommer en hemsida eller blog eller nåt. Annars hamnar krysset nog hos Birgitta ändå.

måndag
jan022006

Mer om oxytocin

Jag har lärt mig mer om oxytocin. Tydligen höjs nivån hos kvinnor under förlossningen, en akt då det nog kan vara lämpligt att lita på att andra hjälper till.  Mer hos Zack Lynch.

En intressant fråga är hur man som samhällsvetare ska se på forskningen som kopplar oxytocin till beteende. Ska samhällsvetare göra halt vid kroppen och betrakta hjärnan som en svart låda? Det verkar orimligt. Å andra sidan betyder ju korrelationen mellan oxytocin och beteende inte att frågan om tillitens orsaker besvarats på ett särskilt meningsfullt sätt. Nu är vi ju nyfikna på vilka upplevelser som höjer våra oxytocinnivåer.

Errors occurred while processing template[pageRendered/journal.st]:
StringTemplate Error: Can't parse chunk: {settingHomePageKBArticle}" target="_blank">Learn how.</a></li>
<li>If you have already selected a front page, make sure it is enabled. Click on the Cubes icon (top right) and then click the "enable page" button.</li>
</ol>
</div>

: expecting '"', found '<EOF>'
StringTemplate Error: problem parsing template 'pageRendered/noDefaultModule': null
StringTemplate Error: problem parsing template 'pageRendered/noDefaultModule': null