Nya data över utanförskapet, 1970-2009
SCB har publicerat nya data om hur många av de vuxna som återfinns i våra olika transfereringssystem. De förefaller vara helt kompatibla med min existerande tidsserie från Anna Hedborgs socialförsäkringsutredning SOU2006:86, så jag har nu helt sonika förlängt serien (och låtit excel2007 designa diagrammet, sorry...)
Andel av 20-64-åringar i olika ersättningssystem (hekårsekvivalenter)
OBS: Värdet för 2009 är en gissning på basis av halvårsdata, samt för socialbidraget, min egen gissning att andelen på socialbidrag stiger från 1,5% till 2%, vilket är ungefär 2000 års nivå.
Rensar man för kortsiktiga fluktuationer, ser väl detta ganska lovande ut?
Om måttet: Det är en väldig debatt om hur "utanförskap" ska definieras, och någon korrekt definition finns inte. Professor Bertil Holmlund har rätt i att termen är olämplig för internatinoella jämförelser. Men det intressanta med kurvan ovan är utvecklingen i Sverige över tid, rensad från konjunktursvängningar.
Siffror om detta har för övrigt funnits tillgängliga länge, låt vara att de först på senare tid kommit att kallas utanförskap. De brukar också mätas med helårsekvivalenter, vilket är rimligt (om en heltidsarbetslös får ett halvtidsjobb bör det såklart synas i statistiken), trots att miljöpartiets annars kloka Mikaela Valtersson inte gillar det.
Slutligen: Notera att det är helt meningslöst att diskutera utvecklingen av utanförskapet under Alliansregeringen som ett mått på hur bra denna regering skött sig. Kurvan var på väg neråt redan när Alliansregeringen tillträdde. Och ökningen 2009 är knappast enbart alliansens fel.
Den stora utmaning är att se till att finanskrisens verkningar på sysselsättningen blir temporära.