Gissningar om RUT-avdragets framtid
Vad kan tänkas hända med RUT-avdraget efter ett regeringsskifte i höst? Tre tänkbara alternativ, modellerade efter tre helt andra frågor: A. Turordningsreglerna i LAS; B. kärnkraften eller C. friskolorna.
Vad menas?
Alternativ A innebär att RUT avskaffas omedelbart efter en rödgrön valseger, så resolut att framtida borgerliga regeringar inte ens kommer att bry sig om att försöka återinföra avdraget.
B innebär att de rödgröna enas om att avskaffa avdraget i en takt förenlig med målet om full sysselsättning dock senast 2020.
Jag gissar att båda ovanstående är ganska osannolika, och satsar mina slantar på alternativ C, att hus-avdraget är den nya skolpengen. Jag tillåter mig att brodera ut lite...
C. Avdraget avskaffas under mandatperioden, men återinförs omedelbart under annat, mer socialdemokratiskt klingande, namn.
Det nya avdraget är riktat mot låginkomsttagare och äldre, men efter några år har gränserna glidit så att de flesta kvinnor räknas som låginkomsttagare, och alla över 55 räknas som äldre.
Historien skrivs om så att utländska statsvetare kommer att hävda att socialdemokraterna införde avdraget (jfr skolpengen).
Daniel Lind utvärderar avdraget och kommer fram till att den höga sociala rörligheten i Sverige gör att avdraget inte blivit en fattigdomsfälla, utan snarare en väg in på arbetsmarknaden.
Mona Sahlin påpekar stolt att hon redan 1996 insåg att detta var framtidens melodi för socialdemokratin.
Frågan är väl bara vad det kommer att heta.
Hushållsstöd för arbetarklassen, kanske? Förkortat: Husa.
Så ett tips till andra sidan: Skippa genast argumentet att man ska leva som man lär, nyligen vevat i Aftonbladet. Det finns nämligen ingen poäng att systematiskt leva som man lär. Ibland är det direkt korkat att leva som man lär.
Det man förespråkar som politiker är en idé om hur samhället skulle kunna fungera. Hur man lever är ett privat rationellt beslut baserat på hur samhället ser ut just nu.
I spelteoretiska termer: Jag kan argumentera för att en annan jämvikt är överlägsen, men min strategi bygger på förväntningar om folks beteende i nuvarande jämvikt.
Fortfarande inte övertygad? Ok. Jag anser att man bör köra på höger sida vägen. Men jag sätter ingen dygd i att göra detta överallt, exempelvis i London. Hyckleri? Snarare hänsyn och självbevarelsedrift.
När politiker inte lever som de lär, är det ofta mer fruktbart att kritisera lärorna än levernet. Så låt socialdemokrater anställa hemhjälp, bo i bostadsrätter, sätta barnen i friskola och så vidare. Men fråga gärna dem på vilket sätt samhället skulle bli bättre om ingen betedde sig så.
Ingen ny debatt f ö. Men en av de frågor där jag håller med Ali Esbati.