Nu påstår TCO att LAS inte orsakar ungdomsarbetslöshet eftersom "bara en av 40 ungdomar har förlorat jobbet på grund av turordningsreglerna." (ur Debattartikel i Aftonbladet)
Orsak: TCO har i AKU-data har hittat att 2,5 procent av arbetslösa 15-24 åringar blivit arbetslösa pga "personal- eller driftsinskränkningar".
Invändning: LAS kan skapa ungdomsarbetslöshet genom andra kanaler. Ytterligare 13 procent hade tidigare ett tidsbegränsat arbete och LAS kan (för alla åldrar) bidra till att dylika inte förlängs.
Vidare kan LAS (i kombination med höga ingångslöner för ungdomar) gör arbetsgivare ovilliga att anställa ungdomar, så att dessa i stor utsträckning går direkt ut i arbetslöshet (vilket också är vad TCOs rapport visar: 55 procent av arbetslösa ungdomar är nyinträdda på arbetsmarknaden).
I TCO-utredarnas blogginlägg talas dock bara om turordningsreglerna och i rapporten heter det att
97,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har aldrig befunnit sig i en situation där turordningsreglerna ens teoretiskt kan ha påverkat deras arbetslöshet.
Endast med en väldigt mekanism (juridisk?) syn på teori är detta korrekt: Om turordningsreglerna påverkar efterfrågan på arbetskraft, kan detta mycket väl påverka ungdomars möjligheter att få jobb. Och då befinner sig alla ungdomar i en situation där reglerna teoretiskt kan ha effekt.
Ett litet sidospår: Intressant är att citatet fortfarande rör endast om turordningsreglerna, Utredningens rubrik talar om "LAS turordningsregler", medan Aftonbladets rubrik talar om LAS (som ju är betydligt mer än bara turordningsreglerna).
En generell kommentar: Turordningsreglerna har funnits i ungefär 30 år nu. I den mån de faktiskt ställer till det för både arbetstagare och arbetsgivare, borde det ha utvecklats sätt att kringgå dem.
Mot turordningsreglernas kritiker invänds ofta att reglerna i praktiken inte spelar så stor roll: Det mesta löses genom att arbetsgivaren förhandlar med facket (vilket förklarar att en utvärdering likt TCOs inte hittar någon stor effekt).
Men om turordningsreglerna i praktiken inte reglerar turordningar, måste man fråga sig vad poängen är.
En gissning: Lagen innebär alltjämt en maktförskjutning från arbetsgivare till fack. Men arbetsgivaren har dock ett svar: De facto-tvånget att förhandla fram turordningsundantag med facket är en ökad arbetskraftskostnad för arbetsgivaren, och arbetsgivaren kan väntas svara med minskad efterfrågan på arbetskraft på marginalen.
Och - för att följa resonemanget hela vägen - vilka är det på marginalen som inte blir anställda? Det bör vara de grupper där vinsten med en anställning endast marginellt uppvägde kostnaderna: Folk som pga oerfarenhet, språkproblem eller mindre ohälsa har minskad produktivitet är förlorarna på de så kallade trygghetslagarna.
En hel del empiri bekräftar detta teoretiska resonemang, se exempelvis längst ned i detta inlägg på ekonomistas.