Andreas Bergh is associate professor in Economics at Lund university and fellow at the Research Institute of Industrial Economics in Stockholm.

His research concerns the welfare state, institutions, development, globalization, trust and social norms.

He has published in journals such as European Economic Review, World Development, European Sociological Review and Public Choice. He is the author of 'Sweden and the revival of the capitalist welfare state" (Edward Elgar, 2014).

Google Scholar
Ny hem


tisdag
aug212012

Går det att nå ut med ett nyanserat budskap? Fallet nystartszoner

När utredningen om nystartszoner kom, uppmärksammades också den skuggutredning jag donat med för Fores räkning. Den är ett bra exempel på svårigheterna att nå ut med ett nyanserat budskap. Men i motsats till vissa akademikerkollegor tycker jag inte att svårigheterna är oöverstigliga.

Några exempel: Jag skrev ett blogginlägg, som snappades upp av duktig debattredaktör och blev till en debattartikel i Dagens Samhälle. Så långt allt väl. Ingressen till debattartikeln skrev jag dock inte själv. Den lyder i sin helhet:

Det finns en förhoppning om att så kallade nystartzoner ska skapa fler jobb och minska arbetslösheten i utsatta områden i Stockholm, Göteborg och Malmö samt exempelvis Borlänge och Södertälje. Men den stämmer inte. Vår utredning visar att tanken är god men att den inte fungerar i verkligheten.

I synnerhet sista meningen är olycklig. Det förhåller sig snarare tvärtom: Grundtanken är fel, men förslaget kommer sannolikt ändå att ha viss effekt “i verkligheten”. Den som läser artikeln ser att jag skrev följande:

Förhoppningen är att förslaget ska bidra till ökad sysselsättning i utsatta områden i de tre storstäderna samt i exempelvis Borlänge och Södertälje. Erfarenheter från andra länder talar för att detta är korrekt, men det är osäkert hur länge effekten varar samt om det är nya jobb eller bara omflyttning.

På Twitter citerades ingressen av sverigesresurser.se och spreds som vore den ett citat:

@Sverigesresurser.se @drbergh skriver i @dagenssamhalle att "tanken med nystartszoner är god men att det inte fungerar i verkligheten"

Men @Sverigesresurser.se erbjöd genast rättelse när jag påpekade att detta inte var ett faktiskt citat. Utmärkt!

Efter en intervju i Skåne direkt (Radio P4) står på nätet att läsa att jag “tycker det [nystartzoner] är en bra tanke” men “menar att det krävs mycket mer än att bara sänka arbetsgivaravgiften”. Utmärkt! Men samtidigt är rubriken

“Ekonom sågar nystartszoner”

Hade “Forskare tveksam till nystartszoner” verkligen varit en otänkbar rubrik?

Notera även texten på knappen för att lyssna på inslaget:

image

Är verkligen “tillåt skitjobb” bästa tvåordssammanfattningen av vad jag sa? Kanske var jag inte i toppform…

Slutsats: Ovanstående exempel passar in i min allmänna bild: Det går ofta bra att få en duktig journalist att återge ett nyanserat resonemang. Det är en god idé att börja med ett blogginlägg eller debattartikel där man väljer orden helt själv.

Problem skapas dock i ingresser, rubriker och knappar på websidor, som fylls med innehåll av andra än forskaren eller journalisten själv. Det lösryckta spetsas till och får ett eget liv på ett fascinerande (och stundom skrämmande) sätt. Jag har full förståelse för akademiker som drar sig för att uttala sig i massmedia av detta skäl.

Men det borde vara lätt att med bara liten medvetenhet bli mycket bättre!

onsdag
aug152012

Tre funderingar kring eventuellt slöseri med skattemedel

Många tidningar producerar just nu artiklar på formen "Skattefinansierad verksamhet hade personalfest - skickade notan till skattebetalarna". Hur upprörd bör man vara? (frågan gäller det eventuella slöseriet, inte journalistiken)

1. Om nivåerna: Även skattefinansierad verksamhet måste få ge sin personal löner, förmåner och fester. Men det finns nivåer för dessa som innebär att de berörda skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Var går gränsen? I boken Korruption, maktmissbruk och legitimitet resonerar jag kring frågan och landar i att gränsen kan dras vid de nivåer som krävs för att kunna rekrytera den personal som behövs för att verksamheten ska fungera. Löner, förmåner och personalvård bör alltså vara i nivå med vad personalen skulle kunna få i det privata näringslivet.

Slöseri med skattepengar kan alltså bli följden både vid för låga och för höga löne-, förmåns- och festnivåer:

Om nivåerna är för låga, blir det svårt att rekrytera kompetent personal och hela verksamheten blir lidande. I värsta fall fungerar den så dåligt att hela verksamhetskostnaden innebär slöseri. I det läget vore det ansvarsfulla att höja lönerna, få bättre personal, bättre verksamhet och därmed minska slöseriet.

Om nivåerna är för höga, kommer verksamheten att locka folk som inte skulle kunna få samma nivå någon annanstans. De skulle möjligen fortfarande bedriva verksamheten kompetent, men kostnaden skulle vara onödigt hög och det ansvarsfulla vore att sänka nivåerna och därmed minska slöseriet.

Tillämpas detta kriterium, skulle jag exempelvis hävda att kommunala fritidspolitiker har för dåligt betalt: För många skulle det vara en stor ekonomisk uppoffring att bli kommunpolitiker, vilket stundom går ut över verksamheten.

Att tillämpa kriteriet på Tillväxtverket eller på Näringsdepartementets enhet för regional tillväxt är svårare eftersom det (namnen till trots) inte är uppenbart vad verksamheten syftar till. Det är fullt tänkbart att om förmånerna på Tillväxtverket sänks kraftigt kommer vissa att sluta och kompetensen på dess personal att falla. Det är dock tveksamt om detta på något sätt skulle skada samhället.

2. Om innehållet: Skattelagstiftningen påverkar fördelningen mellan löner, förmåner och fester (både i privat och offentlig verksamhet). I ett land med höga skatter på arbete blir det relativt sett dyrare att belöna de anställda via lönekuvertet jämfört med fester, liftkort, städhjälp och dylikt, och således blir lönen ett mindre viktigt sätt att konkurrera om personalen. (I förlängningen leder detta till att lönespridningen blir mindre - lägre ginikoefficient för inkomster! - men ojämlikheten finns där ändå genom att graden av förmåner skiljer sig kraftigt åt mellan olika yrken och personer)

3. Vem ska bekosta vad? Verk, departement och politiska partier är samtliga skattefinansierade i Sverige, men principerna för vad de får göra med skattemedel och hur ansvar utkrävs skiljer sig åt. Den kanske viktigaste lärdomen av turerna kring näringsdepartementet är att gränsen mellan parti och departement inte alltid är så tydlig. En fråga (väl så viktig som frågan om vem som ska betala julfesten) är i vilken utsträckning departementets opolitiska tjänstemän ska ägna sig åt partipolitik - eller (annorlunda uttryck) vilka tjänstemän som bör ha partibeteckning.

onsdag
aug152012

Korrelation och kausalitet – del 4 (minst)

Fantastisk artikel i sydsvenskan: “Kost kan påverka skolresultat”

Ingress:

Ungdomar som äter frukt, regelbundna måltider och inte hoppar över frukosten blir lugnare och har lättare att klara av skolan. Detta enligt en norsk undersökning som har publicerats i tidskriften ”Food and nutrition research”.

Sista stycket:

I den publicerade artikeln pekades det dock ut några begränsningar med undersökningen. Det ställdes inga frågor om hur mycket de norska ungdomarna faktiskt åt utan bara vad de åt. Ingen hänsyn togs heller till eventuella olikheter när det gällde deras sociala och ekonomiska bakgrund, om de motionerade eller inte samt deras sov- och drogvanor.

fredag
aug102012

Bygglov i Göteborg 50 000?

Stapeldiagrammet nedan visar sammanlagd avgift för bygglov och bygganmälan i kr, för de dyraste och billigaste kommunerna i Sverige (bland de 99 kommuner som svarade på enkäten från Svenskt Näringsliv, närmare bestämt Näringslivets regelnämnd, Delrapport 4 om regelförenkling på kommunal
nivå pdf-länk)

Två funderingar:

1. Varför är svarsfrekvensen så låg? Om Svenskt Näringsliv gör en enkät till samtliga Sveriges kommuner och undrar hur lång tid det tar att behandla en bygglovsansökan och vad det kostar, är det för mycket begärt att kommunen svarar?

2. Varför skiljer sig kostnaden så kraftigt, och varför är det dyrare i stora kommuner där det (tänker jag mig) söks om många bygglov? Där borde det ju finnas rutiner och stordriftsfördelar i behandlandet. För det kan väl inte vara så att vissa kommuner ser dessa avgifter som en intäktskälla och tycker det är medborgarnas betalningsvilja för bygglov som ska vara vägledande?

 

image

fredag
aug102012

Exempel på hur kommuner inte främjar tillväxt

Kommunen beviljade bygglov till en företagare, skrev arrendeavtal med en annan och glömde bort den tredje som ville köpa samma mark i Veberöd. –Det är helt sjukt. Jag reagerar inte längre. Nu ger jag upp, säger Christian Andersson, ägare till Ställningsbyggarna AB i Veberöd med 41 anställda.
Nu funderar han allvarligt på att flytta sitt företag till Sjöbo

Ur Skånska Dagbladet.

(Apropå vad tillväxtverket kanske borde göra…)

Dock finns ju näringslivets regelnämnd, som studerat bygglov

fredag
aug102012

Fler pusselbitar i krisen – varför den expansiva penningpolitiken inte tycks skapa inflation

(Bakgrund: Tidigare inlägg om krisens orsaker 1 2 3 4 5 6)

4 augusti publicerades en kort notis i DN:

ECB:s styrande råd beslutade i torsdags att höja gränsen för kortfristiga lån som Greklands centralbank kan acceptera som säkerhet i utbyte mot nödlån.

Gränsen har hittills varit 3 miljarder euro, men nu utökas den till 7 miljarder. Därmed kan Greklands regering få tillgång till ytterligare 4 miljarder euro

Den exakta innebörden av dessa ord är mystik även för skolade ekonomer. Uppenbart är dock att Greklands regering genom manövern får tillgång till nya pengar. I allt högre grad hanteras krisen i Europa genom att både banker och stater “rekapitaliseras”, ofta på sätt och villkor som inte är helt transparenta (LTRO är nyckelordet, och det kommer sannolikt mer av den varan).

Nyligen talade Lars Calmfors klarspråk i DN om vad som händer:

Om krisländerna verkligen är i grunden insolventa, kommer ECB att göra stora kapitalförluster om man köper […]statspapper som sedan faller i värde. [men] ECB kan alltid trycka hur mycket pengar som helst. […] Till skillnad från vanliga banker kan en centralbank förlora allt eget kapital och fortsätta att arbeta med ett negativt sådant. Det beror på att rätten att utge sedlar innebär tillgång till räntefria lån från företag och hushåll. […]

Calmfors anlägger även ett public choice-inspirerat synsätt på skeendet:

Att låta ECB och de nationella centralbankerna ta kostnaderna för krisstöden uppfattas ibland som ett sätt att inte belasta skattebetalarna [men] ECB-stöd till krisländerna är i själva verket ett sätt att dölja kostnaderna för krisstöden för väljarna, eftersom finansieringen i form av lägre offentliga utgifter och högre skatter skjuts på framtiden. Några parlamentsbeslut behövs inte heller. Det är lätt att förstå varför många politiker tycker att den bristande transparensen är bekväm. Men den är ett allvarligt demokratiskt problem [och] politiskt mycket farlig, eftersom de känslor som finns av att den politiska eliten manipulerar väljarna riskerar att förstärkas.

I flera av länkarna ovan, uttrycker jag skepsis mot försök att hantera krisen genom att sätta fart på sedelpressarna, dels för att nyskapande av pengar gör att pengarna faller i värde, dels på grund av de fördelningspolitiska implikationerna, och (framför allt) för att detta inte är en långsiktigt lösning. I kommentarsfältet och på andra håll har jag stött på två motargument rörande de två första punkterna, som jag funderat en hel del på:

Tänkbar invändning 1. Inflationen är fortsatt låg, så det är ingen risk att penningpolitiken är för slapp.

Korrekt. Men den korrekta jämförelsen är inte inflation över tid, utan vad inflationen skulle vara med en annan penningpolitik. Utan interventionism skulle priser och löner i krisländer och krisbranscher falla mot jämviktsnivåer. Många skulle bli fattigare men deras konkurrenskraft skulle återställas.

Den nuvarande penningpolitiken syftar alltså till att undvika deflation, och eftersom vi eljest sannolikt skulle se en kraftig sådan, är politiken inflatorisk trots att inflationen inte tar fart. Pengar är mindre värda än vad de annars skulle vara.

Tänkbar invändning 2. Den expansiva penningpolitiken leder inte till högre inkomstspridning

Korrekt igen. Men även här är den relevanta jämförelsen inte över tid, utan med ett kontrafaktiskt scenario. Med den rådande politiken (nödlån, partiella skuldavskrivningar, låga styrräntor och rekapitaliseringar av Europas banker) trycks nya pengar så att de som gjort stora förluster kan täcka dessa. Konsekvenserna av stora förluster för kapitalägarna mildras, arbetare slipper kraftiga reallönefall. Är detta bra eller dåligt?

När kapitalägare skyddas från stora förluster är detta (som jag ser det) normativt problematiskt: Inkomstskillnaderna i kapitalismen försvaras ofta med att kapitalägarna tar en risk, blir rik om det går bra, tar en förlust om det går dåligt. Om förlusterna socialiseras medan vinsterna är privata, är det inte längre kapitalism. Bortsett från denna normativa aspekt uppmuntras ett överdrivet risktagande, vilket hämmar den ekonomiska utvecklingen för alla.

När arbetarna skyddas från kraftiga reallönefall kan detta naturligtvis uppfattas som positivt. Men nackdelen är att konkurrenskraften inte återställs, och arbetarna får hög arbetslöshet.

(Det här blev långt… får spara lösningarna till ett senare inlägg ;-)

onsdag
aug082012

Är nystartszoner en bra idé?

NewImage

Förslag från utredningen om nystartszoner kom igår (nyhetslänkar: SvdEkot). I Visby presenterades den skuggutredning jag ledde på uppdrag av Fores, i vilken ett antal kloka tänkare gavs fria tyglar att fundera kring frågan och problemet med utsatta områden. (Det blir snart nytt seminarium i Stockholm på temat)

Utredningens förslag innebär en sänkning av arbetsgivaravgiften från drygt 30 till 10 procent för företag med max 50 anställda i ett antal områden, där andel sysselsatta understiger 44,5 procent, långvarigt försörjningsstöd överstiger 6,8 procent och andelen utan gymnasieexamen överstiger 31,3 procent.

Kommer detta att öka sysselsättningen?

Erfarenheter från andra länder talar för att det kommer att skapas viss sysselsättning. Dock är det tveksamt hur länge effekten varar, om det är nya jobb eller bara omflyttning, och självfallet skapas gränsdragningsproblem, upplevda orättvisor och snedvridningar just där gränserna sätts.

Är det en bra idé?

Förmodligen inte. I Fores-antologin gavs samtliga författare helt fria tyglar, och jag själv var om något försiktigt positiv till tanken i början av projektet. Men de flesta (Yves Zenou tydligaste undantaget) landar ändå i varierande grad av skepsis mot förslaget.

Om förslaget fungerar blir det lättare för individer i vissa områden att få jobb nära sin bostad. Men det grundläggande problemet är att de har svårt att få jobb överhuvudtaget. Lyckade stadsdelar kännetecknas inte nödvändigtvis av att människor jobbar geografiskt nära sin bostad. Det faktum att symptomen syns tydligast i vissa geografiska områden betyder inte att problemets orsaker finns i dessa områden. I värsta fall förstärker en särlösning områdets problemkaraktär så att problemen förvärras.

(Däremot finns en hel del att säga om stadsplaneringen av dessa områden, vilket belyses väl av Jerker Söderlinds kapitel i boken)

Det fundamentala problemet är att utsatta individer har svårt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Är det bättre än att göra inget?

Kanske. Men att göra inget borde inte vara ett alternativ.

Vad borde man göra istället?

Bryta upp de strukturer som bidrar till utsatthet hos individer. Dessa har ett geografisk mönster som syns exempelvis i statistiken över försörjningsstödsberoende på kvartersnivå, men strukturerna finns i hela samhället.

Tre förklaringar återkommer i samhällsdebatten som tänkbara diagnoser på problemen:

  • Bristande utbildning
  • Bristande marknadsmekanismer
  • Rasism och främlingsfientlighet

Ofta ställs dessa förklaringar mot varandra. Min bild - grundad på såväl studiebesök i berörda områden, andra utredningar och debattinlägg samt vetenskapliga artiklar - är att samtliga diagnoser stämmer i Sverige idag. Därför finns det skäl att söka lösningar i samtliga tre dimensioner. Några exempel:

  • Stärk den socio-ekonomiska potten i skolpengen (dess utformning varierar mellan kommuner och en relativt liten del fördelas på basis av skolområdets socioekonomiska karaktär).
  • Ersätt turordningsregler med generell anställningstrygghet.
  • Slopa idén om lärarlegitimation och låt skolorna rekrytera lärare som passar just den skolans elever.
  • Förändra försörjningsstödet så att det lönar sig bättre att arbeta.
  • Överväg ett körkortsstöd inom försörjningsstödet som gör det lättare för unga som vill ta körkort när hushållet har försörjningsstöd (alternativet är ofta svartarbete).
  • Gör stickprov vid anställningsintervjuer för att motverka diskriminering av utlandsfödda.
  • Höj grundavdraget i inkomstbeskattningen (kompensera med höjd moms).

Men om företag flyttar till dessa områden uppstår väl positiva kringeffekter?

Visst, och dessa externaliteter ska inte underskattas. Det uppstår en marknad för lunchrestauranger och dylikt, det ökar det politiska trycket på rimliga kommunikationer och det leder till möten mellan människor som annars inte skulle mötas. Men dessa effekter kan skapas effektivare utan selektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften, genom förändringar i principerna för utlokalisering av statliga verk. (Tänk om Sadev lagts i Göteborg eller Malmö istället för i Karlstad!)

Naturligtvis löser inte heller denna åtgärd grundproblemet, men som symbolåtgärd har den klara fördelar framför den selektiva sänkningen av arbetsgivaravgifter.

Fler förslag och källor finns i mitt slutkapitel i boken som kan läsas i sin helhet på nätet.

tisdag
aug072012

Utredningen om nystartzoner ger förslag på lättsvenska

Utredningen om nystartzoner har inte bara en sammanfattning i början. Den har en sammanfattning på lättsvenska, med extra korta rader. Det blir nästan poesi.

Utredningen tycker att Sverige ska ha 
ett system med nystartszoner.  
Utredningen tycker att företag i nystartszoner 
helt ska slippa betala sociala avgifter i fem år. 
Sedan ska företagen bara betala hälften 
av sociala avgifter i två år efter det.

Utredningen föreslår att reglerna för vilka områden 
som ska få bli nystartszoner
ska skrivas ned i en lag.
Myndigheten Tillväxtverket ska besluta 
vart femte år
vilka områden som ska få vara nystartszoner.

tisdag
jul312012

Om svartarbete vid Möllan

Sydsvenskan har haft ett antal synnerligen läsvärda artiklar om svartarbete i Malmö. Två citat ur Johanna Karlssons text skriven efter att hon jobbat ett år på en krog vid Möllan:

Om hur skatt kringgås:

Kontrolltider. Min chef börjar betala lite skatt för mig. Första gången han frågar efter mitt efternamn och personnummer har jag jobbat heltid på stället i ett halvår. Han sätter in lite pengar på mitt konto som jag genast får gå till bankomaten, plocka ut och lämna tillbaka. Sedan fortsätter vi som vanligt.

Om skatteincidens:

I maj blir de av oss som fått lite skatt inbetald ombedda att ta med våra deklarationer för att visa upp eventuell skatteåterbäring. Chefen tycker att vi kanske borde ta med det vi får tillbaka till restaurangen. Det är ju hans pengar från början, resonerar han. Det här är logiskt, får jag veta. De i köket som jobbar som vitast får nämligen stå för sin egen skatt. De ger alltså, med sin svarta lön, tillbaks vad arbetsgivaravgifter och skatt har kostat ens chef. 

En intressant illustration av att den faktiska bördan av en skatt bärs av den som har sämst möjligheter att vältra över den på någon annan, inte nödvändigtvis av den som formellt är ålagd att betala skatten.

måndag
jul302012

Varför jag inte skriver under “Manifesto for Economic Sense”.

http://www.manifestoforeconomicsense.org/ finns ett omtalat manifest kring hur den nuvarande krisen bör (och framför allt inte bör) hanteras, författat av ekonomer som menar att världens politiker just nu gör fel och inte lär av ekonomers samsyn kring krishantering.

Jag kommer inte att skriva under. Skälet är att texten i mina ögon ger en förenklad bild av problemet och felaktigt antyder att det finns en samsyn bland ekonomer kring vad politiker borde göra.

Några invändningar mot manifestet:

[om orsaken] Many policy makers insist that the crisis was caused by irresponsible public borrowing. With very few exceptions - other than Greece - this is false. Instead, the conditions for crisis were created by excessive private sector borrowing and lending, including by over-leveraged banks

Denna beskrivning är så förenklad att det ter sig farligt att basera åtgärder på den. För att förstå krisens orsaker måste man fråga sig varför den privata skuldsättningen ökade, varför bankerna var ‘over-leveraged’. Hade finansiella institutioner skäl att tro att förluster var offentliga medan vinster var privata? Hade de incitament att bli systemviktiga (‘too big to fail’)? Var problemen delvis att det rådde en oklar gräns mellan offentligt och privat?

Ingen kan rimligen avfärda dessa krisorsaker helt. Då är manifestets orsaksbeskrivning för enkel.

Vidare:

[om krisens natur] … The result of the spending collapse has been an economic depression that has worsened the public debt.

Visst faller efterfrågan när konsumtionen minskar. Men om konsumtionsnivån var ohållbar är det delvis en sund reaktion att detta sker. Att bara se krisen som en “spending collapse” är ensidigt.

Vidare:

[om hur krisen bör hanteras] At a time when the private sector is engaged in a collective effort to spend less, public policy should act as a stabilizing force, attempting to sustain spending.

Den här punkten bortser helt från skillnaden mellan diskretionär stabiliseringspolitik (som är svår att få att fungera som avsett) och automatiska stabilisatorer (dvs socialförsäkringar, som i sammanhanget kan beskrivas som institutionaliserad, fungerande Keynesianism).

Då väldigt få motsätter sig socialförsäkringar, antar jag att denna punkt är avsedd att försvara diskretionär stabiliseringspolitik, dvs politiska beslut om stimulanser i syfte att hålla uppe efterfrågan. Det kan fungera, men det fungerar bäst i länder med konjunkturella underskott, hög ‘state capacity’ och låg korruption. Dessa länder har dock ofta omfattande automatiska stabilisatorer, så det kan diskuteras om den aktiva stabiliseringspolitiken gör så mycket mer än att låta politikerna demonstrera handlingskraft inför väljarna.

I länder med strukturella underskott, dåligt fungerande statsapparat och hög korruption är det betydligt knivigare att få public policy ‘to act as a stabilizing force’, vilket är (ordagrant) vad manifestet förordar.

måndag
jul302012

Krönika om den ekonomiska krisen i Europa

Här i VK, även i DT (kortad) m fl.

Jordbrukssubventioner, industristöd och skyddstullar kan lindra för stunden, men skapar problem på lång sikt. … Det finns idag ingen enskild åtgärd som smärtfritt löser den nuvarande krisen. Men när Europas politiker nagelfar sina budgetar efter pengar att spara, finns det en post som borde skurits ned kraftigt för länge sedan: Den europeiska jordbrukspolitiken. Den är vansinnigt dyr på kort sikt, och genom att sätta konkurrensen ur spel skadar den hela världens ekonomi.

måndag
jul302012

Vad borde tillväxtverket göra?

DN (länk) har uppmärksammat att Tillväxtverket representerar och personalvårdar tämligen vidlyftigt. Det reser (bland annat) den intressanta frågan: Vad borde Tillväxtverket göra?

För många liberaler är det komiskt att det alls finns ett tillväxtverk. Dess verksamhet (såsom förvaltande av EUs strukturfonder) handlar mycket om geografisk resursomfördelning och inte så mycket om enbart tillväxt. Men givet att verket finns, vad skulle det kunna göra?

När jag kikar runt på tillväxtverkets sajt, eller läser i dokument om hur det offentliga ska främja tillväxt (som exempelvis Ansvarskommitténs slutbetänkande SOU 2007:10 Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft), eller för den delen OECDs påkostade rapport om Region Skåne, är det slående hur lite det står om byråkratins och institutionernas betydelse.

En effektiv, förutsägbar, opartisk och icke-korrupt statsmakt med tydliga regler för företagandets villkor (i grunden en väldefinierad äganderätt) har otaliga gånger visat sig vara avgörande för ekonomins utveckling.

Detta skulle kunna utvärderas på kommunal nivå i Sverige: Hur snabb är tillståndsgivningen för olika affärsverksamheter? Finns tydliga regler? Följs de opartiskt?  Hur flexibel är stadsplaneringen? Hur många olika tillstånd och kontakter med den kommunala byråkratin för att få sälja korv, starta en affär eller bygga ett kontorshus?

Den som tänker till rejält skulle kunna hitta ett antal indikatorer som kan kvantifieras och utvärderas regelbundet med hjälp av stickprov.

Det finns risker och problem med dylik “kommunal benchmarking” (som exempelvis teach the test-problematik), men om Tillväxtverket åläggs att utreda frågan genom omprioriteringar inom existerande budget, gissar jag att det skulle vara värt ett försök.

Relaterat: Jag skrev en minirapport åt ett Visbyseminarium med KPMG en gång: ”Tillväxtfrämjande åtgärder” – Vad kan politiker göra och på vilken nivå ska det ske? (pdf)

Även trion Öhrvall, Moodysson och Erlingsson har gjort rapport på temat - länk här