Krönika om högskoleexpansionen
![Date Date](/universal/images/transparent.png)
![Category Category](/universal/images/transparent.png)
Oktober-krönikan dryftar högskoleexpansionen ur ett humankapitalperspektiv. Lika festligt som det låter, bl a i VK.
Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.
His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.
He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).
Oktober-krönikan dryftar högskoleexpansionen ur ett humankapitalperspektiv. Lika festligt som det låter, bl a i VK.
På måndag blir det Göteborg, där jag först talar på LP-seminariet, och sedan på WaW.
LP är Labour and Public economics, inget konstigt med det. WaW är ett kul påfund som de beskriver som
"We are the World" -talks and open discussions on political-economic subjects ofmultinational interest, often with an interdisciplinary angle and sometimes outside the mainstream of the subject. Partly financed by agrant from S A Hedlunds Foundation. |
Monday 5 November, 11.30-12.30, Conf.room E-6, LP
Andreas Bergh, Lund University/Ratio:
"How does the welfare state best promote equality?" (no paper)
Monday 5 November, 14-15, Room E-43, WaW
Andreas Bergh, Lund University/Ratio:
"Sverige, den kapitalistiska välfärdsstaten: Vad lär vi oss av Sveriges framgångar?"
Med anledning av att valda delar av att Ratio plitar på en rapport åt Globaliseringsrådet, fick jag idag anledning att bemöta påståendet att välfärdsstatens andel av BNP minskat den senaste tiden. Jag brukar skriva att så inte är fallet, och min standardreferens är Castles (2004).
Men Castles senaste data är från 1998, så i ett anfall av ambition dök jag ner i OECDs Social Expenditure Database (via UB kommer åtminstone LU-folk åt ännu färskare siffror). Det visade sig (såklart) att OECD inte bara lagt till nya data, utan även reviderat de historiska siffrorna en smula. Nu ser det ut så här:
Totala välfärdsutgifter enligt OECD som % av BNP: [1]
1960 1980 1998 2003 (senaste tillgängliga)
Skandinavien: 9,5 22,2 26,3 26,6
Sverige: 10,8 28,6 30,5 31,3
OECD-snitt: 10,1 17,4 19,6 20,9[1] Källa: OECD Social Expenditure Database.
(Trenden är ungefär densamma för totala offentliga utgifter och totala skatteintäkter).
Slutsats: Välfärdsstaten har inte minskat. Dess tillväxttakt har dämpats rejält, men än är den positiv.
Så varför hör man stundom motsatsen? För Sveriges del jämförs stundom med 1993. Detta år föll BNP för tredje året i rad, och arbetslösheten slog rekord. Kvoten hade alltså extrema värden i både täljare och nämnare. Motiven till den spridda myten om välfärdsstatens kollaps kan var och en spekulera kring.
Och för tydlighets skull: Om orsakssambandet mellan procentsatserna och globaliseringen påstår jag här ingenting. Ett första steg är att enas om hur verkligheten ser ut, vilket kan vara nog så svårt.
Eftersom det typiskt sett finns motverkande inkomst- ochsubstitutionseffekter kan vi inte säga hur den intensiva marginalenpåverkas av att marginalskatten sänks. [...]Gissning: Snart kommer regeringen med någon idé om hur man kan motverka att den övre medelklassen minskar sitt arbetsutbud. Avskaffad värnskatt är nog politiskt omöjligt, men säg att man sänker hela den statliga inkomstskatten med några procent? Eller flyttar upp skiktgränsen rejält?
Vad kan vi då säga om föreliggande förslag givet dessa allmännaöverväganden? Grundavdraget höjs, marginalskatten sänks något förarbetsinkomster mellan 120 000 och 200 000 kr, och marginalskatten äroförändrad för individer med inkomster över 200 000 kr. Arbetskraftsdeltagandet borde otvetydigt öka för dem som intejobbar; för individer som redan jobbar och får enmarginalskattesänkningen kan vi strikt mening inte säga något; förindivider som redan arbetar och har inkomster över 200 000 kr skulle vitypiskt sett förvänta oss att arbetsutbudet minskar.
Ang antologin om institutional competition: Ni som hjälpte till att korrigera ett syftningsfel i marknadsföringstexten här, kan nu beskåda resultatet här.
Själv är jag mer nyfiken på Rodriks senaste, "One Economics, Many Recipes: Globalization, institutions and economic growth". (länktips från henrik och niclas)
Själv är jag fjättrad i föreläsningssalen ett tag till (nåja), men ni som är i stockholm kan ju droppa in på invigningen av nya Ratio.
(man skulle anmält sig ser jag, men i mån av plats är det fritt fram att gå upp och testa mitt höj- och sänkbara skrivbord, provsitta i partiforskarens fåtölj och prata med Dan om entreprenörskap och med Niclas om skönhet.)
Inget av de 15 projekten gick fritt från kritik. I två tredjedelar fanns väsentliga fel i projektens räkenskaper. [...] I ett av tre fall förekom oriktiga handlingar som fejkade kvitton och närvarolistor.Vad lära av detta? Antag att man skär ner på biståndet. Kommer detta att gå ut över korruptioneller över fungerande projekt? Sannolikt det senare: så gör förvaltningen helt naturligt för att motivera sin budget (exempel).